Emekli Sandığı sağlık yardımı hakkı
İyi günler,
Kendisi SSK'lı olan ancak şuan çalışmayan ve SSK'dan geliri olmayan dul bir bayan Emekli Sandığı'ndan emekli babasının (babası hayatta) sağlık yardımından faydalanabilir mi? Bu bayanın eşi vefat etti ve Bağkur'lu idi. Bayan Bağkur'dan zaten dul maaşı almakta. Şuan işsiz olduğu için ve yeniden SSK'lı olarak işe girene kadar eşi üzerinden Bağkur'dan mı sağlık yardımı alabilir yoksa babası üzerinden Emekli Sandığı'ndan mı?
Yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum.
Re: Emekli Sandığı sağlık yardımı hakkı
Alıntı:
blackberry34 rumuzlu üyeden alıntı
İyi günler,
Kendisi SSK'lı olan ancak şuan çalışmayan ve SSK'dan geliri olmayan dul bir bayan Emekli Sandığı'ndan emekli babasının (babası hayatta) sağlık yardımından faydalanabilir mi? Bu bayanın eşi vefat etti ve Bağkur'lu idi. Bayan Bağkur'dan zaten dul maaşı almakta. Şuan işsiz olduğu için ve yeniden SSK'lı olarak işe girene kadar eşi üzerinden Bağkur'dan mı sağlık yardımı alabilir yoksa babası üzerinden Emekli Sandığı'ndan mı?
Yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum.
Merhabalar,
Eşi üzerinden dul aylığı alması nedeniyle, 5510 Sayılı SS ve GSS Kanunu'nun 60. maddesinin 1. fıkrasının (f) bendi gereğince genel sağlık sigortalısıdır. O nedenle, babası üzerinden değil, eşi üzerinden genel sağlık sigortası hak sahibi olur. Sosyal güvenlik kurumu il müdürlüğü veya merkezine başvurarak eşi üzerinden genel sağlık sigortası hak sahipliğini aktifleştirmesi gerekir...
Durumu 1 Ekim 2008 tarihinden sonra değiştiği için, emekli sandığı kapsamındaki babasından sağlık hizmeti alamaz... eşi üzerinden genel sağlık sigortalılığını aktifleştirerek sağlık hizmetini alabilir..
Teşekkürler Dursunsir verdiğiniz bilgi için. Peki bu bayan diyelim 2 ay sonra tekrar SSK'lı işe başladı o zaman eşi üzerinden olan bu Bağkur sağlık yardımını kestirmek zorunda mı yoksa devam edebilir mi?
Bir sorum daha olacak rica etsem bu konuda da yardımcı olabilir misiniz.
Gene aynı bayan için bu sorum. Eşinden Bağkur maaşı alıyor (dul maaşı), kendisi SSK'lı. Emeklilik zamanı geldiğinden kendisine SSK maaşını bağlatmasa da vefat eden babasının Emekli sandığı maaşını (yetim maaşı) bağlatsa olur mu? Çünkü kendi SSK maaşı babasının Emekli sandığı maaşından epey düşük olacak.
teşekkürler
Alıntı:
blackberry34 rumuzlu üyeden alıntı
Teşekkürler Dursunsir verdiğiniz bilgi için. Peki bu bayan diyelim 2 ay sonra tekrar SSK'lı işe başladı o zaman eşi üzerinden olan bu Bağkur sağlık yardımını kestirmek zorunda mı yoksa devam edebilir mi?
Bir sorum daha olacak rica etsem bu konuda da yardımcı olabilir misiniz.
Gene aynı bayan için bu sorum. Eşinden Bağkur maaşı alıyor (dul maaşı), kendisi SSK'lı. Emeklilik zamanı geldiğinden kendisine SSK maaşını bağlatmasa da vefat eden babasının Emekli sandığı maaşını (yetim maaşı) bağlatsa olur mu? Çünkü kendi SSK maaşı babasının Emekli sandığı maaşından epey düşük olacak.
teşekkürler
Merhabalar,
Arkadaşınızın işe başlaması durumunda, genel sağlık sigortalılığı kendi sigortalılığından oluşturulur. Bunun için ayrıca kuruma başvurmasına gerek yok. 5510 sayılı Kanun'un 4/a, 4/b, 4/c sigortalılarının sigortalılığı başladığı günden itibaren kendi sigortalılıkları üzerinden genel sağlık sigortalılığı başlar..
Arkadaşınız,
1 Ekimden önce bir dosyadan aylık aldığı için, 1 ekimden sonra yeni bir veya iki dosyadan aylığa hak kazanması durumunda önceki dosyada dahil olmak üzere bu dosyalar mukayese edilerek en fazla ödeme yapılan ilk iki dosya üzerinden aylık ve gelir ödenir. Ancak Emekli sandığı kapsamında hak kazanılan dosyalar bu mukayesenin dışında tutularak aynen ödenir. O nedenle, emekli sandığı kapsamındaki dosyadan mevcut şartları ile yetim aylığı alır. Ayrıca, diğer iki dosyanın da sigortalılık hali (Bağ-Kur, SSK) farklı olduğu için her iki dosyadan da aylığını alır. Yani arkadaşınız, eşi üzerinden dul aylığı(bağ-kurdan), babası üzerinden yetim aylığı (emekli sandığından), kendi çalışmalarından dolayı da yaşlılık aylığı (SSK'dan) olmak üzere üç dosyadan da aylık alabilir..