Aile bireylerinden birisine gelen haciz
Merhaba ,
Yaklaşık 1 yıl önce annem taksitle mobilya almıştı. Durumumuz gayet iyi , taksitleri sektirmeden gününden önce ödeyebiliyorduk. Fakat ilerleyen zamanlarda kriz dolayısı ile ben ve kardeşim işten çıkartıldık , annemin yakın akrabalarının ağır hastalıkları dolayısıylada elimizde kalan birikmiş bir kaç bin liramızı onlara yardım etmek amacı ile ilaç vb diğer giderleri için harcadık. 6 Aydır annemizin emekli maaşı dışında hiç bir ek gelir kaynağımız olmadı , 5 ay boyunca mobilya taksitlerini ödeyemedik. Mobilyaları aldığımız aracı firma iyi halimizden ve yaşadığımız olumsuzluklar nedeni ile bize hep tölerans gösterdi fakat fabrikayı daha fazla oyalayamadıkları için haklı olarak senetleri avukata verdiler. Buna takiben mal beyanı vb rutin işlemler yapıldı ve hacze geleceklerini biliyoruz. Senetler annemin üzerine , annemde mal beyanında bulunurken faturası benim veya kardeşimin üzerine olan elektronik eşyaları bildirmedi. Hacize geldikleri zaman bu bir sorun çıkartırmı? Faturası ile bizim üzerimize olduğu kanıtlanmış elektronik aletler haczedilebilirmi? Bilişim uzmanıydım elimde çok fazla ikinci el bilgisayar parçası var , bu parçaların herhangi bir faturası yok bunlarda anneminmiş gibi haczedilebilirmi?
Affınıza sığınarak soruyorum , üye olurken buranın bir ücretsiz danışmanlık sitesi olmadığını kabul ederek üye oldum ama malumunuz danışmanlık ücreti verebilecek durumum yok.
Saygılarımla.
Re: Aile bireylerinden birisine gelen haciz
siz o esyalari bir tanidiginiza ya da komsunuza verin gecici olarak.
diyelim ki icra memurlari geldi... bu durumda bildirdigin, bildirmedigin ne varsa toplar gotururler. aslinda bu kanunda duzenlenmistir. alamayacak oldugu mallar vardir. mesela meslek icabi kullanilan mallar, yatak, buzdolabi, vb...
yazan ve uygulama birbirini pek tutmamakta...
bu mallar benim deseniz de onlar alir goturur, geri almak icin cok ugrasirsiniz... alirsiniz ama ne zaman..?
Re: Aile bireylerinden birisine gelen haciz
Alıntı:
F.Cetin rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba ,
Yaklaşık 1 yıl önce annem taksitle mobilya almıştı. Durumumuz gayet iyi , taksitleri sektirmeden gününden önce ödeyebiliyorduk. Fakat ilerleyen zamanlarda kriz dolayısı ile ben ve kardeşim işten çıkartıldık , annemin yakın akrabalarının ağır hastalıkları dolayısıylada elimizde kalan birikmiş bir kaç bin liramızı onlara yardım etmek amacı ile ilaç vb diğer giderleri için harcadık. 6 Aydır annemizin emekli maaşı dışında hiç bir ek gelir kaynağımız olmadı , 5 ay boyunca mobilya taksitlerini ödeyemedik. Mobilyaları aldığımız aracı firma iyi halimizden ve yaşadığımız olumsuzluklar nedeni ile bize hep tölerans gösterdi fakat fabrikayı daha fazla oyalayamadıkları için haklı olarak senetleri avukata verdiler. Buna takiben mal beyanı vb rutin işlemler yapıldı ve hacze geleceklerini biliyoruz. Senetler annemin üzerine , annemde mal beyanında bulunurken faturası benim veya kardeşimin üzerine olan elektronik eşyaları bildirmedi. Hacize geldikleri zaman bu bir sorun çıkartırmı? Faturası ile bizim üzerimize olduğu kanıtlanmış elektronik aletler haczedilebilirmi? Bilişim uzmanıydım elimde çok fazla ikinci el bilgisayar parçası var , bu parçaların herhangi bir faturası yok bunlarda anneminmiş gibi haczedilebilirmi?
Affınıza sığınarak soruyorum , üye olurken buranın bir ücretsiz danışmanlık sitesi olmadığını kabul ederek üye oldum ama malumunuz danışmanlık ücreti verebilecek durumum yok.
Saygılarımla.
1-Annenizin size ait mallar üzerinde mal beyanında bulunmaması suc oluşturmaz.Ayrıca Mal beyanından disiplin hapsi cezası kaldırılmış ve yürürlüğede girmiştir.
2-Annenizin Emekli maaşına yazılı muaffakati olmadan icra müdürlüğünce emekli maaşına haciz uygulaması yapılamaz.
3-Annenizle aynı catı altında barındığınızdan dolayı bu adresinizde yapılacak olan hacizde İİK 97/A Maddesi gerehince burada bulunan menkul eşyaların borclunun elinde ad dolunarak haczi mümkündür velakin size ait olan faturalı eşyalar üzerinde İSTİHKAK iddiası hakkınız bakidir ve istihkak iddiasında buluna bilirsiniz.bu tabiki icra mahkemesinde bir sürec başlatacaktır.
4-İcra aşamasında anneniz bu borcu ödemek icin ilk taksinini peşin vermek sureti ile 3 taksitte borcu ödemeyi kabul ederse icranın satış işlemleri durur ve bunun yanlız bir riski vardır bu taahüdü ihlal etmesi durumunda icra işlemi kaldığı yerden devam eder ve annnenizde Taahüdü ihlal suclaması ile icra ceza mahkemesinde hakkında taahüdü ihlalden dava acılarak 3 aya kadar hapsi istenmesi mümkündür.(bu taahütten uzak durması iyi olur) taahütte bulunma mecburiyetide yoktur.