İş yaparken müşteri firmanın ekipmanına zarar vermek
Merhaba,
A firmasında çalışan X kişilik ekip, müşteri olan B firmasının işini yaparken, örneklendirirsek, müşterinin bir cihazına kablo çekerken(ya da mesela bir duvarı örerken, dikkatsizlik sonucu sağlam olan bir duvarı yıkmak), sözkonusu cihazın, ekibin dikkatsizliği sonucu zarar görmesi durumunda olabilecekler hakkında soru sormak istiyordum.
Bu zararın, uzman kişilerce, X kişilik ekip tarafından meydana getirildiği ispatlanır ve belgelenirse;
Müşterinin cihazı tamir ettirip bütün giderleri A firmasına fatura etmesi veya direkt A firmasının cihazı tamir ettirmesi durumunda;
-Bu bedel sorgusuz suâlsiz X kişilik ekipten mi talep edilir?
-Yoksa bu ekibe gerekli uyarıları yapmayan A firması da belirli bir bedel ödemeye mahkûm mudur?
-X ekibi aşağıdaki alıntıda yazdığı sebepler üzerine işten topluca çıkarılırsa, A firması gene de bu bedeli ekipten talep edebilir mi yoksa bu konuda işçiyi koruyan bir başka kanun var mı?
-Aklınıza gelen, başka durumlar söz konusu olabilir mi?
Konuyu bu şekilde genellemeye çalıştım, umarım olmuştur. Cevaplarınızı siz değerli hukukçu arkadaşlarımdan bekliyorum.
Saygılarımla
Müh.Ali Peker
Alıntı: Konu hakkında bu forumda bulduğum bir bilgi;
Alıntı:
"Kusurlu davranışı ile 30 günlük ücretinden fazla zarar veren işçinin işine 25/II'ye göre tazminatsız son verilebilir. İşveren bu hakkını zararı öğrendikten itibaren 6 işgünü içinde kullanmalıdır, 6 işgününden sonra tazminatsız son veremez.
Bu tür zarar verici olaylarda; işçinin kusuru yoksa işveren tazminatsız son vefremez. Olayda işçinin kusur oranına isabet eden zarar miktarı dikkate alınır.
Zarar miktarı ve işçinin kusur oranı belirlenmeden ve herhangi bir mahkeme kararı da olmadan işçinin maaşından kesinti yapılmasının yasal dayanağı olduğunu zannetmiyorum. Şayet bu kesinti işçinin rızası ile yapılıyorsa sorun çıkmaz."
Re: İş yaparken müşteri firmanın ekipmanına zarar vermek
Bu bedel A firmasınca ancak Mahkeme kararı ile x ekibinden talep edilebilir.
Ancak A firması; bu olayda personelinin 30 günlük ücretleri ile karşılayamayacakları zararı ortaya koyarsa, sorumlu gördüğü personelini tazminatsız işten çıkarabilir. Bu duruma karşılık X ekibi personeli için Mahkeme yolu açıktır. Zararın kendilerinden kaynaklanmadığı ve dolayısıyla 30 günlük yevmiyeleri kadar zarar vermediklerini Mahkemede ispatlarlarsa alamadıkları kıdem tazminatı yanında ihbar tazminatına da hak kazanabilirler.
Selamlar,
Re: İş yaparken müşteri firmanın ekipmanına zarar vermek
Anladım, benim durumumda zaten yüksek ihtimal bir işten çıkarma durumu olmayacak ama diğer alternatifleri merak ediyordum. İlgin için, teşekkürler...