-
Kredi Kartı İle İlgili
Hepinize selamlar arkadaşlar;
öncelik böyle bir forum olduğundan geçtiğiz aya kadar haberim yoktu. geçtiğimiz ay içerisinde, iki ortağından biri olduğum şirketimle ilgili bir konuda, hukuki bir konuyla ilgili araştırma yaparken forumunuzla tanıştım. yaklaşık bir aydırda forumunuzu üye olmadan, sessiz sedasız takip ediyordum. bir çok arkadaşımız sağolsunlar, beni, merak ettiğim ve ileride işime yarayabileceğini düşündüğüm bir çok konuda aydınlatmayı başardılar. tekrar tekrar ellerine sağlık diyorum.
bugün kafama takılan bir soru ile ilgili sitenizde oldukça arama yaptım, bazı yanıtlar buldum ancak bana karmaşık ve tam açıklayıcı gelmedi. bir çoğunuz sanırım avukatlık veya benzeri işleri yaptığınızdan dolayı rahatlıkla anlayabiliyorsunuz ancak benim gibi mühendis veya turizmcilere biraz kafa karıştırıcı gelebiliyor bu açıklamalar :)
sorunumu tam olarak açıklayıcı şekilde elimden geldiği şekilde yazmaya çalışacam, eğer bilen arkadaşlar varsa -ki var olduğundan eminim- bana, bu işlerden anlamayan birinin anlayacağı dilden anlatabilirse sevinirim.
bundan 2, belki 3 sene kadar önce kullandığım iki kredi kartına elimden geldiğince ödemelerimi aksatmadan yapıyordum. ancak daha sonra, maalesefki bir süre buralardan uzaklaşmak zorunda kaldım. döndüğümde bu iki kredi kartından dolayı yasal takip altında olduğumu bana gelen avukat bildirisi ile ögrendim. borcumun tamamını, taksit yapmadan tek seferde ödedim. zaten çok yüklü bir miktarda değildi çok şükürki.
bugün, yukarıda da bahsettiğim gibi, bir şirketin büyük ortaklarından biriyim. ne devlete ne de özel kurumlara (banka gibi) borcum yok. kredi kartı kullanmıyordum uzun süredirde. ancak sonunda bu piyasa şartları beni pes ettirmeyi başardı ve bir kredi kartı almaya karar verdim.
üç ayrı bankaya kredi kartı başvurusunda bulundum (bunlardan ikisi, zamanında borcum olan ve hukuki takip işlemi yapmış bankalardır). ancak aradan belli bir süre geçtikten sonra herhangi bir ses seda çıkmayınca telefon ile bilgi almaya karar verdim ve maalesef kredi kartı başvurumun onaylanmadığını ögrendim.
bankacı olan kız kardeşime, banka ekranından beni araştırmasını söylediğimde maalesefki KBB veya KKB (tam ismini hatırlayamıyorum), bankaların kredi bilgilerini tutan bir yerde borcum olduğunu gördüğünü söyledi. çok yüksek bir meblağ değil ama yinede bu, başvurumu etkiliyor sanırım.
durumları anlattıktan sonra sizleere sorularımı yöneltmek isterim.
borcum olmadığı halde borc gözükmesinin sebebini forumlarınızdan araştırarak buldum, sanrım güncelleme yapılmadığındanmış. ve yazılı bir dilekçe ile başvuru yapacağımıda okudum ancak merak ettiklerim;
1- borcun hangi bankadan kaynaklandığını nasıl ögrenirim? ögrendikten sonra bankadan alacağım borcu yoktur kağıdını nereye yollamalıyım?
2- yine forumlarınızda gördüğüm ve çelişkili olan; kredi borclarının sistemden düşmesini gerektiren zaman? 3 yıl mıdır yoksa 5 yıl mı?
3- bu şartlar altında maalesefki kredi kartı başvurularım kabul edilmiyor, bu konuda elimden gelecek ya da yapmam gereken bir şey var mı?
4- çıkarılmış olan yeni sicil affı yasası, kredi kartı borçlarını kapsıyor mu?
5- eğer kapsıyorsa, bu aftan yararlanıp, olmayan borcumu sildirmek için ne yapmam gerekiyor?
6- eğer kapsamıyorsa, tekrar kart baş vurusu ne zaman yapabilrim? borcumu ödediğim tarihten 3-5 (kaç yılsa artık) yıl sonra mı yoksa ekrandaki borcumu sildirdikten 3-5 yıl sonra mı?
7- daha once banka kredisi hiç kullanmadım ancak belli bir süre sonra farklı bir iş sektöründe kuracağım iş için kredi kullanmak istediğimde bu konuyla ilgili bir sıkıntı yaşar mıyım?
8- kız kardeşimin bankada çalışmasının bana bu konularda bir faydası olabilir mi?
9- başvuru yaptığım bankada işlem yapmamın (hesap açtırmak vs gibi), bana olumlu bir getirisi olabilir mi?
biliyorum çok uzun oldu ve sorularımdan bir kısmı hukuk bilgisi dışında, daha çok bankacılık bilgileri ile ilgili oldu ama durumunun deetaylı bir şekilde açıklayarak tam ve kesin bilgi almak istiyorum. yanıt verecek olan arkadaş(lar)a şimdiden çok teşekkür ederim. ellerinize ve emeğinize sağlık...