Hak sahiplerinin ölüm aylığından yararlanma
Merhabalar, benim sizlere hak sahiplerinin ölüm aylığından yararlanma şartlarıyla ilgili bir sorum olacaktı. Yönetmeliğin beni bağlayan kısımlarını okudum fakat sorunumla ilgili pek bir bilgi elde edemedim. Babam 2000 yılında vefat ettiğinde emekliligini hak etmişti, emekli maaşıda ben, kız kardeşim ve annem arasında hukukun ön gördüğü şekilde paylaştırıldı. Benim 25 yaşımı doldurmuş erkek evlat olmamdan vede şu an sigortalı bir işte çalışmamdan ötürü maaşım kesildi. Kız kardeşim ve annem şu an babamın emekli maaşından yararlanmaktalar. Sorun şu; benim kesilen emekli maaşım annem üzerine geçirilmedi bu maaşın normalde anneme ödenmesi gerekmezmi 2 yılı aşkın bi süre oldu. Bu konuda bir kanun varmı maaşı annem üzerine nasıl aldırtırım şimdiden teşekkürler.
Re: Hak sahiplerinin ölüm aylığından yararlanma
Bu konu hakkında bilgisi olan yok mu?
Eş+2 yetim için alınan maaş: %50Eş+ %25 çocuk1+%25 çocuk2 için,
Eş +1 yetim için alınan maaş: %60 Eş+%30 çocuk için
Eğer anne ve kardeşinizin aldığı maaşlarda hiç değişiklik olmadı ise,kuruma dilekçe ile başvurup düzenleme yapılmasını isteyebilirsiniz.
Alıntı:
yvz rumuzlu üyeden alıntı
Bu konu hakkında bilgisi olan yok mu?
Merhabalar,
Babanızın Sosyal güvenlik Kurumunu belirtmemişsiniz.
Eğer Babanız SSK ve Bağ-Kur sigortalılıklarından herhangi birine tabi ise hak sahibi olan annenize ve sizlere aylık bağlama oranı:
%50 - annenize
%25'er - kız kardeşinize ve size şeklinde uygulanmıştır...
Babanız yukarıdaki iki sigortalılık kapsamında ise sizin ölüm aylığınızın kesilmesi durumunda annenizin aylığında herhangi bir değişiklik olmayacaktır... Çünkü anneniz aylığı kız kardeşinizle paylaştığı için oran yine %50 olarak uygulanacaktır. Ancak kız kardeşinizin de aylıktan düşmesi ve annenizden başka aylık alan kalmaması durumunda %75 oranına yükseltilir...
Erdoğan beyin vermiş olduğu oranlar Emekli Sandığı kapsamındaki oranlardır. Emekli sandığından dul ve yetim aylığı alanların oranları SSK ve Bağ-Kur kapsamına göre farklıdır... Emekli sandığında Erdoğan Beyin de belirtitği gibi, çocuklardan biri aylıktan çıkarsa, anne nin oranı %60'a yükseltilir..