-
Nafaka Konusu
Selamlar
Ben İzmir'den Sinan...
Amerikan fass-food şirketinde yöneticilik yapıyorum. Eşim ile geçen hafta boşandık. Çekişmeli boşanma oldu. Kusur eşim ve ailesindeydi aslında. Hepsini burada anlatmak çok uzun sürer. Bir kızımız var. Hakim kızımın velayetini annesine verdi. Buraya kadar problem yok. Ama hakim 2500 tl tazminat ve 250 tl nafaka bağladı. maaşım 940 tl. Ancak üzerimde 3 adet kredi var. (Bu kredilerden 2 tanesini eşimin ailesine çekmiştim. Ama kendi adıma.) Ve bir adet kredi kartı var. Kredilerin aylık ödemeleri, 315 tl - 306 tl - 160 tl. Yani toplamda 781 tl. Maaşım sadece kredilere yetiyor. Kredi kartını ödeyemediğim için avukata verildim. Eşim mahkemeye bir çok yalan söyledi. Ve ben bu yalanların hepsini belgeli olarak kanıtladım. Bu borçlarımıda mehkemeye kanıtladım. Anlamadığım konu, bütün herşeyi kanıtlamama rağmen bu tazminatı ve nafakayı bana nasıl verirler. Eski eşim ise ailesi ile oturuyo. Annesi ve babası emekli, kira falan vermiyolar. Hatta eski eşimin annesi babasının emekli maaşını almak için kocasından boşandı ve beraber yaşıyolar. Bunuda kanıtladım ve mahkemeye sundum. Ancak hakim bunları hiç ama hiç göz önünde bulundurmadı.
Şimdi ben ne yapmalıyım? Nasıl bir dava açmalıyım. Ben bu parayı vermeyi istemiyorum...
Yardım ederseniz sevinirim...
-
Re: Nafaka Konusu
Bizim hukukumuzda geliriniz olmasa bile hakim nafakaya hükmedebilir.Bu konuda hakimin çok geniş takdir yetkisi vardır.Hakim git çalış öde diyebilir.Asgari ücretle çalışmasına rağmen nafaka ödemek durumunda kalan insanlar bile var.Yani bu nafaka ödenmesinde kadının çalışmadığı için en azından sizin maddi desteğinizden mahrum kalması sebebiyle yoksulluğa düşmüş olduğu kabul edilir.
Medeni Kanunumuzun 176.maddesinin 2. ve 3. fıkralarında söyle belirtilmektedir.
'''İrat biçiminde ödenmesine karar verilen maddi tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü halinde kendiliğinden kalkar; ....
Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.'''
Bu maddeden de anlaşılacağı gibi durumunuz kötüye gitmişse,malvarlığınızda önemli bir eksilme varsa,iflas yada borç ödemekten acizseniz,kullandığınız gelirler elinizden alınmışsa yada başkasına bağlıysa bu gibi durumlarda nafakanın indirilmesini talep edebilirsiniz.