Yeni alınan ev için ihtarname
Merhaba,
02 Nisan 2009 tarihinde, tapunun yarısı benim yarısı annemin üzerine olacak şekilde bir ev satın aldık. Annemler şu an kirada oturuyorlar ve yeni aldığımız eve taşınmak zorundalar. Ben kiracı ile konuştum, bana 2 ay içerisnde çıkacağını söyledi. Ben de noterden ihtarname çekmedim. Form yazılarını incelediğimde, evi aldıktan 1 ay içerisinde ihtarname çekilmesi gerektiği belirtilmektedir. Sormak istediğim;
1. Kiracı iyi niyetli birisine benziyor. Şayet 1 ay içerisinde ihtarname çekmezsek, kiracı da 2 ay sonra çıkmaz ise, ve bu yüzden ihtarnameyi evi aldıktan 2 ay sonra çekmiş olsak, tahliye edebilmek için hukuki olarak bizim için herhangi bir olumsuz durum gelişir mi? Yoksa sadece kiracıya tahliye davası açmamız için gereken 6 aylık süre, ihtarnamenin çekildiği tarihten itibaren mi başlar?
2. Evde annemler oturacağı için, ihtarnameyi sadece annemin mi çekmesi gereklidir ?
Re: Yeni alınan ev için ihtarname
Sn. Durasis,
tersten başlayayım.
kiralayanla yapacağınız her türlü yazışmada hem sizin hem de annenizin taraf olması gerekir. zira annenizle taşınmaz üzerinde müşterek maliksiniz ve kiraya verme; kiralananı tahliye önemli yönetim işi sayılır ve dediğim şekilde hareket etmeniz gerekir.
ihtar konusunda da maalesef süreyi geçirmiş durumdasınız. ancak kiracınız sizi oyalarda çıkmamakda direnirse, artık eski kiralayanın cüzi halefi olduğunuzdan kira sözleşmesini edinerek; oradaki sürenin dolmasından sonraki 1 ay içinde mesken iddiası nedeniyle (GKHK m.7) tahliye davası açabilirsiniz.
esen kalın.
Gökhan Bey Merhaba,
Yanıtınız için çok teşekkür ederim, evi satın aldığım kişi eski kira kontratını bulamamaktadır. Kira kontratının süresi Kasım 2008 de dolmuştur. Bu durumda Aralık 2008 tarihinde ihtarname çekilmesi gerekmekteydi ama çekilmedi. Benim elimde şu an hiçbir kontrat bulunmamaktadır.
1. Şimdi ihtarname çekersem, kiracıyı tahliye etme sürecim nasıl gelişmelidir, kaç ay sonra dava açabilirim?
2. annemle birlikte çekeceğimiz ihtarnamede, kiracının evden çıkana kadar , kirayı yatırması için benim adıma bir hesap numarası bildirirsek, ve kiracı bu hesaba kirayı yatırmazsa, davayı en kısa sürede ne zaman açma hakkımız olur?
Saygılarımla
Sn. Durasis,
anlattıklarınız eşliğinde kiracınızı mesken ihtiyacı nedeni ile en erken 2009 Aralık ayında çıkarmak için girişimde bulunabilirsiniz. zira kira sözleşmesi kiracı taşınmazı rızası ile tahliye etmedikçe her defasında bir yıllığına uzar.
dikkat edin çıkarırsınız demedim. zira örneğin Ekim 2009'da ihtar göndermenize rağmen taşınmazı tahliye etmeyecek olursa sürenin sone ermesinden sonraki 1 ay içinde (örneğin 05.12.2009'da) tahliye davası açarsınız. ülkemizde bu yönlü bir dava iyimser bir bakış açısıyla ancak 1 yılda sona erer. şayet konu yargıtaya falan giderse maalesef bu iyimser bakış iki yılı bile bulabilir.
elbetteki kiracınıza farklı bir ihtar ile yeni maliklerin sizler olduğunu; kira paralarını her ayın en geç ... gününe kadar ........ numaralı hesaba yatırmasını belirtin. şayet kiracı vadesinde kiraları yatırmaz ise bunun için de ayrı tahliye prosedürleri var.
ancak bir hukukçu olarak üzülerek belirteyim ki, kiracıyı tahliye etmek deveye hendek atlatmak diye bilinen şeyden çok daha zordur.
bu nedenle kiracınızı ikna suretiyle çıkarmanızı tavsiye ederim.
esen kalın.
Gökhan Bey,
Avukat olan sizsiniz ama ben "damdan düşenim", yani iki ev aldım, ikisinde de kiracı çıkartmak zorunda kaldım.
Öncelikle ihtarname süresi 30 gündür. Henüz süre geçmemiş, hemen ihtarnameyi çekin, alıcıya 30 gün içinde tebliğ edilmiş olmalı.
İhtarnameyi "iktisap nedeniyle" olduğu için hissedarların bir tanesin çekmesi yeterlidir. Dava açılması gerektiğinde, dava birlikte açılmalı veya diğer taraf icazet vermelidir.
Korkulacak bir şey yok ama geciktirmeyin, hemen cuma günü ihtarnamesi APS ile yollayın.
Alıntı:
Av.Gökhan Dirican rumuzlu üyeden alıntı
Sn. Durasis,
tersten başlayayım.
kiralayanla yapacağınız her türlü yazışmada hem sizin hem de annenizin taraf olması gerekir. zira annenizle taşınmaz üzerinde müşterek maliksiniz ve kiraya verme; kiralananı tahliye önemli yönetim işi sayılır ve dediğim şekilde hareket etmeniz gerekir.
ihtar konusunda da maalesef süreyi geçirmiş durumdasınız. ancak kiracınız sizi oyalarda çıkmamakda direnirse, artık eski kiralayanın cüzi halefi olduğunuzdan kira sözleşmesini edinerek; oradaki sürenin dolmasından sonraki 1 ay içinde mesken iddiası nedeniyle (GKHK m.7) tahliye davası açabilirsiniz.
esen kalın.