Cezai şart teminatı olan senet

Merhaba, 
Taraflar arasında iş akdi imzalanırken, eğitim giderleri karşılığında kararlaştırılan cezai şartın teminatı olarak alınan senetler mevcut. Her ne kadar senetlerin üzerinde ya da iş sözleşmesinde senet hususundan bahsedilmemişse de personelin iş akidinin feshi için gönderdiği ihtarname ve  bu ihtarnameye karşı verilen cevapta senetlerin eğitim giderleri karşılığı alınmış olduğundan bahsedilmiş. Senetlerin tanzim tarihleri de iş akdinin imzalandığı tarih. Senetleri doğrudan takibe koyduğum takdirde bunların teminat olarak alındığına ya da iş akdinin imzalanması sırasında irade zorlaması ile alındığına dair itirazla karşılaşacağımı düşünüyorum. Bu durumda en kesin yol doğrudan sözleşmedeki cezai şart hükmüne dayanarak dava açmak değil mi?

Re: Cezai şart teminatı olan senet

Teminat senedi olduğu iddiasını öne sürebilmek için söz konusu senetlerde "Teminat Senedidir" ibaresinin bulunması yada senetlerin dayanağının bulunduğu bir sözleşmenin olması ve bu sözleşmede alınan senetlerin teminat amaçlı olduğu ibaresinin bulunması gerekmektedir. Anladığım kadarı ile sizin senetlerde böyle bir ibare yok dayanak olan bir sözleşmede bulunmamakta, bu nedenle kambiyo takibi yapabilirsiniz.
Ayrıca söz konusu senetlerin üzerinde teminat ibaresi yazması halinde bile bu senetleri icra takibine konu edebilirsiniz. Ancak açacağınız takip ilamsız takip olmalıdır. Saygılarımla...

Re: Cezai şart teminatı olan senet

Alıntı:

Av.Bülent Akçadağ rumuzlu üyeden alıntı

Teminat senedi olduğu iddiasını öne sürebilmek için söz konusu senetlerde "Teminat Senedidir" ibaresinin bulunması yada senetlerin dayanağının bulunduğu bir sözleşmenin olması ve bu sözleşmede alınan senetlerin teminat amaçlı olduğu ibaresinin bulunması gerekmektedir. Anladığım kadarı ile sizin senetlerde böyle bir ibare yok dayanak olan bir sözleşmede bulunmamakta, bu nedenle kambiyo takibi yapabilirsiniz.
Ayrıca söz konusu senetlerin üzerinde teminat ibaresi yazması halinde bile bu senetleri icra takibine konu edebilirsiniz. Ancak açacağınız takip ilamsız takip olmalıdır. Saygılarımla...

Teşekkür ederim.. İhtarnamede yazılı senetlerin teminat olarak verildiğine ilişkin ibarenin bu durumda bir anlamı olmadığını söylüyorsunuz. Benim endişem şirket tarafından açıkça beyan edilen "senetler eğitim giderlerinin teminatı olarak alınmıştır ibaresinin ikrar niteliği taşıması..