Bankadan sözleşme süresinden önce istifa edebilmek
Arkadaşlar öncelikle hepinize merhaba,
Ben bir bankada çalışıyorum ve kurumdan istifayı düşünüyorum. Farklı bir ilde yine finans sektöründe çalışmak istiyorum. Fakat aşağıda imzalamış olduğum hizmet akdi beni endişelendiriyor. Şu anda ilgili kurumda 2 yıldır görev yapıyorum. Maaş, sosyal haklar vb. konularda kurum ile ilgili bir sıkıntı yaşamıyorum fakat işin yoğunluğu stresi ve ailevi nedenlerle bankadan ayrılmak ve şehir değişikliği yapmak istiyorum. Acaba bankadan istifa etmem durumunda ve yine finans sektöründe çalışmam durumunda bana göre tek taraflı aşağıda tarafımca ve banka tarafından imzalanan sözleşmenin yükümlülüklerini yerine getirmek durumunda kalırmıyım? Aşağıda bankada göreve başladığım tarihte tarafıma imzalatılan sözleşmenin aynısı yer almaktadır. Kurumdan istifam halinde ve tekrar finans sektöründe faaliyet gösteren başka bir kurumda çalışmam durumunda aşağıda yer alan sözleşmenin yükümlülüklerini yerine getirmem gerekir mi? Konunun aciliyeti nedeni ile yardımlarınızı rica ederim.
"REKABET YASAĞI HAKKINDA ANLAŞMA
Bir tarafta,..... adresinde faaliyet gösteren ..... (Bundan böyle banka olarak anılacaktır.) diğer tarafta; ....'da belirsiz süreli hizmet akdi ile çalışan .... .... (Bundan sonra Personel olarak anılacaktır), .... tarihinde meydana getirdikleri hizmet akdinin bir eki olarak aşağıda yazılı şartlara tabi rekabet yasağı taahüdüne ve sonuçlarına ilişkin hükümleri kabul etmişler ve imza altına almışlardır.
1) ......'da Yönetici Adayı görevi ile çalışan ve işletmenin, teknik, ticari ve personele ilişkin iş sırlarına ve müşteri çevresine nüfuz eden bir konumda bulunan Personel, hizmet akdinin yapıldığı tarihten itibaren dört yıl içinde hizmet akdinin kendisi veya banka tarafından feshedilmesi sonucu işten ayrıldığında, diğer bankalarda ve finans sektöründe faaliyet gösteren mali kuruluşlarda çalışmamayı, bunlarla doğrudan doğruya veya dolaylı ortaklık ilişkisi kurmamayı beyan ve taahhüt eder.
Bu taahhüt, Personelin hizmet akdinin sona ermesinden itibaren iki yıl süreyle, yer olarak coğrafi bölünmeye göre; Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi kapsamına giren illerde geçerlidir.
2) Personel, birinci maddede belirtilen taahhüdüne uymadığı taktirde; Bankada işe başladığı tarihten itibaren Banka tarafından ödenen aylık ücretler ile diğer ek ödemelerinin tutarı ve son aylık ücretinin 10 katı tutarında bir cezai şartı, ilk talepte, herhangi bir itirazda bulunmaksızın ve icra takibine gerek olmaksızın derhal ödemeyi peşinen kabul eder.
Bu anlaşma ..... tarihinde iki nüsha olarak düzenlenmiş; biri bankaya diğeri Personele verilmiştir.
Taraflar
BANKA ve PERSONEL
ve imzalar.."
Teşekkürler.
Re: Bankadan sözleşme süresinden önce istifa edebilmek
Sözleşmeyle taahhüt ettiğiniz hususlardan sorumlusunuz. İki yıl geçmeden aynı sektörde çalıştığınız tespit edildiğinde yasal süreç başlatabilirler. Esenkalın.