-
Yoklama Kaçağı
İyi günler,
Öncelikle yazımı okumanızdan ötürü teşekkür ederim. Ben Anadolu Üniversitesi'nde kimya mühendisliğinde okurken ikinci öğretim olarak açıköğretim işletmeye kayıt yaptırdım. Daha sonra kimya mühendisliğinden ayrılmam gerekti. Mühendislikten kaydım silindiğinde açıköğretimi ikinci öğretimden birinci öğretime geçirtmem gerektiğini bilmiyordum. İkinci öğretim üniversiteler tecil işlemi yapmıyormuş. TRT'den yapılan tebligat hükmündeki açıklamadan da haberim yoktu. Bu iki durumdan da askerlik şubesinde haberim oldu ve yoklama kaçağı olduğumu, ifademi alıp Cumhuriyet Savcılığına göndereceklerini söylediler. Ancak ondan sonra askerlik tecil belgesi verilebileceğini belirttiler. Ben buna rağmen ifademi verip yoklamamı yaptırdım ve 2011 Ocak ayına kadar da askerliğimi tecil ettirip tecil belgemle açıköğretimi birinci öğretime geçirttim.
Askerlik şubesindeki ifademde ikinci öğretim üniversitelerin tecil işlemi yapmadığını bilmediğimi, TRT duyurusundan haberim olmadığını, askerlik yoklamamı yaptırdığımı ve öğrenci olduğumu yazdım.
Sorularım şunlar:
1) Bu ifadeyi savcının dava haline dönüştürme olasılığı nedir?
2) Bu tarz davalara sulh hukuk mahkemeleri mi bakmaktadır?
3) Dava açılması halinde alacağım ceza ne olabilir? Beraat edebilir miyim?
4) Ceza halinde temyize gidebileceğimi biliyorum. Temyiz pratik anlamda (teorik olarak 1 ay olmaz sanırım) ne kadar sürebilir?
Şimdiden çok teşekkür ederim.
-
Re: Yoklama Kaçağı
Aynısı bana oldu.13 mayısa kadar yoklamamı yaptırmadığım için kaçak durumuna düşmüşüm.Aöf'den mecburen kaydımı sildirip 08.06.2009 tarihinde yoklamamı yaptırıp 02.01.2011' kadar tecil aldım.Kaçaklık sürem 25 gün idi.İFademede;
Tecil süremin devam ettiğini sandığım için gelmedim,diye yazdım.
Öğrendiğim kadarı ile savcılık kast olmadığı kanaatine varırsa takipsizlik kararı veriyormuş.Tabi bu duyduğum.Eğer dava açarsa muhtemelen davadan beraat etme ihtimali olur.Dediğim kast unsurundan.Art niyet yoksa birşey olmaz.Benim içim rahat.
-
Cevap: Yoklama Kaçağı
bende aynı durumdan muzdaribim