-
Çatı tamiri
Oturduğumuz aprtman 5 katlı 9 daireli.En üst kat çatı katı teras kat.Biz okatta oturuyoruz.Babam yönetici ama resmiyet yok.Birtek haftada 2 gün gelen merdiven temizleyen kadın ve bina otomatik aydınlanma gideri toplam giderlerimiz.Yönetici yi şifahen sözle belirlemişler.
Sorunum şu: Bina 35 yıllık ve çatı artık tamiratla düzelmiyor.Yeniden çatı yapımı 5.000 ytl yi buluyor.Buna karşı çıkacak 1 veya 2 kişi olacak.
1-Ben hangi işlemle başlamalıyım
2-Tüm malzeme ve işçilik maliyetlerini faturalandıramazsak misal o işten anlayan arkadaşa işçiliği daha ucuza yaptırmak ama faturalandıramamak gibi. Bu durumu nasıl çözeriz?
3-Katılmayanlara nasıl bir yaptırım uygulanır.
4-Tüm kat maliklerinin katılması gerektiğini belirten kanunu yazarsanız bende apartman sakinlerine bunu gösterebilirim.Teşekkür ederim...
-
Cevap: Çatı tamiri
Bu konuya yakın bir sorunum var,
Apartman 6 daire ve 2 dükkandan oluşmakta. Apartmanın resmi yönetimi, karar defteri defteri vs yok. En üst kat maliki apartmanda oturanların onayını (en azından yazılı) almadan kendi başına çatıyı komple tamir ettiriyor. 14.000 TL lik bir fatura alıyor. Bunu diğer maliklerle paylaşmak istiyor.
Öğrendiğim kadarı ile 6 daireden 1 i ve dükkanlardan bir tanesi bu paranın kendilerine düşen kısmı ödemeyi kabul ediyorlar. Diğerleri ise kabul etmiyor.
Diğer malikler bu parayı ödemekle mükellefmidirler. Duyduğuma göre mahkeme yoluna gidilmiş.
Benim asıl öğrenmek isteğim nokta ise, ben bahsi geçen bu daireyi 27 Ağustos 2009 tarihinde sattım. Apartman çatısının onarım faturası Eylül 2009 tarihli. Aslında çatı onarımından hberimde yoktu. Ben sattıktan sonra başlanmış onarılmaya.
Evi yeni alan kişi bu parayı ödemek zorunda kalırsam sizden talep etmek için dava açarım diyor. Bu dava açılırsa bu parayı ödemem gerekirmi? Evi sattıktan sonra oluşan (arası 1 ay) bir tamirat için benden para talep edebilirlermi?
Teşekkür ederim.
-
Bildiğim kadarıyla ilk olarak yöneticiliğiinizi resmiyete dökmeniz gerekiyor.Apartman seçimiyle.
-
Bu oluşmuş bir durum, zaten. Yazdığım gibi apartmanda karar defteri dahi yok. Tek kişi kendi başına karar alıp yaptırmış ve şimdi bu paraları talep etmekte.