-
Dul ve Yetim
biz iki kız üç erkek beş kardeşiz bir de annem var.babam vefat ettiği sırada hepimiz okuduğumuz için dul ve yetim maaşını 25 yaşımıza kadar aldık.kızların biri işe başladı biri evlendi erkeklerinde sırayla dul ve yetim maaşı kesildi.şuan dul ve yetim maaşı alan en küçük erkek kardeşim ve annem var.diğerlerinin maaşı kesilirken dilekçe ile başvurduğumuzda kesilen maaşın tamamı diğerlerine paylaştırılıyordu.ayrıca dilekçe sonuçlanıncaya kadar geçen sürede yatmamış olan ve biriken maaşın tamamı annemin hesabına yatıyordu.ama en son verdiğimiz dilekçede ne biriken maaş yattı ne de maaşta gözle görülür bir artış oldu.acaba kanun mu değişti.kardeşimin maaşı kesileli iki sene oluyor.biz 3-4 ay önce dilekçe verdik.iki senelik birikmiş maaşı ve gerekli zammı vermeleri gerekmiyormuydu.daha önce hep aldık çünkü.
cevaplıyan arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
-
Re: Dul ve yetim
Dul ve yetimlere ait aylık bağlama oranları şu şekildedir:
Eş = % 75,
Çalışan ya da Emekli aylığı alan eş = % 50,
Eş, bir yetim = % 60 - % 30,
Eş, iki yetim = % 50 - % 25, % 25
Tek yetim = % 50 İki yetim = % 40, % 40 )
Sizin durumunuzda dul eşe %50 , toplam 5 çocuğa %50 paylaştırılarak aylık bağlanmış.
yetim aylığı alma hakkını kaybeden her çocuktan sonra %50 çocukların payları arasında paylaştırılmaya devam edilmiştir.
Son olarak dul eş ve 1 çocuk kaldığında annenin daha önce %50 olan aylık bağlanma oranı %60 a , kardeşinizin %25 olan aylık bağlanma oranı %30 a yükselmiş olması gerekir.
-
Re: Dul ve Yetim
yani eş ve iki yetim (ve daha fazlası) varken toplamda %1oo alırken, eş ve bir yetim kaldığında toplamda %9o alıyoruz.burayı anladım bu yüzden maaşta kayda değer bir artış olmadı.ama daha önce birikmişleri de alıyorduk.yani yetimlerden biri hakkını kaybettiğinde, diyelimki 1 sene sonra maaşının diğerlerine paylaştırılması için dilekçe verdiğimizde (ki dilekçe vermeden maaş otomatik bağlanmıyor) 1 senelik birikmiş maaşın tamamı annemin hesabına yatıyordu.en son tek yetim kaldığında biz gene 1 sene geçtikten sonra dilekçe verdik ama bir senelik birikmiş maaş yatmadı.bu bir hata mı yoksa kanun böyle mi?
cevaplarınız için şimdiden teşekkürler bu konuları ayrıntılı öğrenebileceğim bir link verebilirseniz o da çok işime yarar..