İnternet Bankacılığı Nitelikli dolandırıcılık
Merhaba avukat arkadaşlar,
Bir bankanın internet bankacılığı hizmetini kullanmaktaydım, bir gün bankadan aradılar ve hesabımdan yüklü miktarda eft yapıldığını bilgim olup olmadığını sordular, şubeye gittiğimde elime işlem özetini gösteren bir kağıt tutuşturup savcılığa gitmemi tembihlediler. İnternet bankacılığında işlem yapmak için sms onay kodu girmek gerekiyor, dolandırıcılığı gerçekleştiren şahıs nasıl becerdiyse gsm kartımın yedeğini çıkartıp benimkini iptal ettirmiş.(Numara aynı, yeni sim kart almış) ve böylelikle sms mesajları da bu şahsın elindeki sim karta gitmiş galiba. Bunu nasıl yaptılar hiçbir fikrim yok ancak hem bankanın hem de gsm şebekesinin kusurlu olduğundan şüphem yok. Giden para 7.300 ytl. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim, avukat tutmalı mıyım, hangi mahkemeye başvurmalıyım, bulunduğum ilde tüketici veya ticaret mahkemesi yok, bu durumda en yakın ile mi başvurmalıyım?
Teşekkürler...
Re: İnternet Bankacılığı Nitelikli dolandırıcılık
Alıntı:
almamazlumunahını rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba avukat arkadaşlar,
Bir bankanın internet bankacılığı hizmetini kullanmaktaydım, bir gün bankadan aradılar ve hesabımdan yüklü miktarda eft yapıldığını bilgim olup olmadığını sordular, şubeye gittiğimde elime işlem özetini gösteren bir kağıt tutuşturup savcılığa gitmemi tembihlediler. İnternet bankacılığında işlem yapmak için sms onay kodu girmek gerekiyor, dolandırıcılığı gerçekleştiren şahıs nasıl becerdiyse gsm kartımın yedeğini çıkartıp benimkini iptal ettirmiş.(Numara aynı, yeni sim kart almış) ve böylelikle sms mesajları da bu şahsın elindeki sim karta gitmiş galiba. Bunu nasıl yaptılar hiçbir fikrim yok ancak hem bankanın hem de gsm şebekesinin kusurlu olduğundan şüphem yok. Giden para 7.300 ytl. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim, avukat tutmalı mıyım, hangi mahkemeye başvurmalıyım, bulunduğum ilde tüketici veya ticaret mahkemesi yok, bu durumda en yakın ile mi başvurmalıyım?
Teşekkürler...
Belki aşağıdaki karar işinize yarayabilir hemen bir Avukata danışmanızı öneriyorum
T.C.
YARGITAY
11. HUKUK DAİRESİ
E. 2005/4748
K. 2006/7341
T. 22.6.2006
• BANKANIN SORUMLULUĞU ( Bir Güven Kurumu Olarak Faaliyet Gösteren Bankalar Objektif Özen Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesinden Kaynaklanan Hafif Kusurlarından Dahi Sorumlu Olduğu )
• HAFİF KUSUR ( Bankalar Objektif Özen Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesinden Kaynaklanan Hafif Kusurlarından Dahi Sorumlu Olduğu )
• BİLGİSAYAR KORSANLIĞI ( Müşterinin Haberi Olmadan Bilgisayar Korsanlığı Yoluyla Başka Bir Hesaba Aktarılmasının Önlenmesi Konusunda Ek Güvenlik Tedbirleri Almayan Bankanın Hafif Kusurundan Dahi Sorumlu Olduğu Dikkate Alınarak Müşterisinin Zararını Ödemek Zorunda Olduğu )
818/m.41
ÖZET : Bir güven kurumu olarak faaliyet gösteren bankalar objektif özen yükümlülüğünün yerine getirilmemesinden kaynaklanan hafif kusurlarından dahi sorumludurlar.
Bulunduğunuz ilde Ticaret mahkemesi ve tüketici mahkemesi sıfatıyla görevli Asliye Hukuk Mahkemesine müracaat edebilirsiniz. Savcılığa şikayet dilekçesi vermeyi ihmal etmeyin avukat vasıtasıyla yapmanız yararınıza olur. Geçmiş olsun.
Sizin kullandıgınız hat sizin adınızamı kayıtlı ? sizin adınıza kayıtlı ise yedek sim kart ın nereden alındıgı rahatça bulunabılır.( ve hattın satın alındıgı yerde %100 güvenlik kamerası vardır)
Zaten böyle dolandırıcılık olaylarını genelde dolandırılanın çok yakın tanıdıkları yapıyor yada dolandırıldım dıyen kişi bızzat kendiside yol göstererek çok samimi arkadaşlarına yaptırtıyordur. Sonrada parayı pay ediyorlardır.
Bilgilerinize.
Bu konuda Banka ve GSM şirketi aleyhine dava açmanız gerekmektedir. Bu konuda kazanılmış davalar mevcuttur, bu davaları da emsal olarak gösterebilirsiniz. Örneğin geçen hafta kazanılan bir davamızda, bankanın bir güven kurumu olması dolayısıyla bankanın sorumlu olduğuna hükmedildi. Mutlaka avukatınıza danışın.
Cevap: İnternet Bankacılığı Nitelikli dolandırıcılık
aynı olay benim başıma geldi önce kimliğimin sahtesini yapmışlar. fotoğraf farklı sadece bide seri no su farklı.sonra bu kimlikle sim kartı kaybettik diye değiştirmişler.sonra internet şubesi bilgilerimle ne varsa çekmişler.hesabım ing banktaydı paranın eft yapıldığı bankada iş bankası. ing bank bize ne biz şifreleri tel nonuza gönderdik diyorlar.(bi bakıma haklılar). ama şerefsizler nasıl bi teşkilat kurmuşlarsa kimlik bilgisi adres bilgisi herşey tastamam yani. sadece savcılığa suç duyrusunda bulundum.bekliyorum. bana koyan bişey var suç duyrusunda kendim cezalandırmak istiyorum ifadesini kabul etmediler :) sadece cezalandırılmalarını istiyorum şeklinde kayda geçti. ama gerçekten ben cezalandırmak isterdim :( (tabi şakası bu işin.) ama bi sonuç çıkacağını zannetmiyorum çünkü havale yaptıkları kişinin de sahte veya masum bir kişi hatta ölü bile olabileceği söylendi bana. savcı ne kadar ilgiliyse artık. tek temennim aynı kişilerin yanlışlıkla aynı savcıyıda dolandırmış olmaları. belki süreç daha hızlı çalışır.
Cevap: İnternet Bankacılığı Nitelikli dolandırıcılık
Merhaba,
almamazlumunahını ve hkazma2 kullanıcılarının başına gelen olayın aynısını ben de 6 gün önce yaşadım. savcılık soruşturması için başvuru yaptım ama hesabımdan aktarılan 25.444,5 tl yi tekrar nasıl geri alabileceğim konusunda çaresiz kaldım. sizin nasıl bir yol izlediğinizi paylaşabilir misiniz? banka ve gsm operatörü ismini burda vermek istemedim ancak anladığım kadarıyla aynı operatör ve aynı bankanın müşterisiyiz. bu konuda belki birlikte hareket etmek daha doğru olacaktır.
saygılarımla..