-
Su Sorunu?
İyi forumlar.
Size danışmak istediğim bir konu var.
Ben bir köyde ikamet etmekteyim. Köyümüzde içme suyu olarak bir kaynak suyu kullanılmakta. Bu kaynak suyu hiç bir işleme uğramadan direk borular aracılığıyla evlere dağıtılmaktadır. Devletin su kaynağı üzerinde hiç bir yatırımı yoktur borular dahil herşeyin masrafı köylü tarafından karşılanmıştır. Su kaynağı 30 yılı aşkın bir süredir bu şekilde kullanılmaktadır.
Şimdi köyümüzün bağlı bulunduğu ilçe kaymakamlığı köyde evlere su saati takılmasını ve suyun paralı satılmasını talep etmekte.
Kaymakamlığın hiç bir hizmet vermediği, hiç bir yatırımı bulunmadığı su karşılığında para tahsil etmesi mümkün müdür?
Şehirlerde su paraları belediye tarafından belli bir hizmet ve yatırım karşılığında alınmaktadır. Valiliklerin su parası aldığına dair hiç bir şey duymadım! Valiliğin alamadığı su parasını kaymakamlık alabilir mi?
Ve son soru.
Eğer köylü bir dernek kurarsa ve su kaynağının bulunduğu araziyi dernek olarak satın alırsa su kaynağı derneğin mülkiyetine geçtiği için dernek istediği gibi dağıtma hakkına sahip olur mu? Yani derneğin suyundan kaymakamlığın su parası alması söz konusu olabilir mi?
Bu konuda yardımcı olursanız çok mutlu olurum.
Saygılar.
-
Re: Su Sorunu?
Flood yapmanın yasak olduğunu biliyorum ama konunun aciliyeti ve ehemmiyetine sığınarak tekrar gündeme gelmesi için ikinci mesajı yazıyorum. Saygılar.
-
Yer altı suları devletin tasarrufu altındadır. Yer altı suyunda arazi sahibinin kişisel kullanım hakkı vardır. Konu çok teferruatlı olduğu için DSİ'den sağlıklı bilgi alabilirsiniz. 167 sayılı yer altı suları kanunu da inceleyebilirsiniz. Kolay gelsin bayramınız kutlu olsun.
-
Çok teşekkür ederim. Sizin de bayramınız kutlu olsun. Saygılar.