Açıkladığım şekilde işten çıkarma yasalara uygun mudur?
Ben,350 kişinin çalıştığı bir şirkette işçiyim..Şirketimiz Devlet adına çalışmaktadır.Hisselerinin yarısından fazlası Belediyeye aittir.15 yıldır aynı şirket ihaleyi kazanıp işçi çalıştırmaktadır.
Yerel seçimlerden sonra yönetim değişince yeni gelen yönetim işçi çıkarmaya başlamış olup iş akdinin fes edilme kağıdında şunlar yazılıdır:
"Şirketinizin hakedişinde 275 kişi çalıştırılabilir denmektedir(bu doğru) bu sebeple işçi sayısı 275 e indirileceğinden iş akdiniz sona ermiştir."
Tamam bunlar doğru ama o zaman neden işe alındılar..?Zaten fazla kişi varsa...
Bir de,yeni işe alınan insanlar gelmeye başladı yine 350 yi bulacak gibi görünüyor kişi sayısı..Durum böyle olursa çıkarılan kişiler bir hak iddia edebilir mi..?Saygılar....
Re: Açıkladığım şekilde işten çıkarma yasalara uygun mudur?
Bildirim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde işe iade davası açabilirsiniz.
İşvereniniz, kadro fazlası olduğunu ispat etmek yükümlülüğü yanında, 350 kişi içerisinde neden bir başkasını değil de sizi tercih ettiğini "objektif seçim kriterleri" içerisinde açıklayabilmek durumundadır.
Bir yandan kadro azaltımına gidilirken, diğer yandan yeni işçi alınması Mahkemede lehinize önemli bir delildir.
Selamlar,
Re: Açıkladığım şekilde işten çıkarma yasalara uygun mudur?
Alakanıza çok teşekkür ederim.İşten çıkarmalara şöyle bir göz attım..En az tazminat hakedenden en çok tazminat hakedene doğru gidiyor..Yani son birkaç ayda işe başlamış olanlardan başlıyor 11 aylık olanlarda şimdilik son buldu..
Toplu işten çıkarmaya girmesin diye belli bir rakamda kaldı diye düşünüyorum..Önümüzdeki ay devam edeceği söyleniyor.Ben 6 yıllığım ama yine de stres içinde bekliyorum.