Re: dadı - bakıcı sağlama ! - yardım
Alıntı:
tangoo rumuzlu üyeden alıntı
merhaba,
Üniversitemiz de yaptığımız bir proje için, (ticari bir proje değildir, sadece taslak çalışmasıdır) enteresan bir noktaya geldik. Türkiye de bebek bakıcısı/dadı hizmeti vermek isteyen bir firma, güvenlik ve temizlik şirketleri gibi ayrı bir kanuna tabimidir? veya bu tür bir hizmet vermek isteyen firma, bakıcılar için bir pedagojik veya psikolojik test yaptırmalımıdır?
yardımlarınızı rica ediyorum.
Saygılarımla,
Hayır değildir. İşin icinde cocuk egitimi olmadıgı sürece belli kurallara tabi değildir. Normal şirket kuruluşu işlemlerini yaptırıp belediyeden ruhsat alarak faaliyette bulunabilir. Bazı belediyeler işyeri açma ruhsatı verirken diploma istiyorlar...
cevabınız için teşekkür ediyorum,
hukuka olan uzaklağımdan bağışlayın, belki saçma bir soru olucak ama,
peki bir gereklilik söz konusu değil ise, bakıcının hırsızlık yapması, çoçuk tacizcisi olması falan gibi ters bir durumla karşılaşıldığında, firmamı sorumlu oluyor ?
teşekkürler
Bakıcının (dadının) işlediği suç şahsi olup, ceza hukuku açısından aracı firmayı (bugün için bu işi genelde emlakçıdan bozma firmalar yapıyor) bağlamaz.
Ana sorunuza gelince; bugün için malesef bu konuda yasal bir düzenleme yok. Aracılık yapan firma veya kişilerin çoğu konuya sadece ticari olarak bakıyorlar. Çoğu için önemli olan şey; 1 aylık ücreti alabilmek. Oysa emlakçılık dahi artık belirli kurallara bağlanmışken, en değeri varlıklarımız olan çocukları teslim ettiğimiz bakıcılara ve bunları temin eden aracılara ilişkin yasal bir düzenleme yok. Hal böyle olunca konunu; aldıkları eğitim, pedagoji vs. kısmına henüz gelemedik. Bildiğim kadarıyla bu konuda meslek liseleri var, ancak akıbeti konusunda bilgim yok.
Hazır konu hakkında yazmaya başlamışken, bakıcı ve aracı firma (AJANS) ile yapılması gereken sözleşmeden ve bunlara eklenmesi gereken şartlara da dikkat çekmek isterim.
Sözleşmeye;
1- Aracı firmanın (sorudaki gibi) bakıcının verdiği/vereceği zararlardan müteselsilen (birlikte) sorumlu olacağını,
2- Belirli bir süre (örnek 6 ay) çalışmadığı sürece, aracı firmanın uygulamada 1 ay olan aracılık ücretini iade etmek zorunda olduğunu,
3- Bakıcının bu sürede ayrılması halinde yeni bakıcı bulunacağını garanti etmesini ve bunun için ek aracılık ücreti alınmayacağını,
4- Bakıcıya ilişkin, kimlik , pasaport ve sabıka kayıtlarının örneklerinin aracı firmaca onaylı örneğini sözleşemeye ekletmenizi tavsiye ederim. Hatta mümkünse bu bu belgelerin aslını alıkoymanızda yarar var. (Bu son yazdığım hukuki olmasa da özellikle yabancılar açısından pasaportun alınmasını önemle öneririm)
Alıntı:
tangoo rumuzlu üyeden alıntı
cevabınız için teşekkür ediyorum,
hukuka olan uzaklağımdan bağışlayın, belki saçma bir soru olucak ama,
peki bir gereklilik söz konusu değil ise, bakıcının hırsızlık yapması, çoçuk tacizcisi olması falan gibi ters bir durumla karşılaşıldığında, firmamı sorumlu oluyor ?
teşekkürler
Yanında işçi çalıştıran işverenin işçinin meydana getirdiği zararlardan türk hukukunda uzun süredir sorumluluğu vardır. Yani her durumda firma sorumluluktan kurtulamaz.
S.M.Mali müşavir
SElçuk Gülten