Aynı Anda Bağ-Kur'dan Dul, SSK'dan Yetim Maaşı Alınması Hk.da Belirsizlik
Merhaba,
Özetle sorum şu şekilde:
Bağ-kur emeklisi eşinden dul maaşı alan bir kişi, SSK emeklisi olan ve vefat etmiş olan babasından yetim maaşı da bağlatabilir mi ?
Forumdaki önceki konuları ve mesajları elimden geldiğince okudum, aşağıdaki konu benim anlattığım duruma çok benziyor, hatta kurum isimleri hariç aynı diyebilirim.
- https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=53269
O konuda "dursunsir" Bey'in işaret ettiği 5510 Sayılı SSGSS Kanunu madde 54'e baktığım zaman aşağıdaki bilgileri görüyorum.
Alıntı:
madde 54, 4.fıkra
(Değişik: 17/4/2008-5754/34 md.) Hem eşinden, hem de ana ve/veya babasından ölüm gelirine hak kazananlara,
tercihine göre eşinden ya da ana ve/veya babasından bağlanacak gelir
madde 54, 5.fıkra c bendi
c) (Değişik: 17/4/2008-5754/34 md.)Malûllük, yaşlılık, ölüm sigortaları ve vazife malûllüğü ile iş kazası ve meslek hastalığı
sigortasından hak kazanılan aylık ve gelirler birleşirse, sigortalıya veya hak sahibine bu aylık veya gelirlerden yüksek olanın tamamı,
az olanın yarısı, eşitliği halinde ise iş kazası ve meslek hastalığından bağlanan gelirin tümü, malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık
aylığının yarısı bağlanır.
Buna göre benim açıkladığım duruma 4.fıkraya daha uygun gözüküyor. İki farklı kurumun maaşı arasından tercih yapılıp, sadece birinin alınabilmesi gerekmiyor mu ? Fakat şimdiye kadar forumda okuduğum görüşler, iki farklı kurumdan maaş alınabileceğine işaret ediyor.
Eğer atladığım bir nokta varsa aydınlatırsanız sevinirim.
Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
Re: Aynı Anda Bağ-Kur'dan Dul, SSK'dan Yetim Maaşı Alınması Hk.da Belirsizlik
Alıntı:
obakulu rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Özetle sorum şu şekilde:
Bağ-kur emeklisi eşinden dul maaşı alan bir kişi, SSK emeklisi olan ve vefat etmiş olan babasından yetim maaşı da bağlatabilir mi ?
Forumdaki önceki konuları ve mesajları elimden geldiğince okudum, aşağıdaki konu benim anlattığım duruma çok benziyor, hatta kurum isimleri hariç aynı diyebilirim.
-
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=53269
O konuda "dursunsir" Bey'in işaret ettiği 5510 Sayılı SSGSS Kanunu madde 54'e baktığım zaman aşağıdaki bilgileri görüyorum.
Buna göre benim açıkladığım duruma 4.fıkraya daha uygun gözüküyor. İki farklı kurumun maaşı arasından tercih yapılıp, sadece birinin alınabilmesi gerekmiyor mu ? Fakat şimdiye kadar forumda okuduğum görüşler, iki farklı kurumdan maaş alınabileceğine işaret ediyor.
Eğer atladığım bir nokta varsa aydınlatırsanız sevinirim.
Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
Merhabalar,
Forumda yanıtlamam daha genele hizmet edici olduğu için buradan aktarıyorum sorunuzun yanıtını.
Farklı sigorta kolları (Bağ-kur[4/b], SSK[4/a]) kapsamında ölüm aylığına hak kazanılması durumunda, 54. maddenin 5. fıkrası uygulanmaktadır.
Yani, yüksek olan aylığın tamamı az olanın da yarısı verilmektedir... Bu durumda eğer kocasından bağlanacak olan Bağ-Kur kapsamındaki dul aylığı yüksek ise tamamını, babasından bağlanacak olan SSK kapsamındaki yetim aylığı da az ise onun yarısını sahibi alabilir...
Hızlı ve açıklayıcı cevabınız için teşekkür ederim.
SAyın Dursunsir;Benimde şöyle bir sorum olacak.
Bağkurdan Yetim maaşı alırken,kendiside SSk dan emeklli olsa ve emekli aylığını aynı anda alabilirmi?
Alıntı:
arslancan rumuzlu üyeden alıntı
SAyın Dursunsir;Benimde şöyle bir sorum olacak.
Bağkurdan Yetim maaşı alırken,kendiside SSk dan emeklli olsa ve emekli aylığını aynı anda alabilirmi?
Merhabalar,
Bu soru oldukça nadir bir soru formatında... Kız çocuklarının Bağ-Kur kapsamında yetim aylığı alabilmeleri için, Bağ-Kur ve sosyal sigortalar kapsamında çalışmaması ve bu çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almaması gerekiyor. O nedenle, Bağ-Kur yetim aylığı almakta olan kız çocukları, sigortalı çalışmaları durumunda yetim aylığını alamazlar.
Sayın dursunsir merhaba;
vefaat eden babamdan dolayı annem ilk dul maaşını 15 nisan da aldı.
Ama aynı gün farkettikki üvey ablam babamın maaşına ortak olmuş. Benim sorum şu olacaktı:Herhangi bir beyanda bulunmadığını iddia eden üvey ablama beyanda bulunmadan bir maaş bağlanılabilirmi?
Ve aynı zamanda bağkur dan ölen kocası yüzünden dul maaşı alıyorken 2. bir maaşa ortak olabilirmi? cevabınızı sabırsızlıkla bekliyor olucam. şimdiden teşekkürler.
(rahmetli babam emekli sandığından emekliydi)
not:ablam ın aylık 8bin lira gibi bir kira geliri var.
Alıntı:
dursunsir rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
Bu soru oldukça nadir bir soru formatında... Kız çocuklarının Bağ-Kur kapsamında yetim aylığı alabilmeleri için, Bağ-Kur ve sosyal sigortalar kapsamında çalışmaması ve bu çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almaması gerekiyor. O nedenle, Bağ-Kur yetim aylığı almakta olan kız çocukları, sigortalı çalışmaları durumunda yetim aylığını alamazlar.
sayın dursunsir;
yazınızı anladım,çalıştıklarında Bağ-Kur veya ssk lı olduğunda maaşları kesilir.
SSK dan kendi çalışmalarından dolayı emekli olduklarında Bağkurdan Yetim aylığı alabilirmi?