Türkiyede doğan çocuğum vatansız mı kaldı?
Ben Doğu Türkistanli Uygurum , 2 senedir eşimle Türkiyede ikamet etmekteyiz .Geçen sene İstanbul'da çocuğumuz doğdu , İstanbul Nüfus müdürlüğü nüfus kaydi aldiktan sonra Emniyet yabancilar şöbe müdürlüğüden çocuk için hemen ikamet almamni söyledi . Emniyet müdürlüğü çocuğumun pasporti olmadiği için ikamet tezkiresi veremedi . Ben çocuğum pasportu için çin konsulusluğuna baş urmanı istemedim Çünkü çinlilar passport vermiyor , zorluk çikariyor yada 5000-10000 dollarçe rüşvet istiyor……. . Biz ikamet süremiz şartlara uyduktan sonra Türk vatandaşlığı için müracaat edecektik . Çocuğum Türkiye'de doğan çocuk yoluyla vatandaşlık alabılırmı ? Alabılse işlemler nasıl yapılır ?
Cevap: Türkiyede doğan çocuğum vatansız mı kaldı?
5901 sayılı kanun soybağı esasını temel almıştır. Fakat çocuk anne ve ya babadan herhangi bir vatandaşlık alamıyorsa(mesela sizin vatandaşı olduğunuz devlet doğum yeri esasını benimsemişse) ancak o zaman Türkiye'de doğduğu için vatandaşlık alabilir. Vatansızlığı önlemek için (doğum yeri esası) böyle bir yedek unsur öngörülmüştür. Onun dışında bir çocuk Türkiye'de doğdu diye Türk vatandaşı olamaz.
Ben öğrenciyim bilgimde yanlışlık olduğunu düşünmüyorum(kanuna dayanarak söylediğim için yanlış olduğunu düşünmüyorum) ama eğer büyüklerimiz yanlış bir bilgi görürlerse lütfen düzeltsinler.