Senetli Alacağın Tahsil Edil(eme)mesi
Merhaba,
2006 da ortak açılmış olan işyerinden bir "ortaklık hissesi devri akdi" ve 3 adet senetle birlikte ceketimi çıkarak ayrıldım. Sözkonusu akid iki şahit huzurunda taraflar ve şahitler tarafından imzalandı. Ayrıldığım ortağım hisseme düşen payı 3 taksitte ödeyeceğine dair söz ve senet verdi. Belirlediği tarihler içindea hiç bir ödeme yapmadığı gibi üzerine olan işyerini kapanış vererek babasının üzerine yandaki kısmı da ekleyerek tekrar ticari faaliyete soktu. Eski ortağımın üzerine hiçbir taşınır/taşınmaz varlık kaydı ve mal beyanı yok. Forumda sorulan sorular ve cevaplara baktığımda son tahlilde "malı yoksa mal edinmesini bekleyin" türü bir netice ortaya çıkıyor. Sormak isteğim; sözkonusu sözleşme üzerinden şuanda başkasının üzerine faaliyette bulunan ve para kazandıran işletmenin içindeki müştemilata dair bir haciz işleminin vuku bulup bulamayacağı.? Muhatabım kaçmakta, telefonlara bakmamakta ve beni muhatap almamakta! İşyeri ile aramda 1200 km olduğunu da hesaba katarak nasıl bir yol haritası izlemem gerektiğine dair tavsiyelerinizi almak istiyorum.
Saygıyla...
Re: Senetli Alacağın Tahsil Edil(eme)mesi
senetleri icraya koyarak takip yapabilirsiniz. borçluya tebligat devrettiği iş yerinde yapılırsa orda haciz işlemi yapabilirsiniz ancak büyük ihtimal istihkak iddiasında bulunacaklardır. devredilen işyerinde borçluya ait bi kanıt bulursanız mesala onun adına bi fatura bi kartvizit buna benzer şeyler ile istihkak iddiasını bertaraf edebilirsiniz.
Re: Senetli Alacağın Tahsil Edil(eme)mesi
Cevabınız için teşekkürler fakat sanırım sormak istediğim noktayı tam olarak izah edemedim: Alacaklı olduğum kişinin üzerine kayıtlı hiçbir malı olmadığı gibi yeni açtığı işletmeleri de başkaları üzerine açmakta. Bizim aramızda yaptığımız sözleşmede, ortaklık süreci, ayrılış biçimi ve senetlere ilişkin ödeme bilgileri ile birlikte ortağı olduğum ve ayrıldığım (şuanda faaliyette olan) işletmenin unvanı da yazmakta. İki şahit huzurunda tarih şartlar ve ayrılış biçimi ile birlikte asker kaçağı olan diğer ortağın "özel durumu gereği" işyerini eşi üzerine yapabilceği maddesi eklenmiştir. Fakat sözkonusu kişi işyerini babası üzerine açmıştır. Ayrıca askere giderek 15 ay daha kaçmayı planlamaktadır. Benim bu süreç içinde icra-haciz yada başka bir hukuksal hak talebinde bulunabilmem nasıl bir yol izlemem gerekiyor?