Noterden Bildirimli Fesih Maaş ve kıdem tazminatı davası açma
Merhabalar,
Ben 3 yıldır özel bir şirketin ar-ge departmanında çalışıyorum. Departman ar-ge olunca işverenle aramızda 75.000 USD caydırıcı maddesi bulunan bir rekabet sözleşmesi imzaladık (ayrıldıktan sonra 3 yıl aynı sektörde çalışmayacağıma dair)
Son 1 yıldır maaş ödemelerimiz çok gecikmeye başladı. En son iki aylık maaş alacağım varken notere gittim ve maaş ödemelerim sürekli gecikmesi gerekçesiyle iş akdimi iş kanunu 24. madde uyarınca fesh ettiğimi ve maaşlarımın, yıllık izin ücretimin ve kıdem tazminatımın ödenmesini ihtaren bildirdiğimi yazan bir yazı gönderdim. (ihbar süresi olmaksızın derhal)
Yazı işverene ulaşana kadar çalışmalarıma normal devam ettim yazı eline ulştıktan sonra karşılıklı görüştük bana ayrılmamamı maaş ödemelerin düzeleceğini söyledi. Ancak söz verdiği tarihte yine ödeme yapmadı ve bende enson söz verdiği günde anahtarları iş yerine bıraktım ve çıktım gittim (noterden yazı yazdığımdan sonra 10 gün geçmiş ve ben hala hiçbir ödeme almamıştım).
Şimdi merak ettiğim birkaç nokta var
İşten ayrılış biçimim yasal olarak yerinde mi ve tazminat alabilirmiyim.
Yaptığımız sözleşme geçersizmi sayılacak yani aynı sektörde başka bir iş yerinde çalışabilirmiyim çünkü sözleşme koşullarına uymadı kendisi (maaş ödenmiyor) ayrıca benim alacağım tazminat normal kıdem tazminatı tavan fiyatındanmı olur yoksa sözleşmedeki 75 bin dolar mı geçerli olur.
Birde dava açmak için belirli bir süre varmı yani aradan bir ay geçerse dava açma hakkım olurmu hala. Biraz beklemeyi düşünüyorum çünkü dava açmadan halledebilirim belki diye ama araya zaman girerse sorun olurmu acaba.
Yanıtlarınıza çok teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Re: Noterden Bildirimli Fesih Maaş ve kıdem tazminatı davası açma
Kıdem tazminatı giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanır.Giydirilmiş brüt ücretiniz kıdem tazminatı tavan ücretini aşıyorsa, hesaplamada kıdem tzminatı tavan ücreti dikkate alınır.Kıdem tzminatında zaman aşımı 10 yıldır.Sözleşme fesih tarihinden itibaren 10 yıl içinde dava açabilirsiniz.Kıdem tazminatı dışındaki diğer alacaklarınız için ise zaman aşımı 5 yıldır.
Ücret ödemelerini sürekli aksatan işveren sözleşme şartlarına kendisi uymadığından rekabet-cezai şart maddelerine uyulmasını da bekleyemez.
Cezai şart maddesi her iki tarafın da ödeyeceği şekilde düzenlenmemişse, zaten geçerliliği olmaz cezai şart maddesinin.
Re: Noterden Bildirimli Fesih Maaş ve kıdem tazminatı davası açma
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Kıdem tazminatı giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanır.Giydirilmiş brüt ücretiniz kıdem tazminatı tavan ücretini aşıyorsa, hesaplamada kıdem tzminatı tavan ücreti dikkate alınır.Kıdem tzminatında zaman aşımı 10 yıldır.Sözleşme fesih tarihinden itibaren 10 yıl içinde dava açabilirsiniz.Kıdem tazminatı dışındaki diğer alacaklarınız için ise zaman aşımı 5 yıldır.
Ücret ödemelerini sürekli aksatan işveren sözleşme şartlarına kendisi uymadığından rekabet-cezai şart maddelerine uyulmasını da bekleyemez.
Cezai şart maddesi her iki tarafın da ödeyeceği şekilde düzenlenmemişse, zaten geçerliliği olmaz cezai şart maddesinin.
Yanıtınıza teşekkür ederim. Süre konusunda ve sözleşemeye uymayan taraf olduğu için cezai- rekabet koşullarına uyma zorunluluğumun olması beni rahattlattı.
Peki kıdem tazminatı alma hakkım doğmuş durumda mıdır acaba. Yani usulde bir sorun varmı.
Saygılar.
Cevap: Noterden Bildirimli Fesih Maaş ve kıdem tazminatı davası açma
Bir beyaz eşya mobilya mağazasında 3 senedir çalışıyorum, 25.09.2006da işe başlamama rağmen ssk girişi 22/11/2006 da yapılmış. ssk primlerimizde asgari ücretten yatırlıyor ama net maaşım 650tl. hergün sabah 9 akşam21 olmak üzere günde 12 saat çalışıyorum artı 15günde 1 pazar günü tatil veriyor ve 3 senedir yıllık izin kullanamıyorum izin vermiyorlar. resmi tatil günlerinde de sürekli çalıştım.
Bu çalışma şartlarını sebep göstersem tazminata hak kazanırmıyım ve fazla çalıştığım pazar günü ve resmi tatillerimin ücretini alma hakkım var mı? lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim. ben bir bilekçe hazırladım ve 01/08/2009 tarihinde noterden göndermeyi ve 8 hafta sonunda işten ayrılmayı düşünüyorum. tazminat, resmi tatil, fazla çalıştığım pazar günü, fazla mesailerim ve yıllık izin ücretlerimi talep etme hakkım var mı?
elimde işyeri giriş çıkış çizelgeleri ve çalışma taliöatı olarak merkezden çekilen bir faks var herkes 15günde 1 izinli ve çalışma saatleri sabah9 akşam21 gibi şeyler yazıyor.
son olarak, ben iftifa dilekçemi noterden göndermem daha mı iyidir acaba?
eğer noterden göndermem daha sağlıklı ise nasıl yapmam gerektiği konusunda da yardımcı olursanız çok sevinirim, ilginiz için çok teşekkür ederim.