Haczedilebilecek mallar ve istihkak iddiası
Alacaklı A, borçlu B' ye karşı icra takip işlemlerini başlatıyor. Borçlu B eşi E ile 2008' in 11. ayında boşanıyor. A' nın icra takibindeki tebligatı boşanma kesinleşmeden borçluya ulaşıyor. Daha sonra B ve E' nin boşanmaları kesinleşiyor ve karara göre B' nin mallarının büyük kısmı E' ye kalıyor. B nin ikamet adresi görünen evinde şu anda E ikamet etmekteyken yapılan hacizde icra müdürü muhafaza yapmaktan kaçınıyor. E de istihkak iddiasında bulunuyor.
Soru: a) Bu malları haczedebilir miyiz?
b) İstihkak iddiası yerinde midir?
c) İcra müdürü hakkında şikayete gerek var mıdır?(Sürünceme de bırakma sebebiyle)
İlginiz için teşekkürler.
Re: Haczedilebilecek mallar ve istihkak iddiası
Borçlunun mallarına haciz kararı mahkeme kararı kesinleştikten sonra alınmışsa istihkak iddiası haklıdır. Karar kesinleşmeden alınmış bir haciz kararı varsa uygulaması sonra olursa burda biraz tereddütteyim ama E 3.şahıs daha avantajlı gibi geliyo bana burda. İcra memurunu şikayete gerek yoktur istihkakı zapta geçirir merciye yollar merci devam derse mecburen haciz de yapar muhafaza da.
Kazık sorunuz için biz teşekkür ederiz.
Yanıtınız için ben teşekkür ederim. Ben Stajyerlik yapıyorum ve yanında bulunduğum Avukat Bey bana ev ödevi verdi. Ben de kopya çekiyorum buradan :)
Boşanma kararı kesinleşmeden takip kesinleşiyor. Burda tereddütüm yok. İstihkak iddiasını haciz tutanağına işlemekle birlikte bizim iddiamız olan takibin kesinleşmesinin boşanma kararından önce kesinleştiği iddiasını tutanağa geçirmekte direniyor icra memuru. O yüzden şikayet hakkımızı kullanabilir miyiz diye sormuştum.
Boşanma ilamının kesinleşmesi tebligat nedeni ile farklı olabilir ama hukuken karar tarihinden itibaren boşanmış sayılacaklar.
Bence istihkak iddiasını kabul etmek gerekir aksi takdirde kayıp bir dava olacaktır.
Bu durumda haczedilen eşya borçlunun veya birlikte oturulan evde değil, 3. şahsın elindedir.
Bu takdirde muhafaza yapılamaz. İİK 99. madde hükümleri uygulanır.
Alıntı:
Phantom of law rumuzlu üyeden alıntı
Boşanma ilamının kesinleşmesi tebligat nedeni ile farklı olabilir ama hukuken karar tarihinden itibaren boşanmış sayılacaklar.
Bence istihkak iddiasını kabul etmek gerekir aksi takdirde kayıp bir dava olacaktır.
Bu durumda haczedilen eşya borçlunun veya birlikte oturulan evde değil, 3. şahsın elindedir.
Bu takdirde muhafaza yapılamaz. İİK 99. madde hükümleri uygulanır.
Size katılıyorum burada zaten ,borclununda orada boşanmasına rağmen kaldığını belirliyecek bir tutar tarafta olmadığına göre. İİK 99 uygulanacaktır.
Değerli cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Saygılar..
Cevap: Re: Haczedilebilecek mallar ve istihkak iddiası
merhabalar bende bi ricada bulunacağım mümkünse bende senet karşılığı alacaklıyım ve bu kişiyi icraya verdim haciz talebindede bulundum. haciz memuru gitti ve borcu takside bağlamış taahhüt almış ama ben tümünü ödemesini istiyorum onun için malların satışı ile ilgili bi dilekçe hazırlamam gerek dilekçeyi nasıl yazmam gerekiyor yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler.
Haczedilen malların satılarak paraya çevrilmesini istiyorum yazsanız kafidir tabi haczedilmiş bir malı varsa.
Alıntı:
pembeaktas rumuzlu üyeden alıntı
merhabalar bende bi ricada bulunacağım mümkünse bende senet karşılığı alacaklıyım ve bu kişiyi icraya verdim haciz talebindede bulundum. haciz memuru gitti ve borcu takside bağlamış taahhüt almış ama ben tümünü ödemesini istiyorum onun için malların satışı ile ilgili bi dilekçe hazırlamam gerek dilekçeyi nasıl yazmam gerekiyor yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler.
Selamlar.Peki satıştan alacağın para borcunu karşılıyor mu?Yok borcunu karşılamıyorsa satıştan sonra geri kalanı nasıl alacaksın.Bence borçlu taahhütte vermiş.Bırak taksit taksit ödesin.Ödemezse taahhüdü ihlalden 3 ay disiplin hapsi çıkacağı için zaten hepsini ödemek zorunda kalır.