Özlük Haklarında Hak Arama Süresi Ne Kadar?
Zaman zaman bağlı bulunduğumuz birimlerin özlük haklarımızla ilgili hatalar yaptığını, bundan dolayı da hak kaybına uğradığımız olmuştur.Gerek konuyla ilgili bilgimizin olmayışından gerekse başka nedenlerden dolayı daha ileriki yıllarda durumun yeni farkına varıp hak aramaya kalkıyoruz.Böyle bir durumda hak arama süresi ne kadardır?Normalde yaşanan olayın üzerinden 60 gün geçmeden dava açılması gerektiği söyleniyor ama ya bu sürede dava açılmamış ise ileriki yıllarda bu mümkün olabiliyor sanırım.Ama tam olarak çözemediğim bir durum var.Kimileri özlük hakları ile ilgili olarak 3 yıl, kimileri 5 yıl, kimileri ise süre yok diyor.Bununla ilgili net bir bigi arıyorum.Bir kanun, mahkeme kararı ne biliyim resmi bir belge veya kaynak lazım.Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorum.
Re: Özlük Haklarında Hak Arama Süresi Ne Kadar?
ciddi birr avukat başvur.
sendika avukatları olbalir.
oldukça karmaşık bir mesele aslında. genelde işlemin tebliğinden veya öğrenilmesinden itibaren 60 günlük dava açma süresi içerisinde idareye müracaat edilmesi gerekiyor. tabii müracaattan sonra idarenin cevabından sonra 60 gün içerisinde de dava açılması gerekiyor. Ancak bazı durumlarda başvuru işleyen süreyi durdurduğu için başvurudan itibaren idarenin cevap vermesi veya 60 gün geçmesi halinde dava açma süresinin kalan kısmında dava açılabiliyor.
anlatması bile zor o nedenle her olaya göre değelendirme yapılması gerkeiyor. bu nedenle diğer arkadaşlar gibi tavsiyem avukata müracaat etmek.
Aslında avukata sordum, idari konulara pek bakmadıklarından yeterli bilgiye sahip değiller.Sendikalara sordum ordan da çelişkili cevaplar aldım.Kimi 3 yıl, kimi 5 yıl kimi ise süre sınırı yok diyor.Hangisi doğru?Onu öğrenmeye çalışıyorum.
İlgili konuya gelince.Eğitim-öğretim yılı başında ödenen tazminatı 2002-2003 eğitim yılında askerde olduğum için alamamıştım.2008 sonbahar aylarında bu konuyla ilgili dava kararları forum sitelerinde yayınlanmaya başladı.Asker dönüşü dava açanlar bu parayı almışlardı.Dava sonucuna göre yeni ortaya çıkan bir durum.Bundan dolayı hak arayabilir miyim?Şimdi müracaat eden herkes alıyor.Bir de şöyle öğretmenliğimin ilk yıllarına bakınca görüyorum ki çok fazla konuda hakkım yenmiş.Şimdi yeni yeni öğreniyoruz.davalar yeni şeyler ortaya çıkarıyor.geriye dönük olarak hak arayabilir miyim?Yoksa zaman aşımı gibi bir durumla mı karşılaşırım.O yüzden bu konuyu net bir şekilde öğrenmek istiyorum.Hele bir de resmi bir karar felan bulabilirsem çok iyi olacak.
Siz; dediğiniz öğretim yılında, öğretmen olarak görevde miydiniz?
Bu konuda bildiğim şudur:Kişi Öğ.Yılı başında ödenen bu ödeme sırasında görevde olmamakta, öğretim yılı bitmeden göreve başlayınca; yetkililer ödemeye karşı olmaktadırlar.Bu konuda açılmış bir davada; davacının bu ödemeyi hak ettiğine dairdir."Tarih ve dava dosya numarası nedir?" diye sormayınız.Şu anda bilmiyorum.Ama kesin olarak bildiğim budur.
İyi günler...
Evet bu tarihte öğretmen olarak görevdeydim.Mahkeme kararları elimde mevcut hatta daha yeni şubat ayınd askerden dönen bir arkadaşım dilekçe ile müracaat edip parayı aldı.2002-2003 eğitim-öğretim yılı ödeneği Eylül ayında verildi.Ben Ekim ayında terhis olup gelip görevime başladım.Yasal olarak alabileceğimi düşünüyorum ama benim karşıma epey olmuş sen alamazsın lafını çıkarsınlar istemiyorum.Ondan böyle bir bilgi veye belge arıyorum.Ayrıca ilginiz için de teşekkür ediyorum.