Özel Okuldan Alınacak Tazminat Hakkı
Selamlar,
Ben özel bir okulda 7 yıldır çalışıyorum. Ancak biz, her özel okul gibi, sözleşmelerimizi 1 yıllık yapıyoruz. Her yıl sözleşmeyi yeniliyoruz. Şimdi diyelim ki benimle çalışmaya devam etmek istemediler. Bu durumda tazminat alabilir miyim? (Mevzuatta tazminata hak kazanabilmek için 1 yıl çalışmak gerekiyor diyor.) Arkadaşlarla bu konuda emin olamadık. Tazminat alabilir miyiz yoksa alamaz mıyız... Sözleşmeleri süreli yapmalarının başka ne gibi sebepleri olabilir ki? Alamazsak büyük bir haksızlık olur ayrıca...
Yardımlarınızı bekliyorum. Saygılar...
Re: Özel Okuldan Alınacak Tazminat hakkı
Tazminattan kastınız kıdem tazminatı ise ve ortada bir fesih bildirimi var ise tazminat alabilirsiniz.
Alıntı:
cubane rumuzlu üyeden alıntı
bu konuya cevap verebilecek "bir bilen" var mıı? ;)
sözleşme her yıl yenilensede toplam hizmet süreniz yani 7 yıl üzerinden tazminatınız hesaplanır.
Sayın selcukgulten,
5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 9. maddesi uyarınca bu kurumlarda çalışacak eğitimcilerle objektif nedenler olmasa dahi belirli süreli sözleşme bağıtlanabilir. Bu sözleşmelerin yıllar içerisinde yenilenmesi sözleşme yapma özgürlüğünün kötüye kullanılması olarak yorumlanamaz ve sözleşme en başından itibaren belirsiz süreli sözleşmeye dönüşmez. Hal böyle olunca 7 yıl üzerinden kıdem tazminatı ödeneceği yönündeki görüşünüze katılmıyorum.
Somut olay bakımından, en son akdedilen sözleşme süresinden önce feshedilirse, geriye kalan ücret tazminat olarak talep edilebilir. Ancak sözleşmenin kendiliğinden süresi sonunda sona ermesi halinde tazminat talep edilemez, zira 1475 sayılı İş Kanunu'nun halen yürürlükte bulunan 14. maddesinde kıdem tazminatına hak kazandıran sona erme biçimleri tahdidi şekilde sayılmıştır ve bunların arasında sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi bulunmamaktadır.
Ancak Yargıtay uygulamasına göre, şayet sözleşmede sözleşmenin belirli bir süre evvel bildirilmezse yenileneceğine ilişkin bir kayıt varsa ve bu süre içerisinde sözleşmenin yenilenmeyeceği bildirilmiş ise kanımca isabetsiz olarak bu bildirim fesih olarak addedilmekte ve koşulları varsa ilgiliye kıdem tazminatı ödenmesinin gerekli olduğu yönünde hüküm kutulmaktadır.
Alıntı:
Ulaş Değirmenci rumuzlu üyeden alıntı
Tazminattan kastınız kıdem tazminatı ise ve ortada bir fesih bildirimi var ise tazminat alabilirsiniz.
Evet kıdem tazminatı... Fesih bildirimi derken, iş yerinin çıkarması durumunda kıdem tazminatı kazanıyorum sanırım... Umarım doğru anladım. Teşekkür ederim.
Alıntı:
selcukgulten rumuzlu üyeden alıntı
sözleşme her yıl yenilensede toplam hizmet süreniz yani 7 yıl üzerinden tazminatınız hesaplanır.
Anladım. Teşekkür ederim.
"Bir bilenler"e çok teşekkürler... :)
Tekrar merhabalar,
Ben özel bir okulda 7 yıldır çalışıyorum. Önümüzdeki dönem sözleşmeleri bu ay içinde imzalanacak. Çalışma şartlarımızın çok ağır olması, kötü yönetim, ders saatlerinin fazlalığı, ücretin düşük olması, yöneticiler ile uyuşamama vs sebeplerden çalışmak istemiyorum.
Muhtemelen yönetim benimle tekrar çalışmak isteyecektir. Tazminatımı alarak bu kurumdan nasıl ayrılabilirim? Ne gibi gerekçeler geçerli olur?
Yardımlarınızı ve tecrübelerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.
Saygılar...
Alıntı:
Ulaş Değirmenci rumuzlu üyeden alıntı
Sayın selcukgulten,
5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 9. maddesi uyarınca bu kurumlarda çalışacak eğitimcilerle objektif nedenler olmasa dahi belirli süreli sözleşme bağıtlanabilir. Bu sözleşmelerin yıllar içerisinde yenilenmesi sözleşme yapma özgürlüğünün kötüye kullanılması olarak yorumlanamaz ve sözleşme en başından itibaren belirsiz süreli sözleşmeye dönüşmez. Hal böyle olunca 7 yıl üzerinden kıdem tazminatı ödeneceği yönündeki görüşünüze katılmıyorum.
Somut olay bakımından, en son akdedilen sözleşme süresinden önce feshedilirse, geriye kalan ücret tazminat olarak talep edilebilir. Ancak sözleşmenin kendiliğinden süresi sonunda sona ermesi halinde tazminat talep edilemez, zira 1475 sayılı İş Kanunu'nun halen yürürlükte bulunan 14. maddesinde kıdem tazminatına hak kazandıran sona erme biçimleri tahdidi şekilde sayılmıştır ve bunların arasında sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi bulunmamaktadır.
Ancak Yargıtay uygulamasına göre, şayet sözleşmede sözleşmenin belirli bir süre evvel bildirilmezse yenileneceğine ilişkin bir kayıt varsa ve bu süre içerisinde sözleşmenin yenilenmeyeceği bildirilmiş ise kanımca isabetsiz olarak bu bildirim fesih olarak addedilmekte ve koşulları varsa ilgiliye kıdem tazminatı ödenmesinin gerekli olduğu yönünde hüküm kutulmaktadır.
Ulaş Bey'in görüşüne aynen katılıyorum.
Re: Özel Okuldan Alınacak Tazminat Hakkı
Verdiğiniz değerli bilgiler için şimdiden teşekkür ediyorum. bende dört yıldır özel bir okulda öğretmen olarak çalışıyorum. 1 Eylülde sözleşmem bitiyor. geçen hafta yeni senenin anlaşmaları imzalandı. kriz bahanesi ile maaşımda indirim talep edildi. kabul etmediğim için anlaşamadık. Kıdem tazminatı alabilirmiyim? bunun için nasıl bir yol izlemeliyim? yardımcı olusanız çok sevinirim..
Cevap: Özel Okuldan Alınacak Tazminat Hakkı
Eşim 2 sene 11 aydır özel bir dershanede öğretmenlik yapıyor.sigortası düzenli bir şekilde yatıyor.dershane yeni öğretim yılı için kendisi ile çalışamıyacaklarını en son eylül 5 de maaşını banka kanalı ile alacağını şifayen söylediler.elimize herhangi bir kağıt vermediler.şu an eşim dershanede eğitim dönemi başlamadığı ve kurum kendisi ile çalışmayacağını belirtmesi üzerine dershaneye gitmiyor.diğer bütün çalışan öğretmenler gibi.sorum şu yönde olacak.dershane eşimden istifa dilekçesi istiyor.kıdem tazminatı vermemek için.bizde buna yanaşmıyoruz.biliyoruzki bu dilekçeyi verirsek kıdem tazminbatı ve işsizlik maaşından yararlanamayağız.danıştığımız kişiler derhane noter vasıtasıyla 3 gün işe gelmediğini tespit ettirse işten çıkarma hakkını kazanırmış.biz ne yapacağımızı şaşırdık açıkcası.mağdur durumdayız.bu konu ile ilgili dershaneden önce davranıp her hangi bir devlet kurumuna dilekçe verebilir miyiz?veya başka ne tür bir şey yapabilirz?yardımalarını rica eder saygılar sunarız