İnternet Bankacılıgının Güvenligini Hackledim Suç mudur?
Merhabalar,
Yazdıgım program aracılıgı ile ismi gereksiz olan bir bankanın İnternet Bankacılıgı üzerindeki güvenlik açıgını tespit ettim. Ve Bu bankanın bütün müşteri hesaplarına ulaşabilmekteyim.
Hiçbir müşteri hesabı üzerinde;
Ekleme,Silme,Güncelleme,Yer degiştirme,havale,EFT, ve benzeri hiçbir bankacılık işlemi gerçekleştirmedim.
Benim ögrenmek istedigim şey şudur,
Bu yaptıgım bir suçmudur ?
Yoksa internet bankacılıgı güvensiz olan Türkiye Cumhuriyetine ait bir bankanın güvenligini daha dikkatli ele alarak verecegim bilgiler dogrultusunda (tabiki buda ücrete baglı olacaktır) düzeltmesimi dogru olandır.
Ben kendi açımdan baktıgımda kendimce suçsuzum.(Herkes kendisini haklı gösterir psikolojisi),fakat hukuki açıdan bur bir suç teşkil etmektemidir?
Ben banka görevlileri ile görüştüm,kendilerine çok azda olsa bilgiler verdim,bana geri dönüş yapacaklarını söylemelerine ragmen hiçbir geri dönüş yapmadılar.
Degerli hukukçular, benim işim güvenlik açıgı tespit etmektir,ben işimi yaptım emek harcadım ve tespit ettim.Sizce bunun bir bedeli olmamalımıdır?
Açıkcası bir bedeli olmalıdır diye düşünmekteyim. Biliyorum çogunuz bana belkide "tüüüh yazıklar olsun,niye bunu yapıyorsun başka işin yok gibi cümlelerde geçiriyorsunuzdur içinizden" Ama birde şöyle düşünün;
Bunu ben degilde Rus veya Brezilyalı hackerler yapsa idi inanın aynı gün Türkiyeden oraya bu açık için Milyon dolarlar akardı bilgi verilmesi için.
Vereceginiz degerli bilgiler için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
Saygılarımla
Technology
Re: İnternet Bankacılıgının Güvenligini Hackledim Suçmudur?
1907 yılının teknolojisi ile mi bu işi başardınız?:)
Sizin de tahmin ettiğiniz gibi bu suç değildir ve söylediğiniz gibi bankanın açığını tespit ettiğinizi bankaya bildirirseniz size yüklüce bir bahşiş vereceklerine eminim:):):o
Ancak önce 5237 sayılı yasanın 243 ve müteakip maddelerini incelemenizde yarar vardır.
"Bankanın açıgını Tespit etmek"
İşte tüm mesele buradan başlamaktadır. Hukuk lastik gibidir nereye çekerseniz oraya gider.
Karşı Avukat olarak kendime şu soruyu soruyorum ve cevaplıyorum
Soru :
Sayın Technology Bankanın açıgını nasıl tespit ettiniz.Yoksa kendiligindemi gördünüz... (bu gollük bir sorudur)
Cevap :
Tabiki kendiliginden hiçbirşey olmaz. Sisteme giriş yapma isteginde bulunarak.(buda saldırı yapmak manasına gelmektedir)
Karşı Avukat.
* Öyleyse siz yasal olmayarak sistemlerimize saldırdınız. derse ?
Alıntı:
Technology1907 rumuzlu üyeden alıntı
"Bankanın açıgını Tespit etmek"
İşte tüm mesele buradan başlamaktadır. Hukuk lastik gibidir nereye çekerseniz oraya gider.
Karşı Avukat olarak kendime şu soruyu soruyorum ve cevaplıyorum
Soru :
Sayın Technology Bankanın açıgını nasıl tespit ettiniz.Yoksa kendiligindemi gördünüz... (bu gollük bir sorudur)
Cevap :
Tabiki kendiliginden hiçbirşey olmaz. Sisteme giriş yapma isteginde bulunarak.(buda saldırı yapmak manasına gelmektedir)
Karşı Avukat.
* Öyleyse siz yasal olmayarak sistemlerimize saldırdınız. derse ?
İyi akşamlar,
Bu bankayla çalışmayı düşündüğümden güvenliğini test etmek istedim dersiniz:)
Saygılarımla.
Emin olun banka, bu yaptığınız işle ilgili size yeterince ağır bir bedel ÖDETMEK için elinden geleni yapacaktır.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Emin olun banka, bu yaptığınız işle ilgili size yeterince ağır bir bedel ÖDETMEK için elinden geleni yapacaktır.
:o Bunda haklısınız Sayın Kırcalı.
Şİmdi sizin sorunuz
Adamın savunması yoktu, yere yatırdım silahı göğsüne dayadım. İsteseydim öldürüdüm gibi bir şey.
Elbette cezası var yaptığınız şeyin.
Herhangi bir bilişim sistemine izinsiz girmek, işleyişini bozmak suçtur.
Herkese tek tek cevap vereyim;
-Banka bedelini bana ödetmek isterse kendisi bilir,öyleyse.
Şimdi ben aşagıda 2 cümle yazsam tehditden içeri girerim.Bizim hukumuz böyle,ama açıgın var kardesim düzelt dersem yine bedel öderim niye çünkü bizim hukumuz böyle.
Bkz.FBI çeşitli yıllarda yarışma düzenler güvenlik açıgım varmı diye.. Ve gruplara bildirir.Yarışmayı kazanana güzel ödül verirler... Onlardaki hukuk bizdeki ne bilmiyorum...
Ben bedel ödemek yerine emegimin hakkını istemekten yanayım.
Beni enfazla 1 yıl hapis bilemediniz 5 yıl hapisle yargılanabilirim. Peki bunun bankaya bedeli ne olur sizce ? 250 Milyar DOLARMI !? Ayıp lütfen yapmayın..Hak istiyorum sadece..
-Adamın savunması yoktu.Silahı dayadım.Bilmem varmıydı savunması...
Pekii...Ben evden elimde bıçakla sokaga çıktım,koşarakta ilerliyorum bıçakla . sizde polissiniz...soruyorsunuz bana napıyorsun kardesim bununla adammı öldüreckesin yoksa..."Yoo hayır memur bey piknige gidiyorduk ekmek kesmek icin bıcagı unutmuşuz evde..araba kacıyor ona yetişmeye calışıyorum.."
- Herhangi bir bilişim sitesine girip işleyişini bozmuyorum..bozmadım..bozmamda..Ben Güvenlikciyim...bozmak isteseydim şuan bunu soran kişi olmazdım herhalde...
Alıntı:
swan rumuzlu üyeden alıntı
İyi akşamlar,
Bu bankayla çalışmayı düşündüğümden güvenliğini test etmek istedim dersiniz:)
Saygılarımla.
:) Süper... dur ben bunu yapıyım ozaman :) Bana bakarmısın içerde temiz çamaşır getirirmisin :)