DMK verilen sicil notuna öğrenme ve itiraz
1-Devlet memurlarına verilen sicil notunu bilgi edinme kanununa göre öğrenebilirmiyiz ve idare bu talebe olumsuz yanıt verebilirmi?
2-Bilgi edinme kanununa göre öğrendiğimiz sicil notunun geçen yıllara göre düşük olduğunu gördüğümüzde nereye kaç gün içinde itiraz edebiliriz??
3-İtiraza ilişkin süre sicil notunu öğrendiğimiz tebliğin tarafımıza ulaştığı tarihten itibarenmi başlar yoksa sicil notunun verildiği tarih mi esas alınır
4-memura açılan soruşturmaya istinaden 60 ın altında sicil notu verilirmi?
Re: DMK verilen sicil notuna öğrenme ve itiraz
Alıntı:
yenigün rumuzlu üyeden alıntı
1-Devlet memurlarına verilen sicil notunu bilgi edinme kanununa göre öğrenebilirmiyiz ve idare bu talebe olumsuz yanıt verebilirmi?
2-Bilgi edinme kanununa göre öğrendiğimiz sicil notunun geçen yıllara göre düşük olduğunu gördüğümüzde nereye kaç gün içinde itiraz edebiliriz??
3-İtiraza ilişkin süre sicil notunu öğrendiğimiz tebliğin tarafımıza ulaştığı tarihten itibarenmi başlar yoksa sicil notunun verildiği tarih mi esas alınır
4-memura açılan soruşturmaya istinaden 60 ın altında sicil notu verilirmi?
CEVAP;
1-Başbakalanlık Bilgi Edinme Değerlendirme kurulu kararları tüm kurumlar için bağlayıcıdır. Bu kurul kararlarında hakkında sicil notu tanzim edilen memur tarafından, sicil notunun öğrenilmesinin mümkün olduğu ve bunun bir hak olduğu belirtilmiş, hatta sicil raporunun bir suretinin ilgili memura verilmesinin gerektiği belirtilmiştir. Özetle, hakkında sicil notu doldurulan memur, bu raporu Bilgi Edinme kanununa göre öğrenibilir ve bir suretini alabilir.
İdare bu tabele karşı olumsuz yanıt verirse, Bilgi Edinme kuruluna yazılı başvuru yaparak sicil raporuna ulaşılabildiği gibi, olumsuz tutum sergileyen memurların sorumlulukları doğar.
2-Sicil düşük ise yani olumsuz değil ise idari itiraz yolu kapalıdır. Yazılı başvurunuza binayen düşük sicilinizi öğrendiğiniz tarihten itibaren 60 gün içinde idare mahkemelerine dava açma hakkınız bulunmaktadır.
3-İtiraz değil, dava açma hakkınız; size düşük sicil tebligat yapıldığı tarihten itibaren başlar. Olumsuz sicil zaten yazılı olarak bilgi edinme yasası dışında 657 sayılı yasaya göre bildirildiğen, olumsuz sicil konumuz dışındadır.
4-Açılan bir soruşturma var ise, soruşturma konusuna ve isnad dilen suçun ağırlığı ile delil durumuna göre elbette olumsuz sicil yani 60 sicil puanının altında not verilebilir.
sn. önder71 in yazdığı cevabın ilk 3 maddesine katılmakla beraber 4. madde ye tam olarak katılmamaktayım.
Şahsi fikrim olarak; açılmış bir soruşturma olabilir. Ancak soruşturma sonuçlandırılıp ceza uygulanmadan olumsuz sicil verilemez. Zira soruşturma neticesinde herhangi bir işlem yapılmasına gerek bulunmadığına karar verilmesi de olasıdır.
Bu durumda salt açılmış soruşturma gerekçe gösterilerek verilecek olumsuz veya düşük sicilllerin yargı yerlerince iptal edilme olasılığı yüksektir.
Öncelikle cevaplar için teşekkür ederim emeğinize sağlık.Bu yazılanlarda aklıma takılan bir konu var:Sicil vermeye yetkili amir ile aramızda sorun olsa o zaman ufak bir konudan dolayı soruşturma açar ve buna istinaden de olumsuz sicil verir. Böyle bir ard niyetli davranış söz konusu olabilirmi?
Alıntı:
yenigün rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle cevaplar için teşekkür ederim emeğinize sağlık.Bu yazılanlarda aklıma takılan bir konu var:Sicil vermeye yetkili amir ile aramızda sorun olsa o zaman ufak bir konudan dolayı soruşturma açar ve buna istinaden de olumsuz sicil verir. Böyle bir ard niyetli davranış söz konusu olabilirmi?
tabi olabilir. Ama İdare Mahkemeleri bugünler için var :)
Cevap: DMK verilen sicil notuna öğrenme ve itiraz
bende 4.maddeye takıldım,açılıp fakat ceza alınmadan kapanmış bir soruşturma,veya sürmekte olan bir soruşturmanın sicil notuna etkisi olabilir mi?ben mantıklı bulmuyorum..
Alıntı:
cenker rumuzlu üyeden alıntı
bende 4.maddeye takıldım,açılıp fakat ceza alınmadan kapanmış bir soruşturma,veya sürmekte olan bir soruşturmanın sicil notuna etkisi olabilir mi?ben mantıklı bulmuyorum..
İKİNCİ DAİRE
2004/5687 E.
2006/4348 K.
Sicil amiri tarafından ikaz edilmiş olmasının o yılki sicil ve başarı değerleme raporunun düşük düzenlenmesine gerekçe alınamayacağı...
tolg bu kararları buraya kopyalarmısın netten bulamdım?
sicili notunu mahkemede iptal ettrip sicil amirine görevini kötüye kullanmdan suç duyurusunda bulunup sonuç alan var mı?