Kredi kartı limitim den 3 kat fazla harcama yaptım..
Merhabalar benım kredi kartı limitim 900 tl , fakat ben 3 bin tl harcama yaptım. bu aykı hesap ektremde 1700tl ödemem gerken rakam yazıyor, bu tutarın asgari ödemeside 1000tl olarak işleme almışlar. yasal olarak kart borcunun %20 si asgari ödeme olarak belirlendiğini biliyordum. bankanın bana uyguladıgı bu uygulamanın yasal bir dayanagı varmıdır acaba bilğinize.
Re: Kredi kartı limitim den 3 kat fazla harcama yaptım..
Alıntı:
yesilbaron rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar benım kredi kartı limitim 900 tl , fakat ben 3 bin tl harcama yaptım. bu aykı hesap ektremde 1700tl ödemem gerken rakam yazıyor, bu tutarın asgari ödemeside 1000tl olarak işleme almışlar. yasal olarak kart borcunun %20 si asgari ödeme olarak belirlendiğini biliyordum. bankanın bana uyguladıgı bu uygulamanın yasal bir dayanagı varmıdır acaba bilğinize.
kredi kartını alırken imzaladığınız sözleşme bu işin yasal dayanağıdır.
Eğer dikkatli okusaydınız limit aşımı sırasında bankanı istedigi asgari ödeme tutarını belirleyebileceğini görürdünüz.
Re: Kredi kartı limitim den 3 kat fazla harcama yaptım..
Bankalarla yapılan bu tip sözleşmeler, sözleşme özgürlüğü çerçevesinde iki eşit tarafın yapmış oldukları sözleşmeler değildirler. Bu gibi durumlarda, müşteri, bankanın önceden hazırlamış olduğu sözleşmeye müzakere etme şansı olmaksızın katılmaktadır. Bu nedenlerle, bu tip sözleşmelerden kaynaklanan uyuşmazlıklarda, tüketiciyi koruyan düzenlemeler getirilmiştir. Bununla birlikte limit aşımı olsa dahi, yapılmış olan harcamaları inkar etmediğiniz sürece bu borçtan sorumluluğunuz söz konusudur. Ancak bir üst limit olmasına rağmen, her hangi bir sınır olmaksızın kart sahibinin borçlandırılması ve asgari ödeme oranının çok daha üzerinde bir tutarın kredi kartı ekstresine yansıtılması, etik olmadığı gibi sözleşmeyle aksi düzenlenmiş dahi olsa hukuka da uygun değildir. Bu haksız işleme ilişkin hukuki yollara başvurmanızda fayda olduğunu düşünüyorum.