-
İşten Çıkarma
Sayın yetkili,
Yaklaşık 8 ay önce Adana'da bir sigara dağıtım firmasında iş başı yaptım. İş başı yaptıktan 2 ay sonra Ramazan bayramında nöbetçi olan arkadaşımın işi çıkması nedeniyle yerine ben dağıtıma çıktım. Kendi sorumluluk bölgem olmadığı halde arkadaşımın yerine dağıtım yaparken öğleden sonra saat 16.00 civarında yağmurdan kayganlaşan yolda dağıtım yaptığım arabanın yolda kayması sonucu trafik kazası yaptım ve hastaneye kaldırıldım ve 10 gün hastanede yattım. Daha sonra toplam tedavi süresi olan 3ay boyunca raporlu olarak işe gitmedim. Hastaneye yattığım sürede ve raporlu olduğum dönemde iş yerimdeki şeflerime ve amirlerime kaza ile ilgili tarafıma ait bir sorumluluk olup olmadığını sorduğumda herhangi birşey olmadığını, aracın ve içindeki malların da sigortalı olduğu tarafıma bildirildi. İş başı yaptıktan 1 ay sonra, yaklaşık kazadan 4 ay sonra, firmamın distribütör müdürü tarafından kazada 400TL civarı malın eksik çıktığı tarafıma söylendi. Benden bu eksiğin ne olacağı hakkında cevap vermemi istediler. Halbuki yerine dağıtıma çıktığım arkadaş tarafıma 4 ay önce kazadan sonra yapılan hesapta 70TL fazla para olduğunu ve bu paranın bana ait olup olmadığını sormuştu. Ben de paranın bana ait olmadığını belirtmiştim ve konu kapanmıştı. Geçtiğimiz cumartesi 25/04/2009 tarihinde firmamın distribütör müdürü yanına tekrardan çağırıp eksik malın ne olacağını tarafıma sordu. Ben de olayın benimle alakası olmadığını belirtmeme rağmen bunun bir şekilde hallolması gerektiği belirtilerek borcun 330TL'lik kısmını bana kabullendirdiler. Size sorum dağıtım yaptığım esnada meydana gelen iş kazasında ortaya çıkan maddi hasar tarafıma borçlandırılabilinir mi?
Daha sonra aynı gün mesai bitimi işten çıkarken tekrar müdür tarafından çağrılıp ekonomik kriz bahane edilerek işime son verileceği tarafıma bildirildi ve ben istemediğim halde 3 gün izin verdiler. 3günlük izne çıktığıma dair imzaladığım kağıdın fotokopisini almamın faydası olur mu? Henüz herhangi bir çıkış işlemi yapılmadı. Ücretim bordroda asgari ücret ve Böyle bir bahane ile işten çıkarılırsam hangi haklara sahibim ve bu konu hakkında iş mahkemesine başvuru yapmak istesem nereye gitmeliyim? Hali hazırda kazanın fiziksel etkileri de devam etmektedir. Ancak iş kaygısı nedeniyle rapor almadan işime de devam etmekteyim. Konu hakkında bilgilerinizi rica ederim.