Kooperatiflerde işe iade davası
En başta saygılarımı belirterek başlamak istiyorum.
İnternet üzerinden çok araştırmama rağmen kooperatiflerde işe iade davası olarak yargıtay kararı bulamadım. Genelde şirketler veya bir kişiye ait alt-üst işveren ilişkisi yönünden kararlar var. Bu nedenle hoşgörünüze sığınarak birde sizlerden bilgi almak istedim.
Ben, bir ilin Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinde 15.01.2001 tarihinden bu yana çalışmaktaydım. İşime 31.03.2009 tarihinde sebepsiz yere son verdiler (Ayrıldığım tarihte işyerimizde benimle birlikte 8 kişi çalışmaktaydı).
Hakkımı aramak için İş Mahkemesi'ne avukat aracılığı İşe İade Davası müracaatında bulundum. Bilindiği üzere İşe İade Davası açabilmek için İş Kanunu'nun ilgili maddesine uygun olmak gerekiyor. İlgili maddenin bir kriteri hariç dğer kriterler olumlu.
O kriter"İş yerinde 30 işçi çalışıyor olma" kriteri.
(Kooperatifimiz Bölge birliğine, Bölge Birliğide Merkez Birliğine bağlı. Yani Merkez Birliği Türkiye genelinde 32 bölgeye, bu bölgelerde Türkiye genelinde 920 kooperatife ayrılmıştır. Benim çelıştığım kooperatifte bu 920 kooperatiften biridir.)
Buna istinaden bir sorun çıkmaması için uzman bir kaç bilirkişiye danıştık. Onlarda Alt-üst işveren ilişkisinin olduğunu söyleyerek davanın lehimde sonuçlanacağını söylediler.
Haziran ayında yapılan ilk duruşmada mahkemeye daha delillerimizi dahi vermeden hakim 30 çalışan kriterine göre davayı usul'den reddetti. Bizde temyize başvurduk.
Karşı tarafın (Kooperatif) mahkemeye vermiş olduğu cevap yazısında benim işten ayrıldığım tarihte 7 kişinin çalıştığını ve kooperatifin ortak olduğu bir şirket çalışanlarınında 11 olduğunu ve toplam çalışan sayılarının 18 olduğunu belirtmişler.
Benim sorum şu.
1. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet kooperatiflerinin bağlı bulunduğu Bölge Birliği ve onun bağlı bulunduğu Merkez Birliği yönünden alt-üst işveren ilişkisi bulunuyormu? Bulunuyorsa yargıtay bunu göz önüde tutarmı? Yargıtaydan lehimize sonuçlanacak davanın oranı ne olabilir? (Bizde yargıtaya bu delilleri sunduk ve tamamının birlikte göz önünde tutulmasını, alt-üst işveren ilişkisinin olduğunu ve Bölge birliği, Merkez Birliği çalışanlarınında bu hesaplamaya dahil edilmesini istedik).
2. Kooperatif vermiş olduğu cevap yazısında ortağı olduğu bir şirketin çalışanlarınıda hesap etmiş. Bu doğrumudur? (benim açımdan iyi ama kanunen doğrumudur? Yargıtay bunu kabul edebilirmi?)
Ayrıca sormuş olduğum soruya istinaden yargıtay kararı (Kooperatifler açısından) varsa ve onuda yazarsanız sevinirim.
Saygılarımla.
Re: Kooperatiflerde işe iade davası
Bu komu hakkında bilgisi olan yokmu aranızda