Üçüncü şahsa yapılan teslim
Kısaca şöyle anlatayım
Ailem bir müddet önce müteahhitten daire satın aldı ancak daireler aralarında yaptıkları sözleşmeye uymayan akitler taşımakta. Sözleşmelerinde müteahhit anahtar teslimi ile teslim edecek şartı bulunmakta. müteahhit dairelerin anahtarlarını bana tutanak ile teslim etti (dairelerin anahtarları oğulları .... ...... ya 26/11/2008 tarihinde teslim edilmiştir.)
Ailem bu tutanktan dolayı bütün haklarından feragat etmiş olurlarmı.
Re: Üçüncü şahsa yapılan teslim
Sn.teoot,
hukukumuzda kural olarak borçlu borcunu bizzat alacaklıya ifa etmekle yükümlüdür. ancak her hukuk kuralında olduğu üzere burada da istisnalar vardır. bunlardan biri de ifanın yetkili temsilciye yapılmasıdır.
bu bağlamda size teslimin yapıldığından asıl alacaklının haberi varsa (örneğin sizden anahtarı alıp oturmaya başladı ise veya kiraya verip kira bedellerini tahsil etti ise) size yapılan teslime icazet (rıza) vermiş sayılır.
ama gerçekten bundan haberi yok ise bu aşamada durumu öğrenir öğrenmez müteahhite bu teslime icazet vermediğini; sizin temsilciniz olmadığını bildirmelidir.
buna göre ilk hak söz konusu ise (yani teslimden haberi varsa) açık (gözle görülebilen) ve basit muayeneler ile anlaşılabilecek ayıplara ilişkin olarak müteahhitin sorumluluğuna gidilemeyecektir. ancak bu halde dahi öğretide genel hükümler dahilinde tazminat davası açılabileceği kabul edilmektedir.
bununla birlikte kullanmakla ortaya çıkan ayıplar konusunda (genel zamanaşımı süresi içinde olmak koşulu ile -ki taşınmaz imal veya satımında 5 yıldır) derhal durum müteahhite ihbar edilebilir ve ayıplı ifa nedeniyle Müteahhit'in sorumluluğuna gidilebilir. (kullanmakla ortaya çıkan ayıp kavramından kasıt, zaman içinde ortaya çıkan aksaklıklardır. örneğin, parkelerin yerinden oynaması, kabarıp kalkması vs.)
esen kalın.
Re: Üçüncü şahsa yapılan teslim
Sayın DİRİCAN
Ben bu anahtarı ağır tahrik altında iş yerine haciz getireceğiz diyerek bana zorla cebren teslim ettiler ve almak zorunda kaldım ve ailemin bundan haberi yoktu (Ailemin bana verdikleri bir yetki yoktu ve hiçde olmadı). ertesi gün durumu anlattım ailem bu anahtarı asla kabul etmedi aramızda yeni bir tutanak düzenledik ailemle .Bu yeni tutanakta "Her türlü hakları saklı kalmak kaydıyla anahtarı benden teslim aldı"(Yeni tutanakta HERTÜRLÜ HAKLARI SAKLI KALMAK KAYDIYLA ifadesi yazılı) tutanakla beyan ettiler. 15-20 gün içerisinde bilir kişi ile müteahhitin sözleşmeye göre yapmadıklarını tespit ettirdik. karşı tarafın avukatınada bilirkişi raporunuda gönderdik. Tutanağı imzaladığım tarihten 25-26. gün menfi tespit davası açtık. evlerde hiçbir değişiklik yapmadık ve oturmadık kirayada vermedik.
Buna göre:
Ailemle aramızda imzaladığımız tutanak menfi tespit davasında delil niteliğin demidir.
Dairenin elektiriklerini açtırsam ve sözleşmeye göre ailemin yaptırması gereken dairenin mutfak dolaplarını yaptırsak davaya helal gelirmi cezai şart tutarını müteahhitten talep edebilirmiyiz.
Bu arada öğrendikki belediyeden iskan ruhsatının hala olmadığını öğrendik dairelerin teslim tarihini bu durum etkilermi menfi tespit davamızda bu durumu lehimize kullana bilirmiyiz.
Değerli yardımlarınız ve görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.