Çalışmaya dair Tespit Davası ve bir kaç konu
Selamlar arkadaşlar.Arkadaşlar benim bazı sorularım olacak ama konu çok dağınık olduğundan özetlemeye çalışacağım.
1994 yılında siğortalı olarak Kamu kurumunda çalışmak üzere alınan bir işçi,siyasi nedenlerle 1999 yılında çıkartılmış ve 2003 yılında tekrar işe alınmıştır.2004 yılında işten çıkartılmıştır.2005 yılının mart ayında tekrar işe alınmış ve bu sırada iş yerinden vizite kağıdı alınmış iş yerindeki çalışan personel ise yanlışlıkla kişiyi çalışmadığı aylarıda çalıştı gibi gösterir vizite kağıdı vermiştir.(Tekrar işe başlama 15.03.2005.Vizite kağıdı alma tarıhi 21.03.2005)Bu sürede işçi amaliyat geçirmiş SSK medikal ürünlerinin parasını ödememiştir.Aynı işçi 2006 yılında tekrar işten çıkartılmıştır.Ancak bu işci iş yerinde çalışmasına 2008 temmuz ayına kadar devam etmiştir.İşçi SSK'lı olarak çalıştığı tarihlerde kendisine normal bordro düzenlenmiş,SSK' ya tabi olmadan çalıştığı tarihlerde ise 22 günlük bordro düzenlenmiştir.Bu işci şimdi ise, iş yerinde devamlı süreyle çalıştığını tespit için dava açmıştır. Benim sorularım şunlardır;
1- Çalışan işçi işte çalıştığını tespit ettirebilirm mi?
2-İşci,çalıştığını tespit ettirirse yaklaşık 4 yıllık SSK Prim borcu ve faizi ortalama ne kadar olur?
3-SSK prim ve cezasından işyeri amiri ve yetkili muhasebecisi sorumlu tutulurmu?
4-İşçinin bu süreler çalıştığı tespit edilirse,SSK nın ödemeye yanaşmadığı medikal ürünlerin parasını SSK ödemek zorunda değilmidir? Bu konularda beni aydınlatırsanız memnun kalırım.Saygılarla
Re: Çalışmaya dair Tespit Davası ve bir kaç konu
1-Evet
2-Size ne?
3-Evet
4-Olabilir emin değilim
Sayın Engin Bey, sert ve bir o kadar da mert cevaplarınız için teşekkürler.Ben o dönemde muhasebeciydim.Ama muhasebeci olmakla her şeyde yetkiniz olmuyorki.Kurum amirinin yada Belediye Başkanı veya encümen üyelerinin resmi yada gayri resmi uygulamalarına nasıl mani olunabilir ki?Yada bu uygulamalardan muhasebecinin sorumluluğu ne olabilir?Belediye başkanı bir kişiyi işe alırken muhasebecisine hiç bir zaman danışmıyorsa,olan sorunlarada katlanmak zorunda değilmidir?Sayğılar sunarım.
Ben işçi olduğunuzu zan ederek SGK pirimlerine işleyecek faizden size ne demek istemiştim SGK yı ilgilendirmesi nedeniyle tabi...
Muhasebecinin sorumluluğu amirine karşıdır bildiğim kadarıyla onların talimatlarına aykırı bir işlem yaparsanız zarara uğradıklarında size rücu edebilirler. Devlet kurumlarının direkt muhasebeciler hakkında bir işleme giriştiklerine ben şahit olmadım.
Geçmiş olsun
Selamlar.Engin bey cevaplarınız için teşekkürler.Evet bizler iş verenler olsak bile,bir işçi çalışıyorsa onun siğortasının yatırılmasından yanayım.Ortada bir hak ölcüsü vardır.Ancak Belediyeler adeta birer siyaset yatağı olduğundan ve sürekli başkanları değiştiğinden dolaya işçileri ve hatta memurlar üzerinde baskı kurmakta ve yıldırmaya çalışmaktadırlar.Baskıya dayanabilenler çalışmaya SSK primi yatırılmadan devam etmektedirler.Açılan dava tespit davasıdır.Şahsen bana sorulsa objektif olarak bu şahsın çalıştığını söylemek zorundayız. Bende sizinle aynı görüşteyim.Memur görevini yaparken Anayasanın 129. maddesinin 2. fıkrası gereği direkt olarak sorumlu olamazlar kanısındayım. Saygılarla....