Deniz Kuvvetleri As. Mah. tarafından ASCK/87 Emre İtaatsizlikte Israr İptal Davası
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi Anayasa Mahkemesine ASCK 87. maddenin iptal edilmesi için bir başvuruda bulunmuş. Anayasa Mahkemesi ise Deniz Kuvvetlerinde devam eden söz konusu davanın ASCK 87. maddesi ile ilgili olmadığı için usül yönünden reddetmiş. Haberde şöyle devam ediliyor, eğer başka bir mahkeme ASCK 87. maddenin iptali yönünde Anayasa Mahkemesine gider ise ve söz konusu dava bu madde ile ilgili ise bu maddenin iptalini esastan görüşecek.
http://www.bugun.com.tr/haber-detay/...ar-haberi.aspx
Şimdi ben şunu sormak istiyorum. Anayasa Mahkemesi gerçekten de bu maddeyi iptal edebilir mi? Ederse benim gibi cep telefonu nedeni ile yargılanan bir kişi hüküm verilmeden önce bu madde iptal edilrse durum nasıl olur?
Re: Deniz Kuvvetleri As. Mah. tarafından ASCK/87 Emre İtaatsizlikte Israr İptal Davası
Anayasa mahkemesi iptal edebilir. Ancak ilgili maddeyi dikkatli okuyunuz(Basın dışından) Umduğunuz umduğunuz gibi olursa beraat. Ama bence olmaz.
Re: Deniz Kuvvetleri As. Mah. tarafından ASCK/87 Emre İtaatsizlikte Israr İptal Davası
Tangör Bey selamlar,
Aslında ben de bu konu ile ilgili biraz daha araştırma yaptım ve Anayasa Mahkemesinin ilgili sayfasından bu kararı okudum. Konu ile ilgili link şöyle : http://www.anayasa.gov.tr/general/ha...asp?contID=680
Detayında ise şu var :
Esas Sayısı : 2005/69
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi
Konusu : 22.5.1930 günlü, 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu’nun 22.3.2000 günlü, 4551 sayılı Yasa’nın 22. maddesiyle değiştirilen 87. maddesinin iptaline karar verilmesi istemi.
Verilen Kararın Sonucu :
- 1632 sayılı Yasa’nın 87. maddesinin (2) numaralı fıkrasının, itiraz başvurusunda bulunan Mahkeme’nin bakmakta olduğu davada uygulanma olanağı bulunmadığından, bu fıkraya ilişkin başvurunun Mahkeme’nin yetkisizliği nedeniyle REDDİNE,
- 1632 sayılı Yasa’nın 87. maddesinin (1) numaralı fıkrasının REDDİNE
-----
Verilen kararın sonucunca göre ASCK nın 87/1 fıkrasını neden gösterilmeksizin iptalinin reddine karar verilmiş. Bununla birlikte 87/2 ise dava konusu ile ilişkili olmadığı için red edilmiş. Benim merak ettiğim durum şu; Anayasa Mahkemesi 87. maddeye nasıl bakıyor? 87/1 e direkt reddine demiş ancak bunu hangi nedenlere dayanaraktan ret etmiş. Bunu öğrenebilme, ya da Deniz Kuvvetlerinin göndermiş olduğu dosyanın içeriğini öğrenme imkanımız var mıdır?