Toki tecrübesi olanlar paylaşsın
Selamlar, daha önce 18 bağımsız bölümlü bir binada mahkemece atanarak yöneticilik yaptım konulara vakıfım, tokiden evi teslim aldık kısmen yerleşenler var ve şu aşamada bile bana ters gelen işler yürüyor, tecrübesi olan arkadaşlardan ricam toki konusundaki tecrübelerini paylaşarak yardımcı olmaları aşağıda madde madde sıralıyorum;
1-Tokiden sözleşme yoluyla yönetimi alan şirket kimseye işletme projesi tebligatı yapmadan toki girişindeki kulübeye yazı asmış aidat topluyor ve vatandaşta ödüyor, işleteme projesi tebliğ edilmeden aidat ödemememiz gerekir diye düşünüyorum doğrumu?
2-Her ne hikmetse teaş elektrik aboneliğini vatandaş kendi yapıyor ama izsu aboneliğini yönetim üstlenmiş durumda ve arayıp sorduğunuzda aidatlar şu miktara ulaşınca izsudan abonelik işlemler yapılacak ve sular gelecek deniyor, ilk başlarda bir kereye mahsus olmak üzere 200-300 aidat alacağız bunun içinda izsu abonelik ücreti var dendi sonra halk tepki gösterinde bu bir seferlik aidat 100-150 tl ye indi, yönetimin böyle bir hakkı varmı? Bunu nasıl aşabiliriz?
3-Binaların altında merkezi sistem kalorifer kazanı ve tesisatı var ve bağımsız bölümlerde de doğalgaz tesisatı döşenmiş olarak teslim aldık, merkezi sistemden bireysel kombili ısınmaya geçebilmek için kat malikleri kararı gerekir diye biliyorum, doğrumu? Projede kombiler mutfakta konumlandırılmış ve bazı vatandaşlar projeyi değiştirip balkona almış kombi bağlantılarını ve kombilerini bağlayanlar var, bu konuda da yönetim aidatları toplamak ve şirin görünmek adına kimsenin boşu boşuna masraf yapmasını engellemediğini düşünüyorum, projeden farklı olarak tesisatın değiştirilmesi doğrumu?
4-Tokiden yönetimi alan şirketi nasıl deviririz, masraflımıdır ne gibi işlemler yapmalıyız?
Yardımlarınız için teşekkürler
Re: Toki tecrübesi olanlar paylaşsın
Merhaba,
Aidat konusunda: Size tebliğ edilmemiş olsa bile Yargıtay içtihatlarına göre ödemeniz gerekir, ben bilmiyordum demek olmuyor. İşletme projesinin tebliğ edilmemiş olması hukuk karşısında sizi bazı külfetlerden kurtarır o kadar.
Tokiden yönetimi alan şirket konusuna gelince, önce bu şirketin yasal gerekçesini öğrenin, site yönetim planında geçici maddeler olabilir. Gene planda Tokinin bir takım özel hakları olabilir. Önce planı okuyun.
Bir deneyim. Benim yeni taşındığım sitede müteahhit firma site yönetim işine hiç karışmadı siteye ilk gelenler idareyi hemen ele aldı ve canımıza okudu. Her yıl akıl almaz yatırımlar ve masraflar, cebi biraz para gören yeni yeni icatlara soyunuyor. Durum daha vahim. Keşke müteahhit bu işi 3-5 sene kendi elinde tutaydı diyoruz. Daha üç senede sitede 7 tane dava açıldı. Onun için bu konuyu bir daha düşünün, bilirsiniz "adamın birini" kral yapmışlar önce babasını asmış. İnsanların fantazileri bitmek tükenmek bilmiyor.
Saygılar