Zimmet ve zimmete sebebiyet
benim 2 sorum olacak. vereceğiniz cevaplar geleceğim açısından çok önemli. ilginizi bekliyorum.
1. mutemet olarak görevlendirilen bir kişinin, tahsil ettiği parayı maksimum bekletebilme süresinden (7 gün) daha uzun bir süre (1 ay) üzerinde bekletmesi zimmet suçu mudur?
2. eğer bu suç zimmet suçu ise, bunu denetlemekle görevli kişinin memuriyeti biter mi?
Re: Zimmet ve zimmete sebebiyet
Alıntı:
ccakar rumuzlu üyeden alıntı
benim 2 sorum olacak. vereceğiniz cevaplar geleceğim açısından çok önemli. ilginizi bekliyorum.
1. mutemet olarak görevlendirilen bir kişinin, tahsil ettiği parayı maksimum bekletebilme süresinden (7 gün) daha uzun bir süre (1 ay) üzerinde bekletmesi zimmet suçu mudur?
2. eğer bu suç zimmet suçu ise, bunu denetlemekle görevli kişinin memuriyeti biter mi?
Zimmet suçu özel kastla işlenir. Suçun oluşması için paranın failin zimmetine geçmiş olması gerekir.Zimmete geçirme paranın sahibiymiş gibi tasarrufta bulunmayı ifade eder. "Üzerinde bekletme" yi ben bu yönden anlamadım. Cebinde gezdiriyorsa ve bu paradan harcama yapmaya başlamışsa zimmetine geçirmiş sayılabiir belki ama kendisinin veya başkasının hesabına yatırmışsa burda daha bi hassas davranmak gerekir. Süreyi siz kurumun yönetmeliği vs. gibi özel bir hükümden mi çıkardınız bilmiyorum ama ceza kanunu açısından zimmet malik gibi hareket etmekle oluşur.
2. sorunuz mutemeti denetleyen kişiye ait ise varsa bir ihmali elbet sorumluluğu doğar memuriyetin bitmesi alacağı cezadan diyorsanız sanmam memuriyeti bitiren suçlardan değil denetim görevinin ihmali ama kasten göz yummuşsa müşterek faili olarak yargılanıp cezası kesinleşirse gündeme gelir tabi.
Re: Zimmet ve zimmete sebebiyet
evet süreleri kurumumuzun özel yönetmeliğinden çıkardım. en fazla 7 gün bekletilebilecek para yaklaşık 1 ay bekletilmiş ama sonunda yatırılmış.
üzerinde bekletmekten kastım parayı cebinde taşıması.
kasıt bekletende de yok, denetleme merciinde de.
mutemet paranın az olmasından dolayı olsa gerek süreyi önemsememiş. denetleme mercii de mutemedin tahsil ettiği paraları düzenli yatırmasından dolayı ve güvendiğinden dolayı denetlememiş.