Kıdem Tazminatında Son Durum
Arkadaşlar merhaba,
Bu son zamanlarda bazı söylentiler çıktı kıdem tazminatının kalkacağına, ya da fona devredileceğine dair. Acaba şu aşamada en son durum nedir.
Bazı insanlar da, bu konu yıllardır hep gündeme gelir ama kaldıramazlar falan diyor.
Ben 3,5 yıldır çalıştığım işyerinden Aralık ayında askere gitmek amacıyla ayrılmayı planlıyorum. Dolayısıyla kıdem tazminatı ile ilgili endişelerim var. Hatta şu aşamada tazminat alamazsam askere de gitmeyebilirim, çünkü tüm planlarımı ona göre ayarlamıştım.
Sizce bu işin aslı nedir arkadaşlar, fikirleriniz nelerdir acaba?
Böyle bir şey yasalaşsa bile hemen olur mu, aralığa kadar yetişir mi acaba?
Ve acaba ne zamana kesin netleşir. Erken sevk dilekçesi filan vereceğim için,
önceden net olarak bilmem gerekiyor bu konunun nasıl sonuçlanacağını.
Saygılar.
Re: Kıdem Tazminatında Son Durum
Yok mu herhangi bir bilgisi olan bu konuda ?
Kıdem tazminatında yeni bir değişiklik yok. Eski uygulama devam ediyor. Askere gidreken askerlik nedeniyle işten ayrılıp kıdem tazminatı alabilirsiniz.
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
Kıdem tazminatında yeni bir değişiklik yok. Eski uygulama devam ediyor. Askere gidreken askerlik nedeniyle işten ayrılıp kıdem tazminatı alabilirsiniz.
Abbas bey mesajınız için çok teşekkürler. Şu an itibariyle evet devam ediyor ama dediğim gibi hükümetin çalışmaları olduğu söyleniyor kıdem tazminatının fona devredilmesiyle ilgili. Bu çalışma hakkında acaba bilginiz var mı. Ya da bir kaç ay gibi yakın bi zamanda, bu kadar çabuk kaldırabilirler mi bu tazminatı.
Saygılar.
Bu sorunuz falcılığa girmiyor mu?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Bu sorunuz falcılığa girmiyor mu?
Onu benim değil sizin bilmeniz lazım bence.
* Hukukçu değilim.
* Geçmişte yapılan benzer değişikliklerin ne kadar sürede tamamlandığı hakkında bir fikrim yok.
* Geçmişte yine kıdem tazminatı ile ilgili değişiklik yapılmak istenildiğinde nasıl sonuçlandığını bilmiyorum.
* İşçinin açıkça aleyhinde olan bu değişkliğin gündeme gelmesi durumunda,
hangi yollarla nasıl karşı çıkılacağı, ve bunun yaptırımının ne olacağı, hükümetin
geri adım atıp atmayacağı konusunda bir fikrim yok.
Dolayısıyla bu konunun falcılık olup olmadığını sizin bana iletmenizi beklemekteyim.
Bu arada ben kesin bilgi istediğimi söylemedim zaten, fikir almak istedim sadece.
Mevcut uygulama hakkında bilgi verilmiş.Geçmişte bu yönde bir düşünce 1975 yılında yürürlüğe giren 1475 sayılı eski iş kanununda da kıdem tazminatı fonu kurulacağına, fonun işleyişinin nasıl olacağının çıkarılacak olan kanunlarla düzenleneceğine dair atıfta bulunulmuş,ama bugüne kadar gerçekleştirilememiş.
Gelecekte çıkar mı? Çıkabilir,çıkacaktır da.Ne zaman çıkar ın cevabını kimse veremez.Çıktığında ne olur? Tasarıda belirtildiği gibi olursa, fonun kurulmasından önceki çalışma dönemine ait tazminat hakkı işverenin sorumluluğunda kalmaya devam eder,fonun işlerlik kazanmasından sonraki kısım fonda birikmeye devam eder.Fon işlerlik kazanırsa, askerlik nedeniyle ayrılma durumunda kıdem tazminatı ödenmeyeceği de tasarıda belirtilmekte idi.
Bu durumda bugün askere giderseniz tazminatınızın tamamını işverenden alabilirsiniz.
Bugün fon işlerlik kazanır da siz 1 yıl sonra askere giderseniz, bugüne kadar olan kısmı işverenden alırsınız,kalan 1 yıllık süre için olan kısmı ise fonda beklemeye devam eder, askerlik dönüşü çalışmaya başladığınızda emekli olmaya hak kazandığınız güne kadar olan tazminatlarınıza eklenir demektir.(bu hesap önceki tasarının aynen uygulanacağı ihtimali üzerine yapılmıştır)
Alıntı:
Mevcut uygulama hakkında bilgi verilmiş.Geçmişte bu yönde bir düşünce 1975 yılında yürürlüğe giren 1475 sayılı eski iş kanununda da kıdem tazminatı fonu kurulacağına, fonun işleyişinin nasıl olacağının çıkarılacak olan kanunlarla düzenleneceğine dair atıfta bulunulmuş,ama bugüne kadar gerçekleştirilememiş.
Gelecekte çıkar mı? Çıkabilir,çıkacaktır da.Ne zaman çıkar ın cevabını kimse veremez.Çıktığında ne olur? Tasarıda belirtildiği gibi olursa, fonun kurulmasından önceki çalışma dönemine ait tazminat hakkı işverenin sorumluluğunda kalmaya devam eder,fonun işlerlik kazanmasından sonraki kısım fonda birikmeye devam eder.Fon işlerlik kazanırsa, askerlik nedeniyle ayrılma durumunda kıdem tazminatı ödenmeyeceği de tasarıda belirtilmekte idi.
Bu durumda bugün askere giderseniz tazminatınızın tamamını işverenden alabilirsiniz.
Bugün fon işlerlik kazanır da siz 1 yıl sonra askere giderseniz, bugüne kadar olan kısmı işverenden alırsınız,kalan 1 yıllık süre için olan kısmı ise fonda beklemeye devam eder, askerlik dönüşü çalışmaya başladığınızda emekli olmaya hak kazandığınız güne kadar olan tazminatlarınıza eklenir demektir.(bu hesap önceki tasarının aynen uygulanacağı ihtimali üzerine yapılmıştır)
İşte aradığım buydu, hiçbiryerde bu kadar doyurucu ve detaylı bilgi alamamıştım. Size gerçekten çok çok teşekkür ederim. Aklımda soru işareti kalmadı desem yeridir.
Bir tek şeyi soracağım :
"Tasarıda belirtildiği gibi olursa, fonun kurulmasından önceki çalışma dönemine ait tazminat hakkı işverenin sorumluluğunda kalmaya devam eder"
kısmında ve geri kalanında açıkladığınız kadarıyla benim anladığım şudur;
Her halükarda fon işlerlik kazanmadan önceki biriken kıdem tazminatını alabiliyoruz, o günden sonrakiler fona devrediliyor.
Doğru anlamışım değil mi?
Bu durumda benim kaygılarım anlamsız oluyor, çünkü aralık ayında gideceğim için o döneme kadar fon işler hale gelse de, ben 3 yıllık tazminatımı alabileceğim.
Tekrardan teşekkür etmek istiyorum size.
Eğer bu arada yeni bir düzenleme yapılıp, eski tasarıdaki şeklinden farklı bir şekilde belirlenmezse,evet.
Alıntı:
Eğer bu arada yeni bir düzenleme yapılıp, eski tasarıdaki şeklinden farklı bir şekilde belirlenmezse,evet.
Tekrardan çok teşekkürler, sağolun.