-
Maaşın ödenmemesi
Merhaba
3 ay deneme süresi şeklinde anlaşılarak girdiğim şirkette ki son maaşım çeşitli bahanelerle ödenmedi,iş mahkemesine dava açacağım.İşe giriş tarihimi, -karşı taraftan gelen- iş anlaşmasını içeren bir mail ile ispatlayabileceğimi sanıyorum,çıkış tarihimi ispatlayamıyorum.işten ayrılalı 1 ay oldu,hala noterten ihtarname çekebilirmiyim veya ne yapabilirim?
Aynı zamanda 45 saati geçen çalışma süresi vardı,ödenmeyen mesai ücretini talep edebilirmiyim?
son olarak ta 3 ay maaş üzerinden yatırılması gereken ssk, asgari ücret üzerinden yalnız 1 ay yatırılmış... bunun sebebini sorduğumda ''muhasebeci unutmuş,geçmiş dönemde yatıramıyoruz'' dendi.sonuç olarak 1 ay ssk lı görünüyorum ama şirket tarafından maaş hesabıma yatırıldığı için maaş bedeli hesap cüzdanı ile ispatlanabilir sanırım.? maaşımı, primlerimi ve maaş üzerinden ssk borcunu da mahkeme yoluyla alabilirmiyim?
Yardımcı olursanız çok sevinirim,şu an işsiz olduğum için dava açamıyorum ama hakkımı bırakmakta istemiyorum.bu yüzden süreci öğrenmem lazım,şimdiden teşekkürler.
-
Re: Maaşın ödenmemesi
biri cevap verirse çok yardımcı olacak...
-
Deneme süresi en fazla iki ay olabilir sizinki belirli süreli iş akdine girer, yazılı olması şart değildir. İşe girişinizi her türlü belge ve tanıkla ispat edebilirsiniz.
Notere gidip maaşınızınve fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi, sgk piriminizin eksik ödenmesi vs. sebeplerle akdi feshettiğinizi 3 gün içinde ödenmesini ihtar edin bir ay bekleyip ödenmezse noterden tebliğ şerhini işlettirin dava açın. Kolay gelsin
-
Teşekkürederim engin bey,bana 1400 civarı alacağım olduğu halde(ssk hariç) 900 tl al,git dediler,bende kabul etmedim.
Fazla mesai ofis içi değil, saha çalışmasında oluyordu,bu saatler nasıl tespit edilir veya nasıl ispatlarım bilemiyorum...
Ödenmeyen ssk kanunen 1000 tl net maaş üzerinden, aylık olarak hesaplanır değil mi?Ne kadardır yani aylık 1000 tl net ssk mı yatırılmalıdır,karşı taraftan dava yoluyla talep edilecek 3 aylık miktar ne olur?
Dediğim gibi avukat şu an tutamıyorum,işten ayrılıp para mı da alamadığım için... Adli yardım yoluyla da avukat tutamıyorum.(ailemin yanında yaşadığım ve ev aileme ait olduğundan, muhtarlık fakirlik belgesi veremiyor.)
Ama karşı tarafın sırf kötü niyetinden dolayı paramı alacağım.Sormak istediğim;alacağım çok birşey değil,dava açıp kazanmam halinde aldığım parayı da avukata ve giderlere vermek durumunda kalırmıyım?
Not:''İstediğin yere başvur, diyenlerin hatırını kırmayın...'' cevabınız mükemmeldi,bende teşekkürederim bunun için... dava,mahkeme gibi konular ortaya çıkınca insanlar anlaşmışçasına belki de yılgınlıkla bilemiyorum,o kadar moralinizi sıfırlıyorlar ki... neyse,tekrar teşekkürler. :)
-
Dava açar, aynı işyerinde çalışmış kişilerin şahitliği veya emsal ücret tesbiti talebiyle ücretinizi ıspatlayabilirsiniz.Ödenmeyen SSK için 1000Tl gibi bir sınır yoktur.Asgari ücretin altında ücret olamaz,üstünde sınır yoktur.Ispatlayabildiğiniz ücretiniz üzerinden kayıt dışı çalıştırıldığınız sürenin primleri SGK tarafından tahsil edilir.Ödenmemiş primlerle ilgili çalışana herhangi bir ödeme yapılamaz.
-
Avukat tutamasan da sorununu etraflıca anlatıp dilekçeni avukata yazdırmanı tavsiye ederim. Karşı taraftan alınacak vekalet ücretine razı olacak bir avukat bulabilirsin belki.
Fazla mesainin işyerinde olması şart değildir işyerine bağlı eklentilerde, çarşıda pazarda olması da mümkündür yeterki işverenin isteği ile mesai yapılması olsun. İspatı diğer haklarınızın ispatı gibi olur.
Esenkalın
-
teşekkürederim değerli fikirleriniz için... :)