Adi şekilde yapılan gayrimenkul satış vaadi - söz
selamlar
Satıcı,Emlakçı ve Alıcı arasında yapılan satış sözleşmesi noter onaylı olmadığından, Şekil şartına uymuyorsa , satış konusunda sözleşmede imzası bulunan emlakçı ve banka experi ile 2nci bir emlakçı şahitken benim sözleşmeye güvenerek kredi müracaatını yaparak bankaya işlem masrafı(Dosya,Exper,v.b) ödedikten sonra Satıcının vazgeçmesi sonucu oluşan maddi zararım ne olacak.Sözleşmedeki vazgeçme teminatı nın hiçbir yaptırımı yokmu? Tazmini imkansızmı.
Ayrıca Adi de olsa sözleşme akdine uymayan şahsın bu icraatı yanına kar mı kalacak.Zararım tazmin olmasada Akde uymayan şahsa karşı cezai bir yaptırım yok mu.
YANİ BEN BU KONUYU UNUTAYIM,BİR ÇOK KİŞİDE AYNI ŞEKİLDE MAĞDUR OLMAYA DEVAM ETSİN Mİ?
SAYGI VE SELAMLARIMLA
Re: Adi şekilde yapılan gayrimenkul satış vaadi söz.
Alıntı:
Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
MK.706 taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerin geçerli olması , resmi şekilde düzenlenmiş olmalarına bağlıdır. Bu yüzden haricen batıl olan bir satış sözleşmesinin geçerliliği yoktur ki bu satış sözleşmesinde hakkın kötüye kullanılması hususu gerçekleşmesin.
Fakat burada, sizin bu hususu bilebilecek durumda olmanız gereğiyle, sözleşmenin geçerli olması düşünülemez.
Yukarıda söylediğinizi sanırım anladım. Bir de daha önce noter huzurunda olmalı diye okumuştum.
1. Şimdi henüz tapusu olmayan bir ev için muhatabı olan TOKİ Emlak GYO'ya giderek alan ve devreden iki kişinin yaptığı satış yeterince resmi midir? Ya da bunun için ayrıca bir notere ihtiyaç var mıdır?
2. Bir de diyelim ki devreden kişi zamanında 100000ytlye aldığı bu evi şimdi 200000ytlye satıyorsa, ancak EMlak GYO satış vaadi sözleşmesini üzerinde ilk fiyat olacak şekilde devrediyorsa aradaki 100000ytllik farkı nasıl kayıt altına almak gerekir?
3. Bu şekilde -bence- resmi bir devir sözkonusu olmasına rağmen, devreden kişi bir süre sonra yeniden ortaya çıkıp iptal davası vs. gibi bir şey açıp, ev üstünde bir hak iddia edebilir mi?
yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Re: Adi şekilde yapılan gayrimenkul satış vaadi söz.
İyi günler benim de bu konu hakkında bir sorum olucak. Müvekkilim bir inşaat firmasıyla gayrimenkul satışı için sözleşme yapmış fakat noterden değil, ve parayıda peşin ödemiş şimdi inşaat firması iflas ettim gerekçesiyle daireyi teslim etmiyor. Ödediği paraların makbuzları ve sözleşme ile alacak davası açma düşüncesindeyim. Fikirlerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler