Haksız Sebeple İşten Çıkarma
Merhabalar,
İşveren tarafından iş akdime son verilme durumum var. 1 Yıl 1 aydır çalışıyorum iş yerinde. Tüm tazminat haklarımı alabilsem dahi işten çıkarılmamın haksız yere olduğu düşüncesindeyim.
Forumunuzdan kanunda yer alan ilgili maddeyi buldum (aşağıda) ve dava hakkımın olduğunu gördüm ancak fesih sözleşmesine tazminatlarımı aldığıma dair imza atarken aynı zamanda işten çıkarılma sebebimi de kabul etmiş mi sayılırım, o an yapmam gereken birşeyler var mı daha sonradan haksız işten çıkarıldığımı iddia etmek için. Yoksa direk imzayı atıp, tazminatlarımı aldıktan sonra haksız çıkarıldığımı iddia ederek dava açabilir myim?
MADDE 20. - İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir. Toplu iş sözleşmesinde hüküm varsa veya taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede özel hakeme götürülür.
Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.
Dava seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir.
Özel hakemin oluşumu, çalışma esas ve usulleri çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir
Re: Haksız Sebeple İşten Çıkarma
Sorduğum sorunun cevabını bir hukuk sitesinde buldum,aşağıdaki gibi bir ibare var
"İşveren yaptığı fesih ile birlikte işçinin her türlü yasal haklarını ödemiş olsa dahi(ihbar, kıdem tazminatı, yıllık izin, fazla çalışma ücreti vs.) bu durum işçinin bu davayı açmasına engel değildir. "
Tek aklımda kalan fesih sözleşmesini imzalarken işten çıkarılma sebebimin haksız olduğunu bir şekilde belirtmem gerekir mi? (Savunma istemeyen bir sebep dahi olsa, mesela pozisyonun kaldırıldığı gibi bir bahane varsa), yoksa o an hiçbirşey yapmama gerek yok mu?
Alıntı:
ozand rumuzlu üyeden alıntı
Sorduğum sorunun cevabını bir hukuk sitesinde buldum,aşağıdaki gibi bir ibare var
"İşveren yaptığı fesih ile birlikte işçinin her türlü yasal haklarını ödemiş olsa dahi(ihbar, kıdem tazminatı, yıllık izin, fazla çalışma ücreti vs.) bu durum işçinin bu davayı açmasına engel değildir. "
Tek aklımda kalan fesih sözleşmesini imzalarken işten çıkarılma sebebimin haksız olduğunu bir şekilde belirtmem gerekir mi? (Savunma istemeyen bir sebep dahi olsa, mesela pozisyonun kaldırıldığı gibi bir bahane varsa), yoksa o an hiçbirşey yapmama gerek yok mu?
Belirtmenize gerek yok ama işten çıkarılmanın haksız nedenle olduğunu ispat etmeniz gerekecek..
Bahsetmiş olduğunuz dava tipi, "İşe İade Davasıdır"
Bu davanın açılabilmesinin de belli şartları mevcuttur. Örneğin davanın 30 gün içinde açılmış olması, çalıştığınız iş yerinde en az 30 kişinin çalışıyor olması, iş akdinizin haksız yere feshedilmesi, iş yerinde en az altı aylık hizmetinizin bulunması gibi.
İşten çıkarıldığınızda, tazminatlarınızı almanız işe iade davası açmanıza engel değildir. İyi çalışmalar.