Forum Sahibinin Sorumluluğu
Merhaba,
Domain name sahibi olduğum bir internet forum sitesinde ünlü bir kişiye, kullanıcılardan biri tarafından, bir internet haber sitesindeki haber kaynak gösterilerek mesaj yazılmış. Mesaj hakaret olarak tespit edilmiş sanırım. Aslında hakaret değil de, o kişinin söylediği iddia edilen sözler aktarılmış.
Domain sahibi olduğum için ve en kolay bana ulaşılabildiği için adıma soruşturma açılmış ve Cumhuriyet Savcılığı'nda konu ile iligli bir ifade verdim.
Burada ayrıntılara girmeden yazarsam; Forum sitesinin sadece isminin sahibi olduğumu, mesajı yazan kişinin üye ismi ve IP no.sunun forum kayıtlarından tespit edilebileceğini, mesajın kaldırılması veya üye hakkındaki bilgilerin verilmesi ile ilgili olarak forum yöneticilerine hiçbir talep gelmediğini belirttim. Dosyada mesajla ilgili çıktıda üyenin isim bilgisi görünüyordu ve savcı beye onu gösterdim, o da o bilgiyi işaretledi. Suçlamayı kabul etmiyor ve uzlaşmak istemiyor şeklinde yazdılar, ifadem imzalandı ve gidebilirsiniz dediler.
Bu gibi durumlarda sonraki süreç nasıl işler acaba? Hakaret içerikli haberi alıntılayan kişinin bilgileri mi istenir? Bu konuda benim bir sorumluluğum var mıdır? (Forumda yöneticilik görevim yok)
Söz konusu mesaj 2007 yılında yazılmış ve gördüğüm üzere halen sitede duruyor. Şu andan sonra böyle kalması mı uygundur, yoksa silinmesi mi?
Teşekkür ederim.
Ekleme yapmak istiyorum: Savcı bey dosya ile ilgili bilgi verirken, dosya ile ilgili -neresi tarafından verildiğini hatırlayamadım- takipsizlik kararı verildiğini, sonra da onlara geldiğini söyledi. Bunun anlamı nedir acaba?
Ayrıca söz konusu hakaret (sözler) ile ilgili Google'de aratma yaptım ve birçok yerli sitenin (haber siteleri ve irili ufaklı onlarca site) aynı sözleri halen yayınladıklarını gördüm.
Re: Forum Sahibinin Sorumluluğu
Takipsizlik değil, yetkisizlik kararı verilmiş olacak ki ifadeniz alınmış.
İfadenizi vermeye giderken avukatınız ile birlikte gitmeniz faydalı olurdu.
Bundan sonraki sürece karışamazsınız.
Eğer kovuşturma süreci başlarsa, yani dava açılırsa, kendinizi avukatınız ile temsil ettiriniz.