Bankadaki paranın paylaşımı
Merhaba,
Amcamın vefatı ile bize kalan miras 2 ev ve bankada bir miktar paradan oluşmaktadır. Mahkeme veraset ilamında 12/6 pay eşine, 12/3 pay kardeşine, 12/3 pay ölen kardeşinin çocuklarına olmak üzere mirası paylaştırmıştır. Aramızda gayrimülklerin paylaşımı konusunda anlaşmazlık olduğundan ortaklığın giderilmesi davası açacağız.
Ancak, dava uzun süreceğinden bankadaki parayı veraset ilamındaki hissemiz oranında almak istiyoruz. Acaba dava açılmadan mirasçılık belgesi ile payımızı alabilirmiyiz. Bunun için bütün hissedarların birarada olması şart mı?
Banka yeni bir kanun çıktığını 1 ay öncesine kadar veraset ilamındaki hisseye göre alınabildiğini ancak yeni kanunla ortaklığın giderilmesi davası açmak zorunda olduğumuzu söylediler bu doğru mudur?
Eğer alabiliyorsak bunun için ne yapmamız gerekiyor?
Saygılarımla,
Re: Bankadaki paranın paylaşımı
Alıntı:
NKINACI rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Banka yeni bir kanun çıktığını 1 ay öncesine kadar veraset ilamındaki hisseye göre alınabildiğini ancak yeni kanunla ortaklığın giderilmesi davası açmak zorunda olduğumuzu söylediler bu doğru mudur?
Yeni bir kanun çıktığını zannetmiyorum.
Ancak aradaki nüansa dikkat.
Mirası alabilmek için yapılması gerekenler adım adım şöyle:
1. Veraset ilamının çıkarılması (mirasçılardan biri veya vekili tek başına çıkarır, bunu yapmışsınız.)
2. Veraset ve intikal vergisi beyannamesinin verilmesi (Burada mirasbırakandan kalan mallar ve değerleri listelenir, mirasçı başına düşen pay ve buna karşılık gelen vergi hesaplanır. Mirasçılardan bazıları vergiden muaf olabilir.)
3. Çıkan Veraset ve intikal vergisinin ödenmesi
4. Ardından vergi dairesinden alınacak "borcu yoktur" yazısı.
5. Bu yazı ve veraset ilamıyla bir mirasçı kendi payına düşen parayı bankadan alabilmeli, tapudan kendi hissesine düşen yeri tescil ettirebilmeli. Diğer mirasçılarla ortak sahip olduğu gayrimenkuller için ayrı ayrı veya tamamı için ortaklığın giderilmesi davası açılır, bankadaki para için değil.