18' den önce evlilik ve kaçırma durumunda?
Ayrı şehirlerde oturan ve ciddi niyetli arkadaşlık sürdüren kız ve erkek; kızın ailesinin baskısının yüzünden görüşememektedir. Kız, ailesinin de baskısıyla arada kalmıştır.
Kız 18 yaşını doldurmuş, ancak erkek daha 17 yaşını doldurmuştur. Kızın ailesi, ilişkinin devamını ya da evliliği istememektedir.
Bu durumda;
1) Kızın ailesiniden habersiz, kızın rızasıyla, alıkonsa (kaçırılsa); erkeğin ailesinin izniyle evlenilmesi mümkün müdür ?
2) Evlenme durumunda Ortaöğretim Kurumlarında (devlet liseleri, özel liseler ...) öğrenim görmeye devam edilebilir mi?
3) Ya da; resmî evlilik olmadan da aynı evde yaşamak kanunlara aykırı mıdır?
4) Son olarak; erkeğin ailesinin de rızası olmaması durumunda; kız ve erkek birlikte yaşarlarsa, kız hukuki olarak suçlu duruma düşer mi? Böyle bir durumda polis, kızı ya da erkeği ailesine teslim edebilir mi?
[erkek 17, kız 18 yaşındadır]
Lûtfen yardımcı olursanız, bizi büyük bir dert karşısında aydınlatmış olursunuz. Şimdiden teşekkürler...
Re: 18' den önce evlilik ve kaçırma durumunda?
Evlenme yaşı MK.muzda 17sini doldurmuş olmak ile mümkündür.Alıkonma, kaçırma olmadan da erkek velisinin veya vasisinin izniyle evlenebilir.Kaldı ki kız zaten 18 yaşını doldurmuştur evlenmesinde rıza veya izin aranmaz.Evlenme sonrası eğitimine devam edebilir.Alıkonma ve kaçırılma zaten kanunlarımızda suç olarak belirtilmiştir ancak böyle bir duruma erkeğin velisinin izni ile kızın da ergin olma sebebiyle gerke yoktur.Birlikte yaşama durumu biraz daha karışık olduğu için daha bilgili olanların yanıtlaması daha doğru olacaktır.
- yani nikahsız birlikte yaşama durumunda ailesi geri alabilir öyle mi?
- ve ayrıca biz nikah kıyıldıktan sonra liselere devam edilemiyor diye duymuştuk.. bu ne derece doğrudur?
Evet alabilirler ancak hakiminde bu konuda takdir yetkisini unutmamak gerekir.Ben öğretimine devam edebilir diye biliyorum.Ancak dediğim gibi daha bilgili olanlardan yararlanmanız hatta bir avukat desteği almanız sizin yararınıza olacaktır