Kaymakamlık şoruşturma izni verebilir mi?
Selamlar.Arkadaşlar ben bir Belediyede yazı işleri müdürü olarak çalışmaktayım.Belediyede İşçi olan birisinin hasta sevk kağıdına başkan adına(yerine) imza attım.Bu sevkin usulsüz verildiği gerekçesiyle öncelikle başkan adına,Kaymakamlığın görevlendirdiği bir muhakkik tarafından soruşturma başlatılmıştı.Bu soruşturmada benim de bilgime başvurdular.Bende imza yetkisi olup olmadığını sordular.Bende de imza yetkisi vardır.Daha sonra muhakkik soruşturmayı tamamlayıp kaymakamlığa teslim etmiştir.Kaymakamlığın verdiği soruşturma izni öyle ilğinçtir ki burada benim hakkımda da soruşturma izini vermiştir.Halbuki ben kendi adıma değil,başkanın yerine imza attım.Hasta sevk kağıdında da bir usulsüzlük yoktur. Anayasamızın 129 maddesinde de açıkça belirtildiği üzere"Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken işledikleri kusurlardan doğan tazminat davaları, kendilerine rücu edilmek kaydıyla ve kanunun gösterdiği şekil ve şartlara uygun olarak, ancak idare aleyhine açılabilir"Denilmektedir.Burada idarenin başı belediye başkanıdır.
Benim sormak istediğim sorum şudur;
Böyle bir konudan dolayı benim hakkımda soruşturma izni verilebilirmi? Saygılarla....
Re: Kaymakamlık şoruşturma izni verebilir mi?
Belde Belediyesi'nde görevli iseniz, Belediye başkanı ve belediye memurları hakkında soruşturma izni vermeğe Kaymakam yetkildir. Verebilir.
Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz edebilirsiniz. Usulsüzlük konusu sabit ise, bu suça bir bir kurban gerekir. Belediye Başkanı'ndan kurban olmadığına göre, yazı işleri müdürü iyi bir kurban adayıdır.
Sayın kantaroncu verdiğiniz bilgi için teşekkürler.Ama ben asıl burada şunu sormak istiyorum.İdare hukukuna göre burada amir belediye başkanıdır.Anayasanın 129 maddesi gereğince asıl sorumlu Belediye başkanı iken ve aynı zamanda benim şoruşturmada hiç adım geçmezken beni de şoruşturmanın içine çekmek yasa gereği mümkün mü?Ben başkan adına imza kullanıyorum.Bireysel bir imza değil. Sayğılarla
Soruşturma izninin konusu tazminat değil cezadır. Ortada TCK'na göre suç olan bir fiil sözkonusu olmalı ki, Kaymakam soruşturma izni vermiş.
İddia edilen suç gercekten sabit ise, imzayı başkan adına atmanız sizi sorumluluktan kurtarmaz. "İmzayı yazı işleri müdürü atmış" diyerek, başkan da sorumluluktan kurtulamaz. Yetki devrinde, yetkiyi devredenin sorumluluğu ortadan kalkmaz.