Fabrika müdürünün cezai sorumluluğu
Merhabalar...
Henüz avukat stajyeriyim.Adliyede bir dosya gözüme çarptı ve aklıma takıldı.Cevabını da bulamadım.İlgilenirseniz sevinirim.
A.Ş. bünyesindeki fabrikaların birinde işçi iş kazası sebebiyle bacağını kaybediyor.Kusur konusu biraz karışık.Bu nedenle o konuya pek girmeden sorumluluğun fabrika müdürü üzerinde mi yoksa A.Ş yönetim kurulu üzerinde mi kalacağı sorun olmuş.(Bu konuda özellikle cezai sorumluluğa değinilmesi rica olunur).Müdür iş sözleşmesiyse çalışan bir personeldir ancak sözleşmede şirket müdürü olarak görev yapar şeklinde ibare mevcuttur.Bu halde yönetim kurulu cezai bakımdan sorumlu olacaksa hangi yollarla cezai sorumluluk müdüre veya bir başkasına kaydırılabilir.
Bir başka deyişle Koçun Sabancının sahip olduğu A.Ş'lere dahil olan fabrikalarda iş kazası olması halinde bu büyüklerimizin hapis cezası almamalarını neyle açıklayacağız:).
İlginiz için şimdiden tekkürler.Kolay gelsin...
Re: Fabrika müdürünün cezai sorumluluğu
Kurumsal yapıdaki işyerlerinde her konunun yetkilendirilmiş bir sorumlusu veya silsile yoluyla sorumluları vardır. Bu en alt seviyede işveren vekili olan o alandaki sorumlu ustabaşından başlar, işveren temsilcilerine kadar uzanır.
Sorunuzda "kusur konusu karışık" demişsiniz ancak cezai sorumlulukta işin özü kusurun kimde veya kimlerde olduğudur.
Selamlar,