İhbar Tazminatının Ödenmemesi
Merhaba,
Bugün tüm gün çalışmamın ardından mesai bitimine 2 saat kala işime son verildiğini bilgilendirildim. 1 yıl 1 ay oldu toplam çalışma sürem, bu sebepten kıdem tazminatım, izin gün tazminatım ve Mayıs ayında çalıştığım 8 günün ücreti işyeri tarafından veriliyor. Ancak ihbar tazminatının yönetim kararıyla ödenmediğini bildirdi insan kaynakları yetkilisi. Ben de çıkış evraklarımı imzalamayacağımı bildirdim bu koşullarda, ve süre istedim.
Pazartesi normal mesai saati başlangıcında giderek (devamsızlığı önlemek için) ihbar tazminatımında yasal hakkım olduğunu ve ödenmesi gerektiğini bildireceğim. Eğer firma bu tazminatı ödememekte ısrarcı olursa ne gibi işlemler yapmam gerekir. Evrakları imzalamadığım için firmanın bana bir yaptırım uygulama şansı var mı?
Eğer ki tüm tazminatlarımı ödemeyi kabul ederlerse imzalayacağım belgelerde alacak olduğum tazminatın tutarının ve ödeme zamanının mutlaka belirtilmesi gerekir mi? Eğer belirtilmezse daha sonradan bir problem çıkar mı?
Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.
Re: İhbar Tazminatının Ödenmemesi
Ödeyecekleri parayı al bi say alacağını karşılıyorsa sorun yok, eksikse eksik tutarı yaz hakkını saklı tut. Eksik tutar ihbar tazminatı, fazla mesai maaş ne ise ibra etme. Fazlaya ilişkin haklarım saklıdır yaz.
Tek eksik tutar ihbar tazminatı, diğer hesaplamaları inceledim, bir sorun yok.
Dediğiniz ibareyi çıkış sözleşmesinin üstüne el yazımla yazıp imzalamam mı gerekiyor? "Fazlaya ilişkin haklarım saklıdır" şeklinde (yoksa daha ayrıntılı bir not mu? düşmek gerekir). Bu notu düştükten sonra ne gibi bir yol izlemem gerekiyor, direk mahkemeye mi başvurmalıyım?
İmzanızın üstüne atmanız daha uygun olur "ihbar tazminatı vs. fazlaya ilişkin talep hakkım saklıdır" da yazabilirsiniz içiniz rahat etsin diye. Sonra oraya en yakın notere gidip üç gün içinde verdiğiniz banka hesabına ödenmesini ihtar edin bir ay sonra notere gidip tebliğ şerhini işlettirin bağlı bulundukları adliyede icraya verin itiraz ederlerse iş mahkemesinde dava açın.
Çok teşekkür ederim aydınlattığınız için.