Hostingim bir başkasına iznim olmadan verildi
merhaba;
bir firmadan hosting aldım. aldıgım hostingi bir başkasına sattım. sattığım kişi hosting aldığım firma ile görüşerek beni deve dışı bırakıyor.
almış oldugum www.isim.com hostingin bilgilerini veremiyorlar. Fakat onlara yeni bir hosting açıyorlar. ve yeni bir hosting açmaları için benim almış olduğum www.isim.com hostinginin silinmesi ve yeniden açılması yada benim aldıgım www.isim.com un sonuna bir nokta işareti getirerek www.isim.com. yaparak hostingin ismini değiştirmeleri gerekiyor. Ve ilgili firma ismi değiştiriyor bana ait olan hosting www.isim.com. oluyor diğer firmanınki ise www.isim.com oluyor.
1 gün önce www.isim.com hostingi bana ait idi.
1 gün sonra ise www.isim.com hostingi bir başkasına ait iznim olmadan bir mahkeme kararı olmadan ticari amaç doğrultusunda satıldı.
www.isim.com hostinginin domain yonetimi sizde olmadıgı için siz www.isim.com un hostingini zaten kullanamayacaksınız o yüzden biz başkasına verdik. gerekçeleri bu.
pazardan aldığım ayakkabıyı giyemeyince (ayağıma olmayınca) pazardaki satıcının ayakkabımı zorla alıp başkasına vermesi durumudur bu. bugun kullanmıyorum belki yarın kullanacağım faturam var.
bu durumun hukuki yaptırımı nedir ?
Re: Hostingim bir başkasına iznim olmadan verildi
Arkadaşım anladığım kadarı ile web sayfan varmış.
Bir web sayfası Domain(isim) + Hosting(web alanı) 'ndan oluşur.
Bu durumda sen ismi başkasına devretmişsin.
Web alanın isimsiz kalmış. Web alanına ulaşmak için bir domain ismine ihtiyacın var. Hukuki bir yaptırım olması için ortada bir kasti bilgi silinmesi olması lazım. Silinen bir bilgi de yok. Senin yapman gereken en ucuzundan bir isim alıp web alanını bu isime bağlatman. Aksi halde internet üzerindeki (hostingindeki) bilgilere ulaşamazsın. Eğer sunucu sana özel bir kanal açarsa yada alternatif bir ip adresi üzerinden bu alana girmene olanak sağlarsa dosyalarını görebilirsin. Bu da sunucunun iyi niyetine bağlıdır. Teknik olarak mümkün olmadığın için hosting firman bu durumda haklı.
Alıntı:
spielerburak rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşım anladığım kadarı ile web sayfan varmış.
Bir web sayfası Domain(isim) + Hosting(web alanı) 'ndan oluşur.
Bu durumda sen ismi başkasına devretmişsin.
Web alanın isimsiz kalmış. Web alanına ulaşmak için bir domain ismine ihtiyacın var. Hukuki bir yaptırım olması için ortada bir kasti bilgi silinmesi olması lazım. Silinen bir bilgi de yok. Senin yapman gereken en ucuzundan bir isim alıp web alanını bu isime bağlatman. Aksi halde internet üzerindeki (hostingindeki) bilgilere ulaşamazsın. Eğer sunucu sana özel bir kanal açarsa yada alternatif bir ip adresi üzerinden bu alana girmene olanak sağlarsa dosyalarını görebilirsin. Bu da sunucunun iyi niyetine bağlıdır. Teknik olarak mümkün olmadığın için hosting firman bu durumda haklı.
bi kurumun web sitesini yaptık. hostingini bir başka servis sağlayıcıdan aldık.
sözkonusu kurum bize yapmış oldugumuz yazılımın ve hostingin ödemesini yapmayınca kapattık. kapattıktan sonra bu kurum yetkilileri servis sağlayıcıyı arayıp site yayına kapatıldı yazısını sildirmek için talepte bulundular.
servis sağlayıcı ise bu hostingin içeriğine müdehale edemeyeceğini söyleyip yeni bir hosting açıp boş sayfa görünmesini sağlayabilrim demiş.
bu yeni bi rhosting açması için de eski hostingi silip yada değiştirip öyle açması gerekiyor çünkü sistemde çakışma olur. dolayısı ile hostingin ismi değiştirilip yeni bir hosting açılıyor.
kurum site kapatılmıştır yazısından kurtuluyor ve benim yönetimimde olan hosting tamamen kuruma geçmiş oluyor. benim yonetimimde olan içi dosyalarla dolu olan hosting hesabı ismi değiştirilip bana geri veriliyor.
daha açık oldu sanırım
Şimdi olayın boyutu değişti. Bu bir alacak verecek davası firmaya web sayfasını fatura ettiyseniz. Bu fatura ile icra takibi başlatabilirsiniz. İlave olarak domain com mu com.tr mi borçlu olan şirketin adına mı sizin adınıza mı kayıtlı. Bunları öğrenirsem daha fazla yardımcı olabilirim size.
Alıntı:
Şimdi olayın boyutu değişti. Bu bir alacak verecek davası firmaya web sayfasını fatura ettiyseniz. Bu fatura ile icra takibi başlatabilirsiniz. İlave olarak domain com mu com.tr mi borçlu olan şirketin adına mı sizin adınıza mı kayıtlı. Bunları öğrenirsem daha fazla yardımcı olabilirim size.
domain bel.tr uzantılı kurum adına kayıtlı. icra takibini zaten başlatacağız.
Fakat durumdaki farklı boyut şu
servis sağlayıcı yani hosting firması , biz yazılımcı firmanın site kapanmıştır yazısını engellemek için. hostiing sunucularında bizim kullanımımızda olan hostingin ismini değiştirip, ilgili kuruma asıl kullanılan hostingi, işe yarayan kısmı geri veriyor.
domain nic.tr olduğu için ODTÜ den çıkıyor ve kurumun belgeleri ile kuruma tescil ediliyor. Kurum domainin ücretini ödediği için domain adı kuruma ait ve istediği hosting ile kullanabilirler. Bu onların en doğal hakkı. Bu durumda herhangi bir hak talep edemezsiniz. Yapmış olduğunuz yazılımı da bu durumda kullanmıyorlar. Yazılımla ilgili daha önceden bir sözleşme yaptı iseniz bununla ilgili yasal haklarınızı kovuşturabilirsiniz. Aksi halde domain adı ile ilgili hiçbir hak talep etme hakkınız yok. İstedikleri hosting şirketinden istedikleri boyutta istedikleri hosting ile kullanabilirler. Hiçbiri olmasa falanfilan.bel.tr ismini de alıp yönlendirme yaparlar. Hak sahibi olmanız için domainin size ait olması gerekir. Domain hosting ile mütemmim cüz değildir. Hosting teferruat durumundadır. Siz sadece yaptığınız yazılımın hakkını savunabilirsiniz.
Alıntı:
domain nic.tr olduğu için ODTÜ den çıkıyor ve kurumun belgeleri ile kuruma tescil ediliyor. Kurum domainin ücretini ödediği için domain adı kuruma ait ve istediği hosting ile kullanabilirler. Bu onların en doğal hakkı. Bu durumda herhangi bir hak talep edemezsiniz. Yapmış olduğunuz yazılımı da bu durumda kullanmıyorlar. Yazılımla ilgili daha önceden bir sözleşme yaptı iseniz bununla ilgili yasal haklarınızı kovuşturabilirsiniz. Aksi halde domain adı ile ilgili hiçbir hak talep etme hakkınız yok. İstedikleri hosting şirketinden istedikleri boyutta istedikleri hosting ile kullanabilirler. Hiçbiri olmasa falanfilan.bel.tr ismini de alıp yönlendirme yaparlar. Hak sahibi olmanız için domainin size ait olması gerekir. Domain hosting ile mütemmim cüz değildir. Hosting teferruat durumundadır. Siz sadece yaptığınız yazılımın hakkını savunabilirsiniz.
hosting firmasında ..bel.tr diye bir hosting var. ve bu bize ait hosting.
bunu hosting firması ilgili kuruma iznimiz dışında veriyor. olayın yazılım domain boyutundan apayrı olan bu hosting problemidir.
ben bir hosting alıyorum. sizin adınıza site açıyorum. isminiz.com gibi. sonra siz giiyorsunuz hostingden yetkli olmadıgınız halde hostingi alıyorsunuz. aynı hostingden. eğer dns yonlendirip başka hostingden alınmış olsa bir problem yok. hosting firması size sözkonusu hostingi verebilmek için bendeki isminiz.com hostinginin adını isminiizzz.com yapıyor size isminiz.com un hostingini veriyor. biz hosting firmasının bizim iznimiz olmadan hostingimizin isminizzz.com olarak değiştirilmesinden şikayetçiyiz.
Hostingin adı olmaz. Hosting bir klasördür. İsim domaine aittir. Atıyorum www.isim.com domain adresini 12345 isimli klasörde barındırabilir. Bu tamamen sunucuyla ilgilidir. Sunucu hostingi istediği klasör adıyla barındırabilir. Domainin kontrolünü domain adının sahibi yapar.