İşveren'in işime son verip benden istifamı istiyor
11.04.2009 Tarihinde çalıştığım firmanın genel müdürü yani şirket ortağı işime son verdiğini söyledi ve 13.04.2009 tarihinden itibaren işe gelmememi, işi bırakmamı söyledi. Şimdi personel müdürü ile haber yolluyor istifasını versin diye bana. Bende bana vermeleri gereken işi bırakma formu olmaksızın 16.04.2009 tarihinde pendik işkur'a işsizlik ödeneği için başvuru yaptım. İşverenin istifamı istemesinin nedeni 1 sene 7 aylık çalışmamın karşılığı olan ihbar ve kıdem tazminatımı ödememek. Şirketin kendi avukatına danışmış genel müdür, benim işyerine iki defa gece geldiğimi ve iki kişiye beni görmediklerini söylediğim için işverenin haklı fesih yapabileceğini tazminat ödememesi gerektiğini belirtmiş. Benim işyerine gece geliş nedenim kesinlikle bir kötü niyet olmadığı gibi işverende bunu biliyor ama bana tazminat vermemek için bunu kullanmak istiyor. Ne yapmalıyım İş Mahkemesine mi yoksa Bölge Çalışma Müdürlüğüne mi başvurmalıyım, yoksa noterden tazminat hakkımı istiyorum diye tebligat mı çekmeliyim.
Şimdiden ilginiz için teşekkür ederim.
Re: İşveren'in işime son verip benden istifamı istiyor
Sizin işi hangi tarihte bıraktığınızı anlayamadım, ama İşvereniniz sizi işten çıkardığını gösterir bir belge olmadan, hangi gerekçeyle işkura başvurdunuz onuda anlamadım.. Size tazminat ödemek istemeyen işveren, zaten kendi rızasıyla işten çıkardığını işkura bildirmez. Bu durumda sizde sizin kabahatiniz olmadığını ispatlayamayacağınıza göre işkurdan ödenek alamazsınız..
Eğer henüz iş yerinden ayrılmamışsanız..İş yerinden sizi işten çıkarttıklarını ispatlayan bir yazı almadan çıkmayın..O yazı üzerindeki gerekçe ve tarihe göre eğer hakketiğiniz tazminatları peşin ödemezlerse bu durumda işten çıkış tarihiniz itibariyle 1 ay içerisinde iş mahkemesinde işe iade davası açmalısınız ki tüm tazminatlarınızı alabilesiniz.
Ancak davayı kazandıktan sonra işkura başvurup çalışmadığınız sürelere ait ödeneklerinizi alabilirsiniz.
Size tazminatlarınızı ödemek istemeyen bir işverene noterden ihtar göndermeniz hiçbirşey değiştirmez sadece hakim karşısında sizi biraz daha haklı konuma getirir..
Hakkaniyete özen gösteren patron işçisini çıkarırken tüm tazminatlarını verir, uğraştırmaz..
Bu esnada işverenin, iş kanununa göre işçilerin haklarını suistimal ettiği durumlar olduğunu düşünüyorsanız, Çalışma bölge müdürlüğüne başvurabilirsiniz ama bunun sonuçlanması uzun sürebilir, alo 170 kayıtdışı istihdam telefon hattı var SGK a ait, burasının başvuruları çok daha çabuk çözdüğünü duymuştum belki deneyebilirsin..
Re: İşveren'in işime son verip benden istifamı istiyor
Alıntı:
Humble rumuzlu üyeden alıntı
işten çıkış tarihiniz itibariyle 1 ay içerisinde iş mahkemesinde işe iade davası açmalısınız ki tüm tazminatlarınızı alabilesiniz.
İşe iade davası sözleşme feshinin bildirildiği tarihten itibaren 30gün içinde açılabilir.
Açılacak işe ide davası sonucunda, feshin geçersizliğine karar verilirse, ortada bir fesih kalmayacağından alınabilecek bir tazminat ta olmayacaktır doğal olarak.İşveren mahkeme kararına uymazsa en çok 8 aylık ücret karşılığı işe başlatmama tazminatı alınabilir.
Açılacak dava kıdem,ihbar tazminatı olursa, kazanılırsa, kıdem ihbar tazminatı alınabilir.