-
Sözleşme sorunları
2004 yılının 10. ayında işletmeme bir sorumlu müdür aldım(kimyager) bu arkadas benim işletmeyle beraber 5 işletmeye bakacaktı yalnız haftanın bir günü bizim işletmemizde bulunacaktı ama bunu hiç yerine getirmedi arkadaşım oldugu için başlarda ses cıkarmadan aylığını hesabına yatırdım daha sonra tarım il müdürlüğünün baskısı başladı sorumlu müdürün işletmede bulunması için haliyle bende sorumlu müdürden işletmeye gelmesini istedim bu gelmemeye devam edincede son iki maaşını göndermedim şimdi bu beni sözleşmeye dayanarak mahkemeye verecegini söledi mahkeme cagrısı elime ulaşmadı ama kesin verecek bu durumu mahkemede nasıl açıklayabilirim nasıl bir strateji uygulaamam lazım şimdiden çok teşekkür ederim
-
Burada müdür dediğiniz kişi aslında iş hukuku anlamında işveren vekili konumundaki bir işçidir. Aranızda yazılı bir sözleşme olmasa dahi (var mı bilmiyoruz) fiilen uygulanması gereken bir sözlü sözleşmenin varlığı sözkonusudur. İş hukukunda işçinin ve işverenin karşılıklı hak ve yükümlülükleri vardır. Her iki taraf da bu yükümlülükleri yerine getirmek zorundadır. Bu yükümlülüklerin en önemlisi; işçinin iş görme borcu (yükümlülüğü) ve işverenin de ücret ödeme yükümlülüğüdür. Sizin müdürünüz (arkadaşınız) iş göreme yükümlülüğünü yerine getirmemiştir. Bu adam işe gelmiyorsa bunu bir tutanakla tespit edip, işe devamsızlığı öğrendikten itibaren 6 işgünü içinde tazminatsız ve bildirimsiz (ihbarsız) iş akdini feshedebilirsiniz. İş Yasası'nın 25/II-g ve h maddeleri sizin için uygulanabilir maddelerdir diye düşünüyorum. Ancak bu hakkı (bildirimsiz fesih hakkını) kullanırken fesih sebebini öğrendikten itibaren 6 iş günüde yapmanız gerekir (İş Yasası, md. 26). Devamsızlığı güvenilir bir tutanakla tespit edin. Tutanağı mümkünse kendi personelinize değil, başka (komşu işyeri elemanları olabilir) kişilere imzalatmanızda yarar var. İşçinin devamsızlığı devam ettiği sürece 6 iş günlük süre başlamaz. Tabi ki bu olayda sizin de zaafınız var. Adam işe gelmediği halde ücretini ödemişsiniz. Ücretini ödemediğniz günler için ise devamsızlık tespiti yapmamışsınız. Bunlar sizi sıkıntıya sokabilir. Şu anda devamsızlık devam ediyor ise hemen bunu tespit ederek fesih işlemini gerçekleştirin derim. Bundan sonra da arkadaşlarınızı müdür yaparken iyi düşünmenizi öneririm. Selamlar.
-
Eray bey ben merak ettim de acaba bu ücretini ödemediğiniz zamnlar dahilinde kişiyi sigortaya hala sizin bir çalışanınız gibi gösterdinizmi!!!kısacası arkadaşınız çalışmadığı halde onun primlerini yatırdınız mı!!!!Eğer böyle bir durum varsa acaba maaş ödeme yükümlülüğünüz (geçmiş aylara yönelik)devam etmez mi!!!eğer kişinin çıkışını yapıp ek2 de bunu bildirmediyseniz hemen bu günden itibaren 3 günlük devamsızlık tutanağı hazırlayın ve Abbas beyin dediği gibi bunu sağlam tanıklara onaylatın,ayrıca 15 gün içinde kişinin İAB sini iş kura gönderin.. Ve sanıyorum geçen bu iki aylık ücretini de bu durumda ödemekle yükümlüsünüz!!!Kolay gelsin