Vergi ve kredi borcundan sorumlu muyum?
2007 senesinde % 15 hisseyle ortaklığa katıldığım ltd ştden 09/03/2009 tarihinde hisse bedelimi alarak ayrıldım.
Ben ayrılana kadar vergi ve ssk borcu mevcut firmanın hiçbir çeki yazılmamıştı.
Ama ben ortaklıktan ayrıldıktan sonra vergi ve ssk borçları devam ederken 14 adet çekde yazılmış.(Benim şirkette hiç imza yetkim olmadı ve hiçbir çek veya senedi imzalamadım)
Ortaklığım dönemimde şirket kurumsal krediler kullandı ve ben malesef kredi sözleşmesindeki tüm sayfalara ortak olarak imza attım.Malesef tipik Türk vatandaşı olarak sözleşme sayfalarını okumadım ve muhtemelen kefil bölümüne de imza atmışımdır.
Sizlerden ricam şu sorularıma yardımcı olmanızdır.
1-SSK ve vergi dairesine ortalığım süresindeki (2007 ve 09/03/2009 ) dönem için mi sorumluyum yoksa önceki ve sonraki tarihlerde de sorumluluğum mevcut mudur?Varsa da sorumluluğum tüm borcu mu kapsar yoksa yüzde 15 lik hisse oranım kadar mı sorumlu olurum?
2-Bankalardaki imzalarım dolayısıyla muhtemelen bankalar icrada bulunacaklar.Hapis cezası riskim var mıdır?Ve bankalar direk banamı gelir?Şirket resmi olarak kapatılmamış ama ortada hiçbir şey kalmamış.Şirketin şu anki tek alacağı bankalardaki kredilerin marj fazlası olan çekler ve cari hesap alacakları.Ama bu çek fazlalığı tüm banka borçlarını ve yazılmış çeklerin mağduriyetini kapsayacak botutta değilmiş malesef.
3-Şirkette bulunduğum dönemde gelen mallar için ben ayrıldıktan sonra çekler kesilmiş ve ödenmemiş.Bu mallar ortaklık dönemimde faturalandığı için bu çeklerde veya alacaklı şirketlerin cari hesabında bir sorumluluk taşıyor muyum?
Çok soru sordum farkındayım ve vaktinizi aldığım için özür dilerim ama bu soruların cevabını almaya ihtiyacım var.
Saygılarımla,
Re: Vergi ve kredi borcundan sorumlu muyum?
Alıntı:
zafersi rumuzlu üyeden alıntı
2007 senesinde % 15 hisseyle ortaklığa katıldığım ltd ştden 09/03/2009 tarihinde hisse bedelimi alarak ayrıldım.
Ben ayrılana kadar vergi ve ssk borcu mevcut firmanın hiçbir çeki yazılmamıştı.
Ama ben ortaklıktan ayrıldıktan sonra vergi ve ssk borçları devam ederken 14 adet çekde yazılmış.(Benim şirkette hiç imza yetkim olmadı ve hiçbir çek veya senedi imzalamadım)
Ortaklığım dönemimde şirket kurumsal krediler kullandı ve ben malesef kredi sözleşmesindeki tüm sayfalara ortak olarak imza attım.Malesef tipik Türk vatandaşı olarak sözleşme sayfalarını okumadım ve muhtemelen kefil bölümüne de imza atmışımdır.
Sizlerden ricam şu sorularıma yardımcı olmanızdır.
1-SSK ve vergi dairesine ortalığım süresindeki (2007 ve 09/03/2009 ) dönem için mi sorumluyum yoksa önceki ve sonraki tarihlerde de sorumluluğum mevcut mudur?Varsa da sorumluluğum tüm borcu mu kapsar yoksa yüzde 15 lik hisse oranım kadar mı sorumlu olurum?
2-Bankalardaki imzalarım dolayısıyla muhtemelen bankalar icrada bulunacaklar.Hapis cezası riskim var mıdır?Ve bankalar direk banamı gelir?Şirket resmi olarak kapatılmamış ama ortada hiçbir şey kalmamış.Şirketin şu anki tek alacağı bankalardaki kredilerin marj fazlası olan çekler ve cari hesap alacakları.Ama bu çek fazlalığı tüm banka borçlarını ve yazılmış çeklerin mağduriyetini kapsayacak botutta değilmiş malesef.
3-Şirkette bulunduğum dönemde gelen mallar için ben ayrıldıktan sonra çekler kesilmiş ve ödenmemiş.Bu mallar ortaklık dönemimde faturalandığı için bu çeklerde veya alacaklı şirketlerin cari hesabında bir sorumluluk taşıyor muyum?
Çok soru sordum farkındayım ve vaktinizi aldığım için özür dilerim ama bu soruların cevabını almaya ihtiyacım var.
Saygılarımla,
Cevap bir evet sorumlusunuz vergi ve ssk borçlarından devşr ederek kurtulmak Haziran 2008 tarihinden öceki devirler için mümkündü. Siz 2009 yılında devrettiğiniz için devirle borçlardan kurtulamıyorsunuz. Ancak borcun %15 inden yanin hisseniz kadar olan kısmından sorumlusunuz (eğer şirket müdürü değilseniz)
Cevap iki Banka kimi bulursa ilk ona gider. Şirket ve diğer ortaklar ortada değilse veya mal varlıkları yoksa borcun tamamı için sizin üzerinize gelecektir. Hapis cezası yok .. Ortada bir dolandırıcılık olmadığı için. Ancak ileride borc ödeme taahhündünde bulunur ve ödeme yapmazsanız taahhüde uymamaktan hapis cezası alabilirsiniz.
Cevap üç Çeklerde imzanız olmadığı ve siz ayrıldıktan sonra yazıldığı için sorumluluğunuz olmaz. Ancak eski ticari borçlardan sorumluluğunuz devam eder.
S.M.Mali Müşavir
Selçuk GÜLTEN
Re: Vergi ve kredi borcundan sorumlu muyum?
Anladım teşekkür ederim Selçuk Bey,
Vergi ve SSK için devşirme 2008 sonrası bittiyse eğer ben 2007 de ortak olmadan önceki borçlarada şirkete ortak olduğum için ortak oldum yani ve hissem oranında olsa bile ödeyeceğim.
Haber kötü ama bilgi için teşekkürler.