Merabalar benim sormak istediğim birşey var Polis Kelepçesi taşımak suçmu? şimdiden Teşekkürler
Printable View
Merabalar benim sormak istediğim birşey var Polis Kelepçesi taşımak suçmu? şimdiden Teşekkürler
Kolluk kuvvetleri ve özel kanunlarca izin verilenler haricinde kimse ateşli silah, 6136 sayılı kanun kapsamında bulunan tüm silahlar, cop ve kelepçe taşıyamaz.
Sizinle aynı fikirdeyim sayın Karavelioğlu. Kelepçe 6136 sk. kapsamında silah değildir.
Aradaki virgül işaretini de yazımdan sonra görürsünüz artık.
Ama yanlış anlamayın sayın Av.Ali Sinkay. Bilmediğimiz şeyler olabilir. Sadece yasal dayanak kısmını bildirebilirseniz sevinirim. İnanın ben de tam olarak bilmiyorum.
Sayın Sinkay,
Virgülü farkettim de yasal dayanak olarak 6136 ya malettiğinizi düşündüm. Bildiğiniz gibi kelepçe taşımanın suç sayılabilmesi için bir yasa kapsamında açıkça suç olduğunun belirtilmesi gerekir. Yasak diyorsunuz ama neye göre? Polis, taşıyanı yakaladı savcı önüne getirdi diyelim. Savcı hangi maddeden iddianame düzenleyecek, mahkeme neye göre ceza verecek?
Kelepçe kolluk kuvvetlerinin yardımcı teçhizatındandır ve silah olarak değerlendirilir. Kelepçe taşıma yetkisi belirli kurumlara verilmiştir. İçişleri bakanlığının da Ülkemizde kolluk kuvvetleri ile bir bağlantısı olmayan, Ticaret Kanuna göre kurulmuş denetim ve gözetim hizmeti gören şirketlerle ilgili , 17.04.1995 tarih ve 70 sayılı genelgesi ile, bu tür hizmet gören şirketlere, bünyelerinde çalışan kişilere her ne surette olursa olsun tabanca, jop, kelepçe v.s. taşıtmamak kaydıyla genel ve özel kolluk kuvvetlerinin görev sahası dışında genel ve özel kolluk kuvvetlerine ait işaret amblem giysi giymemek kaydı ile bulundukları yer çevresinde denetim ve gözetim koruma ve kollama hizmeti vermelerine müsaade edilmiştir.
Bu arada Kelepçenin 6136 sayılı kanun kapsamına girip girmediği de elbette tartışılabilir. Uygulama ve gönderilen genelgelerle girdiği yönünde fikir hakimdir diye düşünüyorum. İlgili kanunda salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer aletlerin memlekete sokulması, denilerek silahların örnek bir şekilde sayılanlar dışında tutulduğunu anlayabiliyoruz. Örneğin savunma ve saldırı kapsamında şok tabancaları, bayıltıcı spreyleri de bu kategoriye sokmak gereklidir. Burada kelepçe olarak kastedilen fantazi amaçlı ve saldırı yada savunmaya yonelik olmayan kişinin kolayca kurtulabileceği bir tür ise bunda herhangi bir sıkıntının olmayacağına inanıyorum. Ancak bildiğimiz anlamda kelepçe muhafaza altına almak ve özgürlüğü kısıtlamak amacı ile kullanılan bir malzemedir. Bunun dışında bir işte kullanılmamaktadır. (Sanayide kullanılan boru kelepçeleri hariç ) bu kelepçeler kolluk kuvvetlerine özel olarak üretilmektedir.
Açıkca hiçbir yaptırım olmadan satılması da bu silahların serbest olduğu anlamına gelmektedir. Yine kanun maddesine göre Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır. Denilmektedir. Ancak Türkiye'de semt pazarlarında dahi bu tür silahların satılabildiğini görmekteyiz ve kanun uygulayıcıları da bunu fazla önemsememektedir. Herhangi bir suçta üst aramasında bulunulduğu ve mahkeme önüne gelindiğinde ise durum farklı olmaktadır. Kelepçe kişilerin hürriyetini kısıtlama amacı ile kullanılan bir alet olduğu için de uygulayıcılar genelgelerle bu aletlerin taşınması için Ticaret Kanuna göre güvenlik hizmetini yürütenlerin bile bu aleti kullanmasını yasaklamışlardır. Böyle bir durumda kelepçenin silah olup olmadığı tartışmasında çoğunluk görüşünün silah olduğu yönünde olacağını ve böylelikle suç teşkil edeceğini düşünüyorum.
Sayın karavelioglu ve Sayın litigation halen büroda olduğum ve geç olduğu için ayrıntılı açıklayamam nedeniyle sizden özür diliyorum.
Şimdi değerli arkadaşlar ben pek bişi cıkartamadım bundan bişi acıkçası serbestmi değilmi?