Site Yönetimine Haklı itiraz!
Öncelikle herkese iyi akşamlar diliyorum. Merak ettiğim bir kaç konuyu sizle paylaşmak istiyorum, öncelikle elimdekileri bilgileri paylaşayım, X semtinin X toplu konutlarında (4'lü bloklar halinde) bir dairem var
Site yöneticisi bey; mayıs ayında yönetim kurulunu toplayıp apartman için tadilat planı hazırlayıp (dış cephe montalaması, çatı yapımı ve boya için) oy çokluğu ile kabul ettirmiş. Ve bu akşam üzeri bir hesap pusulası peyda oldu çat kapı. Belirli dönemler halinde ödenecek tutarlar vs.. gibi bilgiler mevcut. İşin bu kısmına kadar herşey normal gibi. Hemen yönetime gidip görüştüm. toplam ikamet eden sanırım 105 kişi var bunlardan 57'si toplantıya katılmış ve 54'ü kabul etmiş. Şimdi merak ettiğim şey biraz sizler için demogoji gibi olacak ama..
1- Oy kullanan kişilerin ev sahibi (kat maliki) olması gereklidir?
(Veya kat maliki kim ise kiracıya vekalet gibi bir yetki belgesi vermelimidir?)
2- Her oy kullanan kişinin belirli bir yere kabul ettiğine dair bir imza atması gerekli değilmidir?
(Zira evraklara baktığımda sadece toplantıya katılanların isim-soyisim ve imzaları var. Aynı şekilde karar defterini okuduğumda sadece özet olarak genel toplanın rutin gidişatı anlatılmış, ve dikkatimi çeken bir şey noter mühürü kararın alındığı boş kağıtta yoktu sayfanın diğer kısmında vardı)
3- İhale usulu yapıldığı söylendi, ve ihale kağıtlarına baktığımda çok üstün körü verilen düz yazı şeklinde diyebileceğim teklifler vardı. Bu evrakların kopyalarını alıp inceleme hakkına sahipmiyim?
(Diğer firmalar ile kabul edilen firmanın fiyatlarında garip değişiklikler vardı genel toplamında. Uçurumlar diyebilirim. Yardımcı olacaksa yazmak isterim. 4 firmanın 3'ü sadece çatı, için her bir binaya 70-80 milyar arası fiyat veriyor. montalama için 80-84 arası. ancak ihaleyi kazanan firma her dört blok için sadece 344 milyar gibi çok fahişla kazanmış.)
Ne şekilde itiraz edebilirim acaba ? ödemeler geçikti haklı olarak faize girecek. şimdi haberimiz oldu. ne bir yazılı ihbar nede başka bir davet geldi.
Re: Site Yönetimine Haklı itiraz!
Alıntı:
gurselinanir rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle herkese iyi akşamlar diliyorum. Merak ettiğim bir kaç konuyu sizle paylaşmak istiyorum, öncelikle elimdekileri bilgileri paylaşayım, X semtinin X toplu konutlarında (4'lü bloklar halinde) bir dairem var
Site yöneticisi bey; mayıs ayında yönetim kurulunu toplayıp apartman için tadilat planı hazırlayıp (dış cephe montalaması, çatı yapımı ve boya için) oy çokluğu ile kabul ettirmiş. Ve bu akşam üzeri bir hesap pusulası peyda oldu çat kapı. Belirli dönemler halinde ödenecek tutarlar vs.. gibi bilgiler mevcut. İşin bu kısmına kadar herşey normal gibi. Hemen yönetime gidip görüştüm. toplam ikamet eden sanırım 105 kişi var bunlardan 57'si toplantıya katılmış ve 54'ü kabul etmiş. Şimdi merak ettiğim şey biraz sizler için demogoji gibi olacak ama..
1- Oy kullanan kişilerin ev sahibi (kat maliki) olması gereklidir?
(Veya kat maliki kim ise kiracıya vekalet gibi bir yetki belgesi vermelimidir?)
2- Her oy kullanan kişinin belirli bir yere kabul ettiğine dair bir imza atması gerekli değilmidir?
(Zira evraklara baktığımda sadece toplantıya katılanların isim-soyisim ve imzaları var. Aynı şekilde karar defterini okuduğumda sadece özet olarak genel toplanın rutin gidişatı anlatılmış, ve dikkatimi çeken bir şey noter mühürü kararın alındığı boş kağıtta yoktu sayfanın diğer kısmında vardı)
3- İhale usulu yapıldığı söylendi, ve ihale kağıtlarına baktığımda çok üstün körü verilen düz yazı şeklinde diyebileceğim teklifler vardı. Bu evrakların kopyalarını alıp inceleme hakkına sahipmiyim?
(Diğer firmalar ile kabul edilen firmanın fiyatlarında garip değişiklikler vardı genel toplamında. Uçurumlar diyebilirim. Yardımcı olacaksa yazmak isterim. 4 firmanın 3'ü sadece çatı, için her bir binaya 70-80 milyar arası fiyat veriyor. montalama için 80-84 arası. ancak ihaleyi kazanan firma her dört blok için sadece 344 milyar gibi çok fahişla kazanmış.)
Ne şekilde itiraz edebilirim acaba ? ödemeler geçikti haklı olarak faize girecek. şimdi haberimiz oldu. ne bir yazılı ihbar nede başka bir davet geldi.
Merhaba,
Şayet siteniz bloklar halinde ise, yani en az iki dairesi olan bloklar söz konusu ise, ilgili bloğun tamir, boya işleri sadece o blokta bulunan kat malikleri tarafından karara bağlanabilir, özetle site yönetiminin yada diğer blokların size karışma hakkı sıfırdır. Aksi kararlar geçersizdir.
Net olarak söylüyorum, bloklar halindeki sitelerde herhangi bir bloğun dış çephe boyası vesaire işlerine anacak o blokta oturan kat malikleri karar verebilir.
1 kuruş bile ödemeyiniz. Zaten dış cephe boyası için 4/5 çoğunluk gereklidir.
Diğer sorularınıza gelince, oy hakkı kat malikine aittir, ancak vekalet verebilir.
Ayrıca boya işleri gibi işler için oy veren kat maliklerini rızalarına belirten imzalı bir beyan vermeleri gerekir.
Kanunlar:
Yönetim
MADDE 69- Toplu yapı kapsamında bulunan parsel ve parsellerdeki birden çok bağımsız bölümü kapsayan ana yapıda ortak yerleri bulunan blok yapıların her biri, kendi sorunlarına ve yalnız o bloğa ait ortak yerlere ilişkin olarak, o blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan blok kat malikleri kurulunca yönetilir. Bir parselde blok niteliğinde olmayan yapılar varsa veya bu nitelikteki yapılarla blok yapılar aynı parselde yer alıyorsa, kendi sorunlarına ve o parsele ait ortak yerlere ilişkin olarak, o parselde bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan kat malikleri kurulunca yönetilir. Yönetim plânında blokların ve blok niteliğinde olmayan yapıların idare tarzı ayrıca belirtilir.
Madde 19 - Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.
Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.
Saygılarımla