-
Tapu Hakkında Bilgi
site icinde yeni bir daire icin muteahhit firma ile anlastim. tapuda daire kat irtifakli olarak gozukuyor.
insaatin yapildigi arsa 5777 m2. benim arsadaki hissem 48/4600 oraninda.
sitede 112 daire var yani 112 hak sahibi var. daireyi bana brut 100 m2 diye sattilar. tabi net olarak daire 80m2 civarinda.
benim anlamadigim hisseme karsilik ne kadar arsa payi dusuyor? benim hesabima gore 107m2 dusmesi lazim ama sitede 112 hak sahibi var. bu durumda arsanin 12.000 m2 olmasi lazim ama tapuda 5777 m2 olarak gozukuyor.
muteahhit bana arsanin 10.000 m2 oldugunu soyledi ama neden tapuda 5777 m2 olarak yaziyor o zaman anlamadim.
bir de muteahhit dedi ki sitede tam anlamiyla yerlesim basladiktan 6 ay sonra belediyeye kat mulkiyeti icin basvuracagiz. siz sadece 60-70 tl tapu degisim masraf vereceksiniz. acaba bu soz ne kadar guvenilir ve gercek olabilir?
yaptigimiz sozlesmede boyle bir madde yok...
ayrica 5.000 tl kapora verdim. bana paranin geri kalani icin 1 haziran 2009 a kadar sure tanidi kendisi...eger 1 hazirana kadar vazgecersem bu parami geri alabilir miyim??
cunku su anda arsa hisseli oturdugum dairem var onu satmaya calisiyorum.
o konuda biraz karisik..
dun satis islemi icin tapu mudurlugune gittigimizde hissemin uzerinde arsa sahibi tarafindan ipotek konuldugunu ogrendim ve satis gerceklesmedi. amcam bu daireyi 17 sene once alirken bu sartla almayi kabul etmis. ipotek 18 sene once konulmus.
arsa sahipleri ipotegi yillar once muteahhit iskan alsin diye insaat baslamadan koymus. ama iskan yillarca alinmadi ve muteahhit te rahmetli oldu.
ipotekte imzasi olan 5 hisse sahibi toprak sahibine bunu kaldirmalari icin gittim ama bir hisse sahibi bunu muteahhitin ogluna karsi koz olarak tuttugunu ve iskan yani 2b yasasi kanunlastiginda muteahhitin ogluna iskan cikartmasi icin baski yapacagini soyledi.
bu bes mal sahibi hissedarin 20 dairelik apartmanda sadece iki hissesi kaldi. digerleri satip gitti.
peki bu ipotegin kanini hukmu nedir acaba??
satacagim kisi ipotekli kabul etmiyor.
bu bes hissedar mal sahibinden bir tanesi benimle gelip imza atip ipotegi kaldirmayi kabul etti ama diger dordunden sadece bir tanesi zorluk cikariyor..
bu durumda ne yapmaliyim...
acil yardimlarinizi bekliyorum...
tesekkurler....